• Business

    ΔΕΗ: Απορρίφθηκε η προσφυγή της για το UltraFast (UFBB) – Τα επόμενα βήματα

    ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ


    Απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), με την οποία διεκδικούσε τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ultra-Fast Broadband UFBB.

    Πλέον το έργο μπορεί να προχωρήσει και τα επόμενα βήματα   περιλαμβάνουν την ανάθεση συγκεκριμένων lots σε κάθε ανάδοχο.  Με την ολοκλήρωσή του το έργο  UFBB θα δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps, επιταχύνοντας την προσπάθεια για την αύξηση της ταχύτητας του εθνικού δικτύου.

    Τι ζητούσε η ΔΕΗ

    Ειδικότερα, η ΔΕΗ είχε ζητήσει με την προσφυγή της, την ακύρωση των αποφάσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δεν έκαναν δεκτή την προσφορά της τη Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (Ultra-Fast Broadband UFBB).

    Υπενθυμίζεται ότι στο έργο, ύψους 868 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), τον Σεπτέμβριο υπέβαλαν προσφορές ο ΟΤΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Grid Telecom  ενώ η   ΔΕΗ είχε αποκλειστεί.

    Το σκεπτικό της απόφασης

    Η απόφαση της ΑΕΠΠ αναφέρει, ουσιαστικά, ότι η ΔΕΗ δεν πρόλαβε να υποβάλει έγκαιρα την προσφορά της, ενώ η  ΔΕΗ  υποστηρίζει ότι η ανάρτηση των τριών πρώτων φακέλων καθιστά έγκυρη τη διαδικασία υποβολής προσφοράς.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της ΑΕΠΠ, η διαδικτυακή πύλη του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) δεν εμφάνισε κάποια τεχνική βλάβη κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ώστε η εταιρεία να μην είναι σε θέση να υποβάλει προσφορά.

    Ο τρίτος όμως, φάκελος της ΔΕΗ, σύμφωνα με το σκεπτικό, κατατέθηκε ηλεκτρονικά στις 13.59.57 και ως εκ τούτου νομοτελειακά δεν ήταν δυνατόν εντός τριών δευτερολέπτων να ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα αναγκαία βήματα για την υποβολή προσφοράς. Γι’αυτό, η ΑΕΕΑΠ αναφέρει ότι η ΔΕΗ δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η διαδικασία της προσφοράς να ολοκληρωθεί έγκαιρα.

    Η συμμετοχή μόνο δύο υποψήφιων  δεν είναι προβληματική

    Επίσης, η ΑΕΕΠ απέρριψε τον ισχυρισμό της ΔΕΗ κατά τον οποίο η συμμετοχή μόνο δύο υποψήφιων στο διαγωνισμό είναι προβληματική με βάση την ανάθεση σε κάθε ανάδοχο μέχρι τριών γεωγραφικών τμημάτων (lots). Κατά την ΑΕΠΠ, το άρθρο 13 της Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος προβλέπει ότι η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots (περιοχές) ανά ανάδοχο. Προβλέπεται ακόμη ότι στη διάρκεια του β’γύρου αναθέσεων δεν υφίσταται ο περιορισμός της ανάθεσης έως 3 ζωνών ανά προσφέροντα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Υπέγραψε σύμβαση για νέο ομολογιακό δάνειο έως 300 εκατ. ευρώ

    ΔΕΗ: Η κυρία Μαρία Ψυλλάκη νέο μέλος στο ΔΣ

    Πιστοποιήθηκε από την TÜV HELLAS



    ΣΧΟΛΙΑ