• Business

    ΟΤΕ: Την άλλη εβδομάδα κληρώνει για το UFBB των €870 εκατ.

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Πολύ κοντά στην υπογραφή της τελικής σύμβασης για το έργο του Ultra Fast Broadband αξίας 870 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ο ΟΤΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

    Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε καλέσει χθες Τρίτη 6 Ιουνίου τον ΟΤΕ για να προχωρήσει στην υπογραφή της τελικής σύμβασης, ωστόσο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του υπηρεσιακού υπουργού κ. Σωκράτη Κάτσικα (βρίσκεται εκτός Ελλάδος), η ημερομηνία μεταφέρθηκε κατά πάσα πιθανότητα για την επόμενη εβδομάδα.

    Το έργο του UFBB είναι από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ που τρέχουν αυτή τη στιγμή και αφορά την κάλυψη με οπτικές ίνες σε περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το έργο έχουν αναλάβει υλοποιήσουν ο ΟΤΕ (3 lots) και η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή-Grid Telecom (4 lots). Για το κομμάτι της σύμβασης που αφορά τον ΟΤΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δώσει το πράσινο φως εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πιο κοντά στις υπογραφές.

    Τώρα, όσον αφορά το κομμάτι της κοινοπραξίας Τέρνα Ενεργειακή-Grid (πλέον Τέρνα Fiber), τα δικαιολογητικά βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τελικές υπογραφές θα πέσουν σε περίπου ένα μήνα. Πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη του υπουργείου ήταν οι δύο ανάδοχοι του έργου να προχωρήσουν ταυτόχρονα και από κοινού στην υπογραφή των τελικών συμβάσεων και κατ’ επέκταση στην υλοποίηση του έργου, ωστόσο αυτό απ’ ότι φαίνεται δεν κατέστη εφικτό.

    Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ-Grid Telecom, με ύψος πάνω από 400 εκατ. ευρώ αλλά και από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι προσωρινοί ανάδοχοι για το ΣΔΙΤ έχουν οριστεί από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, οι Nova, Vodafone, ΔΕΗ αλλά και η Mytilineos.

    Το έργο και τα πεδία που έχουν αναλάβει ΟΤΕ και Τέρνα Fiber

    Με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 870 εκατ. ευρώ, το έργο του Ultra Fast Broadband είναι από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ που τρέχουν αυτή την περίοδο, ενώ είναι ίσως το πιο σημαντικό έργο για να περάσει η Ελλάδα στην αποχαλκοποίηση και την εποχή της οπτικής ίνας.

    Οι καθυστερήσεις που έχουν γίνει είναι σημαντικές, ωστόσο τώρα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ ώστε να περάσει σε φάση υλοποίησης. Το ΣΔΙΤ έχει διάρκεια 26 ετών και αναμένεται καλύψει με οπτική ίνα περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ταχύτητες που θα φτάσουν μέχρι και το 1Gbps.

    Το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

    Το έργο του UFBB έχει χωριστεί σε 7 LOTs από τα οποία 3 έχει αναλάβει ο ΟΤΕ ενώ τα υπόλοιπα η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom, πλέον ΤΕΡΝΑ Fiber.

    Ο ΟΤΕ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογράψει για τα LOTs 1,3 και 7 που αφορούν:

    – Lot 1: Περίπου 124.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).

    – Lot 3: Περίπου 122.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).

    – Lot 7: Περίπου 101.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

    Η ΤΕΡΝΑ Fiber έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος για τα LOTs 2,4,5 και 6 που αφορούν:

    – Lot 2: Περίπου 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).

    – Lot 4: Περίπου 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).

    – Lot 5: Περίπου 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας).

    – Lot 6: Περίπου 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

    Διαβάστε επίσης:

    Στο Ταμείο Ανάκαμψης επενδύσεις 600 εκατομμυρίων για νέα ξενοδοχεία

    Συμμαχία Τσαμάζ-Βαρδινογιάννη: Έπεσαν οι τελικές υπογραφές για το Big Data αξίας €18 εκατ.

    Microsoft: Αποχωρεί ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος από την Ελλάδα – Αναλαμβάνει τον κόμβο της Βρετανίας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ