• Business

    Νίκος Μαντζούφας (Ταμείο Ανάκαμψης): Δεύτερο κύμα επενδύσεων 10 δισ. εγκρίνεται σύντομα

    Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης

    Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης


    Το πράσινο φως για επιπλέον επενδύσεις 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, όπως είπε χθες μιλώντας στο mononews.gr, ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο του Athens Energy Summit.

    Όπως εξήγησε, προχωρούν προς έγκριση από τις τράπεζες επιπλέον 280 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας στα 450 τα συνολικά επενδυτικά σχέδια και στα 17,5 δισ. τις συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν, έχοντας δανειοδοτηθεί από το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

    Ήδη, από το σύνολο των σχεδίων, έχουν υπογραφεί 178 δανειακές συμβάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 6,82 δισ. ευρώ.

    Από το σύνολο των επενδύσεων το 50% καλύπτεται από το Ταμείο, το 30% από τις τράπεζες και το 20% από ίδια κεφάλαια. Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις – ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες.

    «Εκτός από τις δανειοδοτήσεις, υπάρχουν διάφορα προγράμματα που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ενώ μαζί με προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ανέρχονται σε 5 δισ. τα προγράμματα που αφορούν επιδοτήσεις διαφόρων ειδών», σημείωσε.

    Επιπλέον δάνεια 5 δισ. έχουμε ζητήσει

    «Στα ταμεία μας έχουμε σε 18 μήνες πάρει 11,1 δισ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει μια συνεχής ροή νέων ποσών. Τα συνολικά κεφάλαια του Ταμείου είναι 30,8 δισ. συν 800 εκ. από το Repower EU και επιπλέον έχουμε κάνει αίτημα για παραπάνω δάνεια 5 δισ. ευρώ, το οποίο αντιμετωπίζεται πολύ θετικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει την Ελλάδα ως παράδειγμα για τον τρόπο που προχωράει τις επενδύσεις και απορροφά τα κονδύλια, όταν πολλές άλλες χώρες δυσκολεύονται», σημείωσε ο κ. Μαντζούφας.

    «Μέσα σε ένα χρόνο  έχουμε δώσει 4 δισ. σε επιδοτήσεις και έχουμε συμβασιοποιήσει 2,7 δισ. από τα δικά μας σε δάνεια. Είμαι από το 2009 στο υπουργείο και αυτό που συντελείται σήμερα δεν έχει ξαναγίνει», τόνισε.

    «Στη σημερινή συγκυρία με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και χωρίς δυνατότητα να γίνουμε ξανά ελλειμματικοί, η Ελλάδα απολαμβάνει επιτόκια 1%, τα οποία είναι χαμηλότερα και από τη Γερμανία και πλέον οι μεγάλοι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα κίνδυνο χρεοκοπίας ή πολιτικό κίνδυνο και θέλουν να επενδύσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι 30,5 δισ. ευρώ έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026, με το 38% από αυτά να προορίζονται για τον τομέα της πράσινης μετάβασης και το 20% για την ψηφιακή οικονομία.

    Κατά τον ίδιο, από αυτά τα 30,5 δισ. έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ήδη 11,1 δισ. ευρώ, σε λιγότερο από 18 μήνες, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,1% του ΑΕΠ.

    Σύντομα, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαντζούφας, θα βγει πρόσκληση προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, ενώ η πρόσθετη χρηματοδότηση Repowering Eu, 800 εκατ. ευρώ, μόνο για τον τομέα της πράσινης μετάβασης,  θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Πώς η Avokado θα μειώσει τους λογαριασμούς στην αγορά ενέργειας

    Lamda: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

    Πλαστικά Θράκης: Μεγάλα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή βλέπει η Edison

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ