• Business

    BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4


    Οι δείκτες της κεφαλαιαγοράς ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία το τελευταίο διάστημα: να χτυπούν επανειλημμένα νέα υψηλά επίπεδα. Κάθε νέο υψηλό προκαλεί αναπόφευκτα εκτεταμένες αποτιμήσεις. Η υπόθεση είναι ότι οι αποτιμήσεις συνδέονται με κάποιο μακροπρόθεσμο μέσο όρο και αναγκαστικά θα ανατραπούν. Έχουμε μια διαφορετική άποψη

    Θεωρούμε ότι οι ιστορικές συγκρίσεις είναι λιγότερο χρήσιμες σε έναν κόσμο με διαρθρωτικά χαμηλότερα επιτόκια και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε τις αποδόσεις. Αυτό είναι μόνο ένα από τα τρία επενδυτικά θέματα του BlackRock Investment Institute.

    Θέμα 1: Σταθερή επέκταση

    Η διεύρυνση της σταθερής ανάπτυξης πέρα ​​από τις ΗΠΑ μας δίνει την πεποίθηση ότι η παγκόσμια επέκταση είναι βιώσιμη. Περίπου τα 3/4 των χωρών ρέπουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενώ η παγκόσμια επέκταση καταγράφει υψηλούς ρυθμούς. Μια πτώση φέτος στις αποδόσεις των ομολόγων των ανεπτυγμένων αγορών (DM) και του δολαρίου ΗΠΑ δεν θεωρείται αναμενόμενη, δεδομένης της έντονης ανάπτυξης. Υπάρχουν πιθανότητες για rebounds και στα δυο, καθώς ο αμερικανικό πληθωρισμός σταρεοποιείται   ενώ συγχρόνως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πιέζει για την κατάργηση των νομισματικών διευκολύνσεων. Ο πληθωρισμός κινείται πλευρικά σε χαμηλά επίπεδα στην ευρωζώνη, ακόμη και αν αναμένουμε ότι θα ανακάμψει στις Η.Π.Α. Αυτές οι αντιθέσεις από τον πληθωρισμό δείχνουν ότι υπάρχει περαιτέρω διαφορά νομισματικής πολιτικής.

    Θέμα 2: Επανεξέταση των επιστροφών

    Οι μελλοντικές αποδόσεις θα είναι διαφορετικές από ότι στο παρελθόν, εν μέρει λόγω των διαρθρωτικά χαμηλότερων επιτοκίων. Ως αποτέλεσμα, δεν βλέπουμε τις αποτιμήσεις των μετοχών να επιστρέφουν στους ιστορικούς μέσους όρους. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των μετοχών δεν είναι τόσο ακραίες. Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πληρώνονται για να αναλάβουν κινδύνους και είναι προτιμότερες οι μετοχές έναντι του σταθερού εισοδήματος. Μας αρέσουν οι μετοχές της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των EMs.

    Θέμα 3: Επανεξέταση του κινδύνου

    Ο εντοπισμός των συστημικών κινδύνων εκ των προτέρων είναι δύσκολος, αλλά δεν βλέπουμε κανέναν στο άμεσο μέλλον που θα μπορούσε να υποβαθμίσει την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη. Η μεταβλητότητα της αγοράς (vol) έχει δοκιμάσει τα χαμηλά επίπεδα, αλλά τα χαμηλής τάσης σχήματα είναι μέχρι τώρα ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

    Σε αυτό το σημείο, δεν παρατηρούμε ευρείες ενδείξεις “παράλογης ευφορίας” στις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα. Προτιμούμε να επωφεληθούμε από τα selloffs της αγοράς μετοχών στο σημερινό περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας και σταθερών εταιρικών κερδών.

    Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές που υπάρχουν; Δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη πολιτικών σφαλμάτων, καθώς η Fed και ορισμένες άλλες κεντρικές τράπεζες μειώνουν την προστασία. Η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί εάν η χώρα προτιμήσει εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Συμπεριλαμβάνονται επίσης γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Ωστόσο, βλέπουμε λίγες αιτίες που θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις αγορές από το καθεστώς χαμηλής κατανάλωσης που ενισχύθηκε από τη σταθερή ανάπτυξη.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Πώς θα κάνεις trade ομολόγων όπως ένας επαγγελματίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ