• Business

    BlackRock Blog: Tα μαθήματα που μας δίδαξαν οι εκπλήξεις του 2017

    • NewsRoom


    Η χρονιά που φέυγει αποδείχθηκε αρκετά καλύτερη από όσο περιμέναμε, αναφέρει η BlackRock. Οι προσδοκίες για ανάπτυξη ήταν υψηλότερες από τις δικές μας και επαληθεύτηκαν, τα κέρδη των εταιριών παγκοσμίως αυξήθηκαν θεαματικά-αλλά το μέγεθος των αποδόσεων των στοιχείων του ενεργητικού ήταν αυτό που μας εξέπληξε. Τα περισσότερα assets είχαν καλή επίδοση ενώ αρκετά από αυτά κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αποδόσεων, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

    63250_BII_COTW_121817_v3_blog

    Οι ανησυχίες που είχαν εκφράσει πολλοί στις αρχές του 2017 για ορισμένα γεγονότα- συμπεριλαμβανομένης της εκλογής μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης στη Γαλλία και της επιθετικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ – διαψεύστηκαν. Ο δείκτης MSCI ACWI κατέγραψε 61 φορές ιστορικό υψηλό και η αστάθεια 30 ημερών που σημείωσε ο δείκτης S&P 500 ήταν η χαμηλότερη που σημειώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Άλλες εκπλήξεις: Ο πληθωρισμός υποχώρησε και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων παρέμειναν σταθερές ακόμη και όταν βελτιώθηκε η οικονομία, ενώ τα λεγόμενα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, απέφεραν τεράστιες αποδόσεις.

    Τα πέντε μαθήματα της περασμένης χρονιάς

    Στους μεγάλους νικητές των χρηματιστηριακών αγορών το 2017 περιλαμβάνονται οι αναδυόμενες αγορές και οι ασιατικές μετοχές, καθώς και ο κλάδος της τεχνολογογίας. Το μάθημα εδώ: Η παρατεταμένη, υψηλότερη των προσδοκιών ανάπτυξη της οικονομίας βοήθησε τις εταιρίες να εμφανίσουν κέρδη, πυροδοτόντας και τις ισχυρές μετοχικές αποδόσεις. Όλοι οι βασικοί κλάδοι εμφάνισαν κέρδη με ρυθμό μεγαλύτερο του 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters. Περιμένουμε περισσότερα καλά πράγματα να συμβούν το 2018, αλλά η επίδοση των κερδών του 2017 θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί στον ίδιο βαθμό.

    Δύο ακόμη μαθήματα: Πρώτον, η χαμηλή μεταβλητότητα μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από όσο περιμένουν πολλοί. Η έρευνά μας δείχνει ότι η διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς τείνει να παραμείνει χαμηλή στις βελτιούμενες οικονομικές συνθήκες, υπό την προϋπόθεση ότι οι συστημικές χρηματοοικονομικές αδυναμίες θα παραμείνουν υπό έλεγχο. Δεν βλέπουμε παρόμοιους κινδύνους στον ορίζοντα επί του παρόντος.

    Δεύτερον, δεν έχουν προκληθεί όλοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι με τον ίδιο τρόπο. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε τις περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικούς φόβους στην αγορά. Τα αποτέλεσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών προκάλεσαν φόβους για τη απαρχή της διάλυσηςτης ευρωζώνης, ένα «απαλό Brexit» δείχνει να αναδύεται στον ορίζοντα και η ευρωζώνη κατάφερε να παρουσιάσει την ταχύτερη ανάπτυξη από τον Μάρτιο του 2011. Ωστόσο, μια πιθανή σκληρότερη αμερικανική στάση στο εμπόριο αποτελεί σημαντική απειλή για το παγκόσμιο καθεστώς ελεύθερου εμπορίου.

    Τα υπόλοιπα μαθήματα; Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δεν αφορούν μόνο την Federal Reserve (Fed) και τα νομίσματα μπορεί να αποτελέσουν μπαλαντέρ. Οι αμερικανικές αποδόσεις των 10ετών είναι σε γενικές γραμμές σταθερές, οι αποδόσεις των 30ετών χαμηλότερες και το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε στο σύνολο του έτους – ακόμη και όταν βελτιώθηκε η οικονομία, και η Fed αύξησε τα επιτόκια.

    Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το 2018 στις ΗΠΑ ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 2%. Ωστόσο, βλέπουμε διαρθρωτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αποταμιεύσεων παγκοσμίως, ως κάλυψη για τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, την ώρα που η Fed ασκεί πιέσεις για περαιτέρω άνοδο τους το 2018. Συμπέρασμα: το 2017 ήταν μία σχεδόν τέλεια χρονιά για επενδύσεις ρίσκου.

    To κείμενο είναι του Richard Turnill, global chief investment strategist της BlackRock.  

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  BlackRock Blog: Προτάσεις βιβλίων για τις ημέρες των εορτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Γιατί δεν είναι πολύ αργά να εστιάσουμε στα προϊόντα υψηλού ρίσκου 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ