• Business

    Κορυφώνονται οι διεργασίες της Folli Follie με τους ομολογιούχους – Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για τη συμφωνία

    • Του Γιώργου Μανέττα
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκεται η Folli Follie με τους ομολογιούχους πιστωτές, προκειμένου την επίτευξη συμφωνίας για τη διάσωση της εταιρείας. Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Folli αναφέρουν πως οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το όλο εγχείρημα καθώς μέσα στο διάστημα αυτό -εκτός απροόπτου- θα έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο αναφορικά με τις προθέσεις των ομολογιούχων που θεωρούνται και η τελευταία ελπίδα για την εξυγίανση της αμαρτωλής εταιρείας.

    Οι τελευταίοι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συνεχίζουν μέσω των εκπροσώπων τους στην Ελλάδα να ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης που παρουσίασε πρόσφατα η διοίκηση της Folli στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης και να εξετάζουν με πολύ προσοχή την στάση που θα κρατήσουν. Οι περισσότερες διευκρινήσεις όπως έγραψε πρόσφατα το mononews.gr αφορούν στην κατανομή της ακίνητης περιουσίας, στην έκδοση του ομολόγου των 20 εκατ. ευρώ καθώς και σε κάποια επιμέρους στοιχεία του business plan.

    Αν και δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα, η διοίκηση της Folli Follie θα επιδιώξει να πετύχει συμφωνία μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματισθεί η γενική συνέλευση της εταιρείας. Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ενταθούν από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο, μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

    Ο άλλοτε πανίσχυρος όμιλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πλέον επικίνδυνα. Τα αποθέματα ρευστότητας που δημιούργησε μέσα από την πώληση ακινήτων που δεν ήταν δεσμευμένα, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται ενώ οι διάσημοι οίκοι μόδας ο ένας μετά τον άλλον εγκαταλείπουν την εταιρεία, θέτοντας εν αμφιβόλω την ικανότητά της εταιρείας να συνεχίσει να λειτουργεί, όπως έκανε μέχρι σήμερα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

    Κάτι που επεσήμανε και η PwC στο πόρισμα-καταπέλτη για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας.

    Ο παράγοντας Fosun

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει η Fosun, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Folli μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου με ποσοστό που φθάνει στο 15%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κινέζικος επενδυτικός γίγαντας με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες εξετάζει το σενάριο εμπλοκής στο εγχείρημα εξυγίανσης της Folli, στο πλαίσιο της επανάκαμψης στην ελληνική αγορά (λέγεται πως ενδιαφέρεται ξανά για την Εθνική Ασφαλιστική). 

    Οι Κινέζοι λέγεται πως έχουν κάθε συμφέρον να βρεθεί λύση και να περιορίσουν όσο το δυνατόν την χασούρα τους, η οποία ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, δεν θέλουν να υποστούν μια επιχειρηματική ήττα, σε μια επένδυση που αρχικά έμοιαζε θησαυρός και τελικά αποδείχθηκε… «άνθρακες».

    Πέρα από τις απώλειες και το πρεστίζ, το project της Folli Follie -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- έχει ενδιαφέρον για την Fosun και για έναν ακόμη λόγο: οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να χτίζουν ένα σημαντικό πορτoφόλιο στο κομμάτι της μόδας, έχοντας αποκτήσει ήδη μια σειρά από εμβληματικές μάρκες, όπως η γαλλική Lanvin, τον παλαιότερο οίκο μόδας της Γαλλίας με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες και την αυστριακή εταιρεία γυναικείων εσώρουχων Wolford.

    Έχουν επενδύσει επίσης στην γερμανική Tom Tailor, στην ιταλική Caruso και στην αμερικάνικη St John Knits. Υπό αυτή την έννοια, το brand Folli Follie θα μπορούσε να «κουμπώσει» ιδανικά στο χαρτοφυλάκιό τους καθώς παρά την ζημιά που έχει υποστεί, παραμένει ένα αναγνωρίσιμο σήμα στην Ανατολική Ασία.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς για την εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης και κυρίως την κατάληξη των πρωταγωνιστών της παραμένει μεγάλο, όπως και η αγωνία των περίπου 1.200 εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ