• Business

    Η «επιστροφή» της Fosun στην Ελλάδα, η Εθνική Ασφαλιστική και η Folli Follie

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Ο πρόεδρος της Fosun Guo Guangchang


    «Eπανεμφάνιση» στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας φέρεται να σχεδιάζει η Fosun.

    Ο κινέζικος επιχειρηματικός γίγαντας με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες, ύστερα από ένα διάστημα αναδίπλωσης, λέγεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων στην ελληνική αγορά.

    Οι Κινέζοι, σύμφωνα με πληροφορίες, «καλοβλέπουν» και πάλι την Εθνική Ασφαλιστική, για την οποία είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό πώλησης αναδείχθηκε σχήμα του οποίου ηγείτο ο Ελληνοαμερικάνος μεγαλοεπενδυτής John Calamos, μια πώληση που τελικά δεν καρποφόρησε, αφού δεν κατάφερε να παρουσιάσει τα χρήματα του τιμήματος.

    Πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν πως στα διοικητικά κλιμάκια της Fosun σκέφτονται σοβαρά την περίπτωση της νούμερο ένα ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας και μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν προσφορά στο διαγωνισμό που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

    Η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, πέρα από το ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά, έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, κάτι που φαίνεται να «εξιτάρει» τους Κινέζους που αναζητούν καλές τοποθετήσεις, μετά το «στραπάτσο» με την Folli Follie και το σαθρό οικοδόμημα της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της Fosun για την Ελλάδα λέγεται πως συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς και με δυο project «με άρωμα Ελλάδας», στα οποία εμπλέκεται άμεσα ο κινέζικος όμιλος: το Ελληνικό, στο οποίο είναι μέρος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου και την Thomas Cook, την οποία έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει.

    Στην πρώτη περίπτωση, η βούληση της νέας κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό δημιουργεί προσδοκίες για μεγάλα πράγματα ενώ στην δεύτερη περίπτωση, η Fosun σχεδιάζει να αναπτύξει σημαντικά την ήδη ισχυρή παρουσία του βρετανικού ταξιδιωτικού γίγαντα στην χώρα μας, μέσα από την αξιοποίηση των 40 και πλέον ξενοδοχείων που έχει η Thomas Cook σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας.

    Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την Fosun να επιδιώκει και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα.

    Η περίπτωση της Folli

    Υπαρκτό λέγεται πως είναι και το σενάριο εμπλοκής της Fosun στο εγχείρημα εξυγίανσης της Folli Follie.

    Πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, δεν αποκλείουν την πιθανότητα η κινέζικη εταιρεία που διατηρεί ποσοστό 15% στην αμαρτωλή εταιρεία, να δηλώσει παρόν στην προσπάθεια διάσωσης, την οποία παρακολουθεί στενά μέσα από τον εκπρόσωπό της στο διοικητικό συμβούλιο.

    Οι Κινέζοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν κάθε συμφέρον να βρεθεί λύση και να περιορίσουν όσο το δυνατόν την χασούρα τους, η οποία ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, λέγεται πως δεν θέλουν να υποστούν μια επιχειρηματική ήττα, σε μια επένδυση που αρχικά έμοιαζε θησαυρός και τελικά αποδείχθηκε… «άνθρακες».

    Πέρα από τις απώλειες και το πρεστίζ, το project της Folli Follie -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- έχει ενδιαφέρον για την Fosun και για έναν ακόμη λόγο: οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να χτίζουν ένα σημαντικό πορτοφόλιο στο κομμάτι της μόδας, έχοντας αποκτήσει ήδη μια σειρά από εμβληματικές μάρκες, όπως η γαλλική Lanvin, τον παλαιότερο οίκο μόδας της Γαλλίας με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες και την αυστριακή εταιρεία γυναικείων εσώρουχων Wolford. Επιπλέον, έχουν επενδύσει στην γερμανική Tom Tailor, στην ιταλική Caruso και στην αμερικάνικη St John Knits. Υπό αυτή την έννοια, το brand Folli Follie θα μπορούσε να «κουμπώσει» ιδανικά στο χαρτοφυλάκιό τους καθώς παρά την ζημιά που έχει υποστεί, παραμένει ένα αναγνωρίσιμο σήμα στην Ανατολική Ασία.

    Θα φανεί στην πράξη

    Η κινητικότητα που φέρεται να δείχνουν οι Κινέζοι με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν τελικά θα αναλάβουν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στη χώρα μας ή θα αποδειχθούν όλα αυτά κενό περιεχομένου.

    Ειδικά στην περίπτωση της Folli, άγνωστο παραμένει ο τρόπος εμπλοκής της, με δεδομένο ότι η διοίκηση διαπραγματεύεται κατά κύριο λόγο με τους ομολογιούχους, στους οποίους έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για τη διάσωση της αμαρτωλής εταιρείας.

    Για την ιστορία η Fosun, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο που συγκλόνισε την ελληνική αγορά, στόχευε μαζί με την οικογένεια Κουτσολιούτσου να μετατρέψει την Folli σε ελληνική Prada.

    Υπενθυμίζεται πως η Fosun στο παρελθόν φέρεται να είχε ενδιαφερθεί επίσης για τον ΟΠΑΠ αλλά και για το Ιασώ, πολύ πριν δρομολογηθούν οι εξελίξεις με τη CVC Capital.



    ΣΧΟΛΙΑ