• Business

    Folli Follie: Οι ομολογιούχοι, η στάση της Fosun και η Nike

    • Του Γιώργου Μανέττα
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η διοίκηση της Folli Follie για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ομολογιούχων στη νέα πρόταση διάσωσης της αμαρτωλής εταιρείας.

    Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα καθώς τα «μαξιλάρια ρευστότητας» που δημουργήθηκαν με την πώληση του ακινήτου στο Χονγκ Κονγκ και του ελικοπτέρου εξαντλούνται όσο περνάει ο καιρός και δεν ανοίγουν νέες πηγές χρηματοδότησης, ενώ οι διάσημοι οίκοι μόδας εγκαταλείπουν μαζικά την εταιρεία. Κάτι που επεσήμανε και η PwC στο πόρισμα-καταπέλτη για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας.

    Πηγές από το στρατηγείο της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο αναφέρουν πως οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων ξεκίνησαν με καλές προϋποθέσεις και ήδη συντάσσονται οι απαντήσεις στα εκατοντάδες ερωτήματα που απέστειλαν μετά την τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της νέας πρότασης αναδιάρθρωσης και κατά κύριο λόγο αφορούσαν στην κατανομή της περιουσίας, στην έκδοση του ομολόγου των 20 εκατ. ευρώ και σε κάποια επιμέρους στοιχεία του business plan.

    Μάλιστα, χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικό το γεγονός πως κανείς από τους ομολογιούχους δεν απέρριψε την πρόταση, τονίζοντας πως «κάποιοι την αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά, κάποιοι με ενδιαφέρον, ενώ άλλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής». Μια αισιοδοξία πάντως που μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αφού υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο οι ομολογιούχοι να «γυρίσουν και πάλι την πλάτη» στην εταιρεία, όπως έκαναν και την προηγούμενη φορά.

    Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν υπάρχει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, η διοίκηση της Folli Follie θα επιδιώξει να πετύχει συμφωνία με τους ομολογιούχους μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματισθεί η γενική συνέλευση της εταιρείας, ώστε στη συνέχεια να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους. Τουτέστιν, να πάει η συμφωνία στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων και αφού εγκριθεί, να υποβληθεί αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο.

    «Άγνωστος Χ» η στάση της Fosun

    Σε στάση αναμονής βρίσκεται η Fosun, η οποία διατηρεί πόσοστό άνω του 10% στην Folli Follie και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Η κινέζικη εταιρεία δεν έχει ακόμη δώσει στίγμα των προθέσεών της, ωστόσο κύκλοι της Folli επισημαίνουν πως δυνητικά θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις εξελίξεις.

    Και αυτό όπως λένε γιατί έχει κάθε λόγο, η εταιρεία να σωθεί και να περιορίσουν όσο τον δυνατόν τις απώλειές τους.

    «Δεν έχει λόγο να γράψει μηδέν», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Fosun είναι ένας δυνητικός επενδυτής χωρίς στεγανά και δείχνουν την κίνηση που έκανε πρόσφατα, εξαγοράζοντας τον βρετανικό ταξιδιωτικό κολοσσό Thomas Cook.

    Calvin Klein, Coty και στο βάθος… Nike;

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μαζική φυγή των μεγάλων brands από τον χώρο της ένδυσης αλλά και των καλλυντικών που αντιπροσώπευε μέχρι πρότινως η Folli.

    Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες, η Calvin Klein αποφάσισε να αλλάξει στέγη και να δεθεί στο άρμα της SARKK, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη, ενώ ο όμιλος Σαράντη απέκτησε και την αντιπροσωπεία των καλλυντικών COTY στην Ελλάδα, τα οποία αντιπροσώπευε μέχρι πρότινος η θυγατρική της Folli Follie, FF Cosmetics.

    Θεωρείται πολύ πιθανό και άλλες μάρκες να επιλέξουν να εγκαταλείψουν την παραπαίουσα Folli και να αναζητήσουν νέο συνεργάτη.

    Αυτό αφορά και την Nike, το βαρύ πυροβολικό στο χαρτοφυλάκιο της Folli, η οποία δεν αποκλείεται να διακόψει νωρίτερα τη συνεργασία με την οικογένεια Κουτσολιούτσου από το 2021, όπως έχει ήδη προαναγγείλει.

    Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η αμερικάνικη εταιρεία αθλητικών ειδών δεν θα σπάσει νωρίτερα το συμβόλαιό της, καταβάλλοντας βέβαια την ανάλογη αποζημίωση.

    «Τα συμβόλαια είναι για να σπάνε», επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές από τον Άγιο Στέφανο, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσουν πως έτσι και αλλιώς η νέα Folli θα είναι μικρότερου βεληνεκούς.



    ΣΧΟΛΙΑ