• Business

    Υπουργείο Ενέργειας: Ένα βήμα πιο κοντά η αποζημίωση της ΔΕΗ για τη στρατηγική εφεδρεία

    ΔΕΗ

    Κώστας Σκρέκας και Γιώργος Στάσσης


    Σε θετική βάση εξετάζεται από την Κομισιόν η ικανοποίηση του αιτήματος της Ελληνικής κυβέρνησης για αποζημίωση της ΔΕΗ , στο πλαίσιο της στρατηγικής εφεδρείας. Αυτό προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν χθες ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου με την εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.

    Το αίτημα αφορά την ένταξη των λιγνιτικών της σταθμών σε ένα μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, για όσο καιρό αυτές θα συνεχίζουν να λειτουργούν και κατ’ επέκταση να την ζημιώνουν, αίτημα που αποτελεί προτεραιότητα για τον Κ. Σκρέκα και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ,

    Πρόκειται για έναν μηχανισμό ανάκτησης κόστους, τη λεγόμενη εφεδρεία έκτακτων αναγκών (strategic reserve capacity) που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες με ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όπως η Γερμανία, ο οποίος αποζημιώνει την εταιρείας παραγωγής ενέργειας για τη διατήρηση των μονάδων σε κατάσταση εφεδρείας για την εξυπηρέτηση αναγκών του συστήματος.

    Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης οι οποίες αφορούν τη   συμμόρφωσης της Ελληνική πλευράς με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τους κανόνες ανταγωνισμού, τον ευρωπαϊκό κανονισμό ηλεκτρικής ενέργειας και τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.

    Η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο αφορά την επίλυση του θέματος του δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη (antitrust case)  κάτι που ήδη έχει δρομολογηθεί.

    Οι υπόλοιπες προϋποθέσεις  αφορούν το ερώτημα των Βρυξελλών  που πρέπει να απαντηθεί, το γιατί να μην συμμετάσχουν στον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας και μονάδες άλλων παραγωγών, πέραν της ΔΕΗ.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα  με τον κοινοτικό κανονισμό για την στρατηγική εφεδρεία, μπορούν να δηλώσουν ένταξη σε αυτήν, όλοι όσοι επιθυμούν να κλείσουν τις μονάδες τους και να μην  δίνουν προσφορές  στην αγορά. Σύμφωνα με τον μηχανισμό, όποια μονάδα εντάσσεται σε αυτόν, δεν επιτρέπεται να συμμετέχει στην αγορά.

    Στην Ελλάδα όμως αν και μόνο η ΔΕΗ,  θέλει να «βγάλει» τις λιγνιτικές  μονάδες  εκτός αγοράς και να τις εντάξει στις στρατηγικές εφεδρείες, εξετάζεται η πιθανότητα η πρόσβαση στις αποζημιώσεις να γίνει μέσω ενός ανταγωνιστικού σχήματος, ούτως ώστε ο μηχανισμός να συμμορφώνεται με το κοινοτικό δίκαιο.

    Σημειώνεται επίσης ότι στα χέρια του Υπουργείου ήταν και η νέα μελέτη του ΑΔΜΗΕ που αποδεικνύει ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες για την επάρκεια του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος.

    Η μελέτη είχε ζητηθεί από τον υπ. ΠΕΝ Κ.Σκρέκα,  προκειμένου να ενισχυθεί το ελληνικό επιχείρημα απέναντι στις Βρυξέλλες, καθώς πλέον ο Διαχειριστής του συστήματος, ο ΑΔΜΗΕ, το υποστηρίζει, και όχι η ΔΕΗ. Μάλιστα  το ΥΠΕΝ θα αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο την μελέτη του ΑΔΜΗΕ στις Βρυξέλλες και μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η τελική απάντηση της Κομισιόν.

     Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ

    Αν πετύχει η ένταξη της ΔΕΗ στη στρατηγική εφεδρεία, θα είναι ένα σημαντικό νέο για την εταιρεία, καθώς θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την αποδοτικότητά της.

    Η ΔΕΗ διεκδικεί μέσω της ελληνικής πρότασης για την αποζημίωση, ένα ποσό που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ και το οποίο προβλέπεται να καταβληθεί κλιμακωτά από το 2021 έως το 2023. Συγκεκριμένα έχει προταθεί να καταβληθεί ένα ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ για το 2021, 150 εκατ. ευρώ για το 2022 και 200 εκατ. ευρώ για το 2023. Ισχυρό επιχείρημα υπέρ της έγκρισης του μηχανισμού, αποτελεί το γεγονός ότι η ΔΕΗ το 2019 υπέστη ζημιές ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας απόσυρσης του στόλου των λιγνιτικών μονάδων.

    Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε την επίσπευση της απόσυρσης της μονάδας Μεγαλόπολη 3 κατά 6 μήνες εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

    Αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια τον Ιανουάριο-Αγκυλώσεις και εμπόδια βλέπει η Κομισιόν

    ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ-Sunlight, ΔΕΠΑ-CENERGY, Energean: Ξεκίνησαν τα deals της ενεργειακής μετάβασης

    ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με τη LeasePlan Hellas για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ