• Business

    ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ-Sunlight, ΔΕΠΑ-CENERGY, Energean: Ξεκίνησαν τα deals της ενεργειακής μετάβασης

    Μαθιός Ρήγας Energean, Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς ΔΕΠΑ, Μανούσος Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ


    Μια σειρά από συμφωνίες, αιτήσεις αδειών και σχέδια επενδύσεων ανακοινώθηκαν χθες,  από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, ο ΑΔΜΗΕ και η Energean, που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν σημαντικά νέα σχέδια, στο υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας, στις απαραίτητες τεχνολογίες για την ενεργειακή μετάβαση.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο και ο ανταγωνισμός για τα μερίδια στην πράσινη αγορά ενέργειας που  είναι στα σπάργανα αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο χρόνο, ενώ το ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει σε αρκετά δισ. ευρώ.

    Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προανήγγειλε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι, επιταχύνοντας τις εξελίξεις και τα σχέδια των εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται υπογράψει MOU με την Sunlight  για να συνεργαστούν στη δημιουργία πιλοτικού σταθμού αποθήκευσης ενέργειας, η ΔΕΗ κατέθεσε 8 αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος κοντά στο 1GW, διεκδικώντας την πρώτη θέση στα έργα αποθήκευσης, και ανακοινώθηκαν και δύο νέα σχέδια για την παραγωγή υδρογόνου από την Energean και τη προετοιμασία για μεταφορά υδρογόνου από ΔΕΠΑ και Cenergy. Και όλα αυτά την ίδια μέρα!

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Άδειες για 8 έργα αποθήκευσης ισχύος 930 MW

    H ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέθεσε στη ΡΑΕ 8 αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 930 MW τα οποία παρέχουν χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 3 GWh. Από τις 8 αιτήσεις, οι δύο αφορούν έργα στη Μεγαλόπολη και οι 6 έργα  στη Δυτική Μακεδονία, στις περιοχές δηλαδή της απολιγνιτοποίησης, όπου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προγραμματίζει μεγάλου ύψους επενδύσεις σε ΑΠΕ. Η επένδυση για την ολοκλήρωση των μονάδων εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ.

    Η αποθήκευση ενέργειας, αποτελεί σημαντικό κρίκο για την καλύτερη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, αφού βελτιστοποιεί τη διείσδυση των σταθμών ΑΠΕ στην αγορά. Ουσιαστικά δίνει λύση στην ανάγκη σταθερότητας εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος, που δεν εξασφαλίζεται από τις  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω της υψηλής μεταβλητότητας της παραγωγής τους.

    ΑΔΜΗΕ: Σε συνεργασία με την Sunlight πιλοτική μονάδας κεντρικής αποθήκευσης

    Τις επόμενες μέρες αναμένεται ο ΑΔΜΗΕ να υπογράψει MOU με την Sunlight σύμφωνα με πληροφορίες για να συνεργαστούν  στην πιλοτική μονάδα μπαταριών που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο Διαχειριστής στον υποσταθμό της Θήβας.

    Η νέα μονάδα θα έχει συνολική ισχύ 20 MW και χωρητικότητα 20 MWh. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Sunlight θα αναλάβει την προμήθεια της συστοιχίας των μπαταριών, ενώ η ελληνική εταιρεία από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ θα αναπτύξουν από κοινού το σύστημα διαχείρισης και λειτουργίας της συστοιχίας.

    To συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2022-2031, και επομένως τελεί υπό την έγκριση της ΡΑΕ.

    Energean: Επένδυση 500 εκατ. ευρώ για την παραγωγή υδρογόνου

    Πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και ενός εργοστασίου υδρογόνου στη βόρεια Ελλάδα υπέβαλε σύμφωνα με το Bloomberg η Energean Plc.

    Το έργο θα είναι το πρώτο του είδους του στη Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ματθαίος Ρήγας μιλώντας σε συνέδριο την Τετάρτη, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο πλησιάζουν τα 500 εκατ. δολάρια, ενώ, εάν εγκριθεί, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

    ΔΕΠΑ-Cenergy: Προετοιμάζονται να υποδεχτούν τη μεταφορά υδρογόνου

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η Σωληνουργεία Κορίνθου (CPW), θυγατρική  της Cenergy, προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση κοινών δράσεων, για την προώθηση και την επέκταση της χρήσης του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας.

    Το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ είναι να μπορεί να μπει υδρογόνο σε όλα τα έργα της, East Med, IBG, White Dragon τα οποία θα έχουν πρόβλεψη για μεταφορά και υδρογόνου. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να εξασφαλιστούν  οι αναγκαίες πιστοποιήσεις και να πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές.

    Αρχικό στάδιο της παραπάνω συμφωνίας αποτελεί η ανάπτυξη όλων των απαραίτητων τεχνικών προδιαγραφών για την υποστήριξη σύγχρονης υποδομής δικτύου σωληνώσεων υδρογόνου στην Ελλάδα και η ανάλυση των προαπαιτούμενων για τη μετατροπή του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αερίου ώστε να υποστηρίζεται η διανομή υδρογόνου.

    Συμφωνήθηκε, επίσης, η διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με δραστηριότητες προώθησης του υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το καθαρό Υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance) και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου (Hydrogen Europe). Παράλληλα, διαμορφώθηκε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση πιθανών τεχνικών προκλήσεων στη μεταφορά αγωγών άλλων ανερχόμενων εναλλακτικών καυσίμων, όπως το βιομεθάνιο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ