• Business

    Κομισιόν: Το anti-trust case της ΔΕΗ θα κλείσει τους επόμενους μήνες


    Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η διαβούλευση της Κομισιόν με την αγορά – market test για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του antitrust case, δηλαδή της υπόθεσης με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

    Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η ενδιάμεση έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, σχετικά με την πρόοδο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τους λιγνίτες της ΔΕΗ,  προβλέπει «πακέτα» ρεύματος, δηλαδή, μικρές ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής, σε τιμή όχι πολύ χαμηλότερη από αυτήν της προημερήσιας αγοράς (Day Ahead Market), που θα διατίθενται από την επιχείρηση τμηματικά και για μια τριετία, μέσω διμερών συμβολαίων σε ιδιώτες προμηθευτές. Όπως αναφέρεται στην αξιολόγηση με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την αγορά στα τέλη Φεβρουαρίου με στόχο η υπόθεση anti-trust να κλείσει τους επόμενους μήνες.

    Επίσης, η Κομισιόν αναγνωρίζει συνολικά ότι το ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πρόοδο στην αξιοποίηση συγκεκριμένων δημόσιων υποδομών και εταιριών, παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν περιπτώσεις με assets όπως τα ΕΛΠΕ που έμειναν παραπίσω στο χρονοδιάγραμμα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

    Άλλες ιδιωτικοποίησης έχουν προχωρήσει με το επιτυχές κλείσιμο της συναλλαγής της Μαρίνας του Άλιμου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ υπάρχουν θετικές προοπτικές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Ελληνικό τους επόμενους μήνες ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τις εκκρεμείς ενέργειες που είναι απαραίτητες για την παραχώρηση της Εγνατίας.

    Όσον αφορά στην πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, αναφέρει:

    ΔΕΠΑ Υποδομών: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τα αναπτυξιακά σχέδια για την πενταετία 2021-2025 για τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ) τον Δεκέμβριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, παρέχοντας περαιτέρω σαφήνεια όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών συστημάτων διανομής.

    Υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου Νότια Καβάλα: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα παρέχει σαφήνεια σχετικά με το πλαίσιο καθορισμού των τιμολογίων έως το τέλος Φεβρουαρίου.

    Ελληνικό: Συνεχίστηκε η πρόοδος στις εκκρεμότητες για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής συνεχίστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες. Μετά την επιλογή του προσωρινού προτιμώμενου πλειοδότη για την απόκτηση της άδειας καζίνο στις 13 Οκτωβρίου 2020, πλέον αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιπλέον, η κατανομή των δικαιωμάτων επιφανείας της έκτασης του Ελληνικού που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί με σύμβαση έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Η επικύρωσή του από το Κοινοβούλιο αναμένεται τον Μάρτιο του 2021. «Ωστόσο», όπως σημειώνει η Κομισιόν, «εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με ορισμένες νομικές υποθέσεις. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται τους επόμενους μήνες», εκτιμούν οι συντάκτες της ενδιάμεσης έκθεσης.

    Μαρίνα Αλίμου: Η συναλλαγή αντιμετώπισε σημαντικά τεχνικά ζητήματα, τα οποία επιλύθηκαν επιτυχώς και η παραχώρηση έκλεισε οικονομικά στις 31 Δεκεμβρίου.

    Εγνατία Οδός: Τους τελευταίους δύο μήνες σημειώθηκε πρόοδος προς την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής. Μόνο ένας επενδυτής υπέβαλε δεσμευτική προσφορά εντός της προθεσμίας της 11ης Δεκεμβρίου, ενώ δύο από τους τελικούς υποψήφιους προχώρησαν σε νομικές ενέργειες για παράταση της προθεσμίας υποβολής. Το αρμόδιο Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή απόφαση στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η απαίτηση των δύο διεκδικητών ήταν έγκυρη και ότι έπρεπε να χορηγηθεί παράταση. Μετά την απόφαση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε στις 26 Ιανουαρίου να ορίσει την 1η Απριλίου 2021 ως τη νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκκρεμείς ενέργειες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σε ένα δεύτερο «πακέτο» διοδίων, τα οποία και τέθηκαν σε λειτουργία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την έκθεση, σημειώθηκε πρόοδος σε σχέση με τις απαιτούμενες εργασίες για την αδειοδότηση των υπόλοιπων 14 σηράγγων.

    Περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας: Η αξιολόγηση των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών και η ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων επενδυτών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Περιφερειακό λιμάνι Ηγουμενίτσας: Η αξιολόγηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών και η ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων επενδυτών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ