• Business

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αιτήσεις για άδειες αποθήκευσης ενέργειας 930MW – Επένδυση 600 εκατ. ευρώ

    Κωνσταντίνος Μαύρος, Πρόεδρος ΔΕΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ


    Αιτήσεις στη ΡΑΕ για να λάβει άδειες για έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος κοντά στο 1 GW κατέθεσε η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα,  ύψους 600 εκατ. ευρώ, πολλαπλάσια από όλες όσες έχουν ήδη κατατεθεί για αδειοδότηση στη ΡΑΕ.

    Η επένδυση θα ξεκινήσει να υλοποιείται με την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο όπως είπε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αναμένεται το καλοκαίρι.

    Ειδικότερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέθεσε στη ΡΑΕ 8 αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 930 MW τα οποία παρέχουν χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 3 GWh.

    Από τις 8 αιτήσεις, οι δύο αφορούν έργα στη Μεγαλόπολη και οι 6 έργα  στη Δυτική Μακεδονία, στις περιοχές δηλαδή της απολιγνιτοποίησης, όπου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προγραμματίζει μεγάλου ύψους επενδύσεις σε ΑΠΕ.

    Η αποθήκευση ενέργειας, αποτελεί τον σημαντικό κρίκο για την καλύτερη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, αφού βελτιστοποιεί τη διείσδυση των σταθμών ΑΠΕ στην αγορά. Ουσιαστικά δίνει λύση στην ανάγκη σταθερότητας εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος, που δεν εξασφαλίζεται από τις  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω της υψηλής μεταβλητότητας της παραγωγής τους.

    Η αποθήκευση ενέργειας είναι η τεχνολογία που θα κρίνει το στοίχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ουδέτερη κλιματικά οικονομία το 2050, καθώς κάνει εφικτή την αύξησης της συμμετοχές της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα.  Στην Ελλάδα, αν και το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης, έχουν κατατεθεί αιτήσεις-πριν την αίτηση της ΔΕΗ- ή έχουν δοθεί άδειες, για συνολική ισχύ 2,7 GW.

    Σημαντικά έργα αποθήκευσης είναι η μονάδα 250 MW,  που προωθείται από την Eunice, προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ , ο σταθμός  κεντρικής αποθήκευσης ισχύος 142,56 MW στη Ροδόπη της «Εγνατία Group», το έργο αντλησιοταμίευσης της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην Αμφιλοχία (700 MW)  και  2 έργα από 150MW σε Αλεξανδρούπολη και Πάτρα του ομίλου Κοπελούζου.

    Υπενθυμίζεται, ότι η ΡΑΕ, παρότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας ακόμη, στα τέλη του 2020 προχώρησε σε ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία ορίζει ότι η αδειοδότηση μπορεί να γίνει με βάση τον Κανονισμό του 2000, που αφορά τις μονάδες παραγωγής ρεύματος.

    Το θεσμικό πλαίσιο, όταν ολοκληρωθεί  θα ορίζει άλλες σημαντικές παραμέτρους που σχετίζονται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, όρους σύνδεσης κλπ., καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας οι σταθμοί αποθήκευσης, παρέχοντας φορτίο αλλά και υπηρεσίες ευελιξίας, εξισορρόπησης κ.λπ.

    Γιατί είναι απαραίτητη η αποθήκευση ενέργειας

    Καθώς οι ΑΠΕ βασίζονται σε ανεξάντλητους, αέναους και φυσικούς πόρους, η παραγωγή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Όσο οι ΑΠΕ καλύπτουν ένα μικρό σχετικά μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η μεταβλητότητα ή αστάθεια στην παραγωγή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα καθώς η οποιαδήποτε αυξομείωση της παραγωγής τους αντισταθμίζεται από άλλες πηγές (μονάδες βάσεις, εγχώριοι σταθμοί, διασυνδέσεις κ.ο.κ.).

    Όμως, καθώς ο στόχος είναι οι ΑΠΕ να καλύπτουν ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε ενέργειας, χρειάζονται οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι θα εξομαλύνουν οποιαδήποτε διακύμανση παραγωγής. Ταυτόχρονα και οι διακυμάνσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα κόστη και αστάθεια όταν δεν μπορούν να προβλεφθούν και με την αποθήκευση ενέργειας μπορεί να εξομαλυνθεί και αυτό το πρόβλημα. Δηλαδή στηρίζουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος τόσο ως προς τις διακυμάνσεις της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ