• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές, με το Brexit και τις εμπορικές συνομιλίες στο προσκήνιο


    Με μικρές μεταβολές κινούνται οι ευρωαγορές, με τις εξελίξεις του Brexit να παραμένουν στο προσκήνιο, και με τις σινοαμερικανικές σχέσεις να επανέρχονται στο ραντάρ των επενδυτών.

    Στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας, το αισιόδοξο συναίσθημα φαίεται να βελτιώνεται, ύστερα από αναφορές σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο. Οι αναφορές έρχονται έπειτα από την ανακοίνωση του Υπουργού Εμπορίου Steven Mnuchin την Πέμπτη, ότι η σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου Donald Trump και του Κινέζου ομόλογόυ του, Xi Jinping, για την επίτευξη μιας τελικής εμπορικής συμφωνίας, δε θα συμβεί στα τέλη Μαρτίου όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.

    Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, αυξήθηκε κατά 0,5%.

    Ύστερα από δύο ημέρες ψηφοφοριών για εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit, το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τελικά χτες την πρόταση για καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. H Πρωθυπουργός Theresa May πάντως, απτόητη από τη συντριπτική καταψήφιση του σχεδίου της δύο φορές με 230 και με 149 ψήφους, πρότεινε στο κοινοβούλιο μια τρίτη ψηφοφορία για το ίδιο σχέδιο, με την πρότασή της να υπερψηφίζεται. Η νέα ψηφοφορία  θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και πιθανώς την Τρίτη 19 Μαρτίου, σύμφωνα με τους Financial Times.

    Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε χτες ότι οποιαδήποτε παράταση απαιτεί την  ομόφωνη υποστήριξη από τους ηγέτες της ΕΕ και ότι θα πρέπει “να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ”. Όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, δήλωσε μέσω Twitter το πρωί της Πέμπτης ότι «Κατά τη διάρκεια των επαφών μου λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, θα ζητήσω από τους 27 της Ε.Ε. να παραμείνουν ανοιχτοί σε μία μεγάλη χρονική επέκταση, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο το θεωρήσει απαραίτητο προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του για το Brexit».

    Στο μέτωπο των στοιχείων, οι επενδυτές είναι πιθανό να παρακολουθήσουν προσεκτικά την τελική ανάγνωση των ετήσιων στοιχείων για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ για τον Φεβρουάριο στις 12:00  ώρα Ελλάδος.

    Προς το παρόν πάντως, ο DAX βρίσκεται στο -0,05%, ο FTSE 100 στο +0,46%, ο CAC 40 στ +,17% και ο ΜΙΒ στο +0,05%.



    ΣΧΟΛΙΑ