• Business

    Η πλουσιότερη γυναίκα της Ανατολικής Ευρώπης, η αυτοκρατορία των 43 δισ. δολ. και η στροφή στις αγορές της Δύσης

    • Bloomberg
    Renata Kellnerova πηγή: PPF

    Renata Kellnerova πηγή: PPF


    Όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ανατολικής Ευρώπης σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του, σχεδόν κανείς δεν γνώριζε το όνομα της συζύγου του.

    Σχεδόν τρία χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Η Renata Kellnerova είναι πλέον ο βασικός εκπρόσωπος της οικογενειακής επιχείρησης PPF Group. Mιας αυτοκρατορίας τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα την Πράγα, η οποία απασχολεί 61.000 άτομα και δραστηριοποιείται σε 25 χώρες.

    Η PPF είναι ίσως πιο γνωστή ως ιδιοκτήτρια ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών σε έξι χώρες σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεφωνίας της Τσεχικής Δημοκρατίας.

    Με περιουσιακά στοιχεία 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η PPF έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγάλους νικητές της μετακομμουνιστικής μετάβασης της Τσεχικής Δημοκρατίας. Μία επιτυχία που χρεώνεται στον εκλιπόντα σύζυγο της Kellnerova, Petr Kellner, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ρωσίας και της Κίνας.

    Αλλαγή πολιτικής

    Αλλά καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέπει τη γεωπολιτική και το επιχειρείν, πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της PPF, δίνουν τώρα προτεραιότητα στην ανάπτυξη τους πιο κοντά στην πατρίδα τους.

    Στα πρώτα δημόσια σχόλιά της στα μέσα ενημέρωσης από τότε που ανέλαβε την PPF, η Kellnerova εξιστόρησε την γεμάτη προκλήσεις περίοδο που πέρασε για να εξοικειωθεί με τις πολύπλοκες λειτουργίες της εταιρείας, μετά τον ξαφνικό θάνατο του συζύγου της, αναφέρει το bloomberg.

    «Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της PPF και μετά να ξεκινήσουμε ξανά την ανάπτυξη της επιχείρησης», είπε. «Συνειδητοποίησα ότι η PPF είναι ένα προσωπικό ζήτημα για μένα και ότι το καθήκον μου είναι να προετοιμάσω τα παιδιά μας έτσι  ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν μία μέρα την ηγεσία της».

    Από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο, η 56χρονη κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά της στην εταιρεία.

    Επέβλεψε τις κινήσεις απομάκρυνσης από την Ασία, η οποία ήταν άλλοτε η βασική πηγή εισοδημάτων της εταιρείας, και έστρεψε το ενδιαφέρον της στις δυτικές αγορές.

    Επέλεξε νέο διευθύνοντα σύμβουλο και χώρισε τους δρόμους της με μερικούς από τους στενότερους συμμάχους του εκλιπόντος συζύγου της.

    Εξασφάλισε την πλήρη ιδιοκτησία της εταιρείας από την οικογένεια εξαγοράζοντας τα ποσοστά δύο μετόχων μειοψηφίας και στη συνέχεια η ίδια και οι τρεις κόρες της έγιναν μέλη του ΔΣ μία νέας εταιρείας χαρτοφυλακίου, στην οποία ανήκουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    Οικογενειακή περιουσία 11,8 δισ. δολ.

    Τώρα, η Kellnerova, με οικογενειακή περιουσία ύψους περίπου 11,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index, αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στη λήψη βασικών επενδυτικών αποφάσεων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι βασικός της σύμβουλος είναι ο διευθύνων σύμβουλος σύμβουλος της PPF, Jiri Smejc, ένας από τους πρώην επενδυτικούς εταίρους του Kellner.

    «Εάν η κατάσταση το απαιτεί, είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις για συμφωνίες σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο», είπε. «Είμαστε περήφανοι για την PPF και την ευελιξία της στις επενδυτικές ευκαιρίες».

    Υπό την Kellnerova, η PPF έχει ολοκληρώσει αρκετές μεγάλες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για πώληση του μεριδίου ελέγχου στις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες όλης της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης στην Emirates Telecommunications Group του Άμπου Ντάμπι, έναντι 2,15 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, το τμήμα χρηματοδότησης καταναλωτών της εταιρείας, Home Credit Group BV, συμφώνησε το 2022 να πουλήσει τις επιχειρήσεις της στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία σε συμφωνίες ύψους περίπου 615 εκατομμυρίων ευρώ (669 εκατ. δολάρια).

    Η κίνηση αυτή ώθησε την κερδοφορία της PPF στα προ πανδημίας επίπεδα, με καθαρά έσοδα 709 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο το 2023. Έναντι ζημιάς 406 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της δαπανηρής απόσυρσης από τη Ρωσία.

    Μετατόπιση στις αγορές της Δύσης

    Αν και δεν υπάρχει ακόμη ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη έξοδο από την Ασία, «ο βασικός στόχος της επιχείρησής μας είναι η μετατόπιση στις αγορές της Δύσης τα τελευταία τρία χρόνια», αναφέρει η Kellnerova.

    Με επιπλέον μετρητά στο χέρι και υψηλότερα επιτόκια να επιβαρύνουν τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ιδιώτες και στο δημόσιο, η PPF σαρώνει την Ευρώπη θέτοντας νέους στόχους εξαγορών.

    Η μεγαλύτερη αγορά της μέχρι τώρα ήταν η απόκτηση μεριδίου στην InPost SA, μια πολωνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται lockers παράδοσης εμπορευμάτων, και το “χτίσιμο” ποσοστού στη γερμανική τηλεοπτική εταιρεία ProSiebenSat.1 Media SE.

    Όπως και ο αείμνηστος σύζυγός της, η Kellnerova διατηρεί χαμηλούς τόνους όσον αφορά το δημόσιο προφίλ της και προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας της.

    Η PPF σχεδιάζει να διατηρήσει τους τέσσερις βασικούς επενδυτικούς της πυλώνες – χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης και ηλεκτρονικό εμπόριο – αλλά, σημείωσε, «αυτό δεν αποκλείει τις μικρότερες ευκαιριακές επενδύσεις».

    Επειδή ο όμιλος δεν αποτελεί ένα τυπικό επενδυτικό fund με καθορισμένο ορίζοντα διατήρησης των περιουσιακών του στοιχείων, «μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί», είπε. «Γι’ αυτό οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις δεν είναι η κύρια παράμετρος όταν εξετάζουμε μια επενδυτική ευκαιρία».

    PPF Owns Wide Range of Businesses |
    Η PPF κατέχει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων

    H άνοδος της PPF

    Η PPF άρχισε να αναπτύσσεται λίγο μετά την πτώση του κομμουνισμού. Ο Kellner ίδρυσε την εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η τότε Τσεχοσλοβακία άρχισε να πουλά κρατικά περιουσιακά στοιχεία μέσω ενός προγράμματος που εξέδιδε κουπόνια, τα οποία οι άνθρωποι μπορούσαν είτε να ανταλλάξουν με μετοχές σε εταιρείες είτε να τοποθετήσουν σε funds.

    Το 1991, ο Kellner ίδρυσε ένα fund για να αποκτήσει μερίδια σε 202 εταιρείες. Κατέληξε να διαχειρίζεται την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία περιουσιακών στοιχείων εκείνης της εποχής, η οποία στη συνέχεια έγινε γνωστή ως PPF Group.

    Με την πάροδο του χρόνου, η PPF έχτισε μερίδιο 20% στην Ceska Pojistovna, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, δημιουργώντας τα θεμέλια του πλούτου του Kellner. Την πούλησε το 2013 στην ιταλική Generali, σε μια συμφωνία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Καθώς ο Kellner έχτιζε την αυτοκρατορία του, η σύζυγός του ασχολήθηκε με το Ίδρυμα της οικογένειας Kellner, έναν από τους πρώτους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Τσεχικής Δημοκρατίας, που έχει δωρίσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια κορώνες (89 εκατομμύρια δολάρια) σε κοινωνικά έργα και υποτροφίες.

    Η Kellnerova φέρνει αυτή την εμπειρία και στην ανανεωμένη εταιρεία, περιγράφοντας την PPF ως εταιρεία με «κοινωνική ευθύνη που εκτείνεται πέρα από τη σφαίρα των επιχειρήσεων».

    Πυρά από την τοπική κοινότητα

    Η PPF δέχθηκε πυρά από την τοπική επενδυτική κοινότητα όταν αποφάσισε να αποσύρει τη μεγαλύτερη εισηγμένης εταιρεία τηλεφωνίας της χώρας από το χρηματιστήριο της Πράγας, μειώνοντας την κεφαλαιοποίησή της. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2022.

    Ενώ οι περισσότεροι στενοί συνεργάτες και πρώην υπάλληλοι τηρούν σιγήν ιχθύος για την νέα ηγεσία της εταιρείας, ένας από τους πρώην ιδιοκτήτες πακέτου μειοψηφίας στην PPF, ο Ladislav Bartonicek, διατύπωσε την άποψή του σε συνέντευξη που παραχώρησε στη μεγαλύτερη επιχειρηματική καθημερινή εφημερίδα της χώρας, Hospodarske Noviny, τον Σεπτέμβριο.

    «Η ευθύνη για τη Renata, η οποία συμμετέχει πολύ ενεργά, και για τη δεύτερη γενιά της οικογένειας, είναι διαφορετική», επισήμανε. «Δεν είναι πλέον μια εταιρεία ενός ατόμου — με την καλή έννοια. Οι μέτοχοι θα είναι πιο συντηρητικοί. Το ερώτημα είναι ποιος από την οικογένεια θα αναλάβει μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαχείριση στο μέλλον».

    Από τις τρεις κόρες της, η μόνη με δημόσιο προφίλ είναι η Anna, η 27χρονη ιππέας σε επιδείξεις με άλματα που συμμετείχε στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

    Η επιθυμία της Kellnerova, είπε, είναι η οικογένεια να παραμείνει ο κύριος ιδιοκτήτης της PPF για τις επόμενες δεκαετίες. Με τα παιδιά της να βρίσκονται σε διάφορα στάδια της ζωής τους, θέλει να τα αφήσει να αποκτήσουν εικόνα για τις λειτουργίες της εταιρείας.

    «Όταν είναι έτοιμα, θα τους παραδώσω την βασική ευθύνη με ήσυχη συνείδησή», είπε. «Δεν ανησυχώ για το μέλλον, γιατί ήδη συμμετέχουν στη διαχείριση των εταιρειών μας σε κάποιο βαθμό τώρα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρ Κέλνερ, ο άνθρωπος που του άρεσε να χτίζει: Ποιος ήταν ο αυτοδημιούργητος κροίσος που χάθηκε άδοξα στους παγετώνες της Αλάσκας

    Βρετανία: Πωλητήριο σε κάστρο 900 ετών έναντι $12 εκατομμυρίων

    Hermes: To στοίχημα του ισχυρού brand ειδών πολυτελείας στο Xoνγκ Κονγκ



    ΣΧΟΛΙΑ