• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βρετανία: Πωλητήριο σε κάστρο 900 ετών έναντι $12 εκατομμυρίων

    • Bloomberg

    Appleby Castle Πηγή: Sotheby’s International Realty


    H Sally Nightingale δεν ήθελε να αγοράσει το Appleby Castle, μια κατασκευή 900 ετών στην Cumbria του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, ο πρώην σύζυγός της Christopher, επέμενε σε αυτό, οπότε το 1997, έγινε η πρώτη κυρία ενός από τα ελάχιστα κάστρα της νορμανδικής κατοχής, που βρίσκονται στην Αγγλία. Σήμερα, πωλείται για 12 εκατομμύρια δολάρια.

    Σημειώνεται ότι καθώς ο Christopher είναι «φανατικός θαυμαστής των κάστρων», το ζεύγος έχει αποκτήσει ακόμη δύο.

    Η Sally έζησε στο Appleby κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου που γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα, μετατρέποντας τελικά το κάστρο περίπου 3.000 τετραγωνικών μέτρων και 20 υπνοδωματίων σε ξενοδοχείο το 2013, αφήνοντας μια πτέρυγα 700 τετραγωνικών μέτρων για ιδιωτική χρήση. (Το φυλάκιο, ένας οχυρωμένος πύργος μέσα στο συγκρότημα του κάστρου, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές τις μετρήσεις.)

    Η 27ετής διαμονή της Nightingale στο κτίριο δεν ήταν η συνηθισμένη ιστορία μιας “χρυσής” εναπόθεσης χρημάτων, αν και αναφέρει ότι τοποθέτησε άφθονα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή του.

    «Ήταν κατοικήσιμο και σε καλή κατάσταση», τόνισε.

    Πηγή: Sotheby’s International Realty

    «Ωστόσο, διαθέσαμε πολλά περισσότερα χρήματα σε αυτό – έπρεπε να γίνει μια κάποιου είδους αποκατάσταση της οροφής του φυλακίου,, άτι που στοίχησε αρκετά».

    Επιπλέον, η διαμονή στο κτίριο, η συντήρησή του και τώρα η λειτουργία του ως ξενοδοχείο απαιτούσε συνεχείς εργασίες.

    Για αυτόν τον λόγο αποφάσισε να διαθέσει στην αγορά το κάστρο, τη συντήρηση και τα βοηθητικά κτίρια με πάνω από 100 στρέμματα στον οίκο Sotheby’s International Realty για 9,5 εκατομμύρια £ (12 εκατομμύρια δολάρια).

    Η ιστορία

    Οι κατασκευές στην τοποθεσία, χρονολογούνται από τη ρωμαίική περίοδο, αλλά το σημερινό φυλάκιο χτίστηκε μόλις πριν από εννέα αιώνες.

    Ο πιο διάσημος ιδιοκτήτης του κάστρου από εκείνη την περίοδο ήταν ο Hugh de Morville, ένας ιππότης που έγινε διάσημος για τη δολοφονία του Thomas Becket, Αρχιεπισκόπου του Canterbury.

    Το φυλάκιο Norman 900 ετών. Πηγή: Sotheby’s International Realty

    Δεδομένης της θέσης του στον βορρά, το κάστρο ενεπλάκη σε διάφορους πολέμους μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας (και επίσης, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, μεταξύ Αγγλίας και Αγγλίας) στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του.

    Ανήκε σε μέλη της οικογένειας Κλίφορντ σχεδόν όλα τα 400 χρόνια της ζωής του, αν και δεν ήταν πάντα κατειλημμένο, ενώ για ένα χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή.

    Στη συνέχεια πέρασε στην οικογένεια Thanet, η οποία το κατείχε για 200 χρόνια. Επίσης, ένας γιο που γεννήθηκε εκτός γάμου, ο οποίος κληρονόμησε το κάστρο το 1849, το έδωσε στα παιδιά του.

    Το κάστρο τελικά πουλήθηκε σε μια εταιρεία που χρησιμοποίησε το ακίνητο ως έδρα, αλλά άνοιξε και το κτίριο στο κοινό.

    Και το 1997, οι Nightingales αγόρασαν το σημείο έναντι 1,1 εκατομμυρίων λιρών, κλείνοντάς το για άλλη μια φορά και χρησιμοποίησαν το ως ιδιωτική κατοικία για 16 χρόνια.

    Η ιδιοκτησία

    Το φυλάκιο, του οποίου οι τοίχοι έχουν πάχος σχεδόν 55 πόντους, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως κατοικία τουλάχιστον από τα μέσα του 17ου αιώνα, σημειώνει η Nightingale.

    Το αρχοντικό διαθέτει ένα μεγάλο χολ, τραπεζαρία και υπνοδωμάτια, ενώ σε όλη την ιδιοκτησία υπάρχουν τρεις εξοχικές κατοικίες, μαζί με διάφορους  αποθηκευτικούς χώρους.

    Μεσαιωνική πύλη Πηγή: Sotheby’s International Realty

    Στο κτήμα, την οποία η Nightingale λέει ότι δεν άλλαξε πραγματικά, υπάρχει ένας περιφραγμένος κήπος και ένα γήπεδο τένις.

    Ολόκληρο το κατάλυμα έχει θέα στον ποταμό Eden.

    Όταν μετακόμισαν οι Nightingales, οι εσωτερικοί χώροι κράτησαν το σχήμα, με πολλές από τις αυθεντικές, των 400 ετών διακοσμήσεις τους διατηρημένες.

    Πηγή: Sotheby’s International Realty

    «Υπήρχαν κάποια έπιπλα, αλλά δεν ήταν της σωστής περιόδου», σημείωσε η ίδια, περιγράφοντάς τα ως επί το πλείστον βικτωριανά.

    «Έπρεπε λοιπόν να τοποθετήσουμε αντικείμενα που να ταιριάζουν με τα αυθεντικά που ήταν ήδη εκεί», πρόσθεσε.

    Σήμερα το σπίτι, λέει η Nightingale, είναι γεμάτο με έπιπλα της κατάλληλης περιόδου, τα οποία πρέπει να παραμείνουν κατά την πώληση, αν και υπάρχουν ένα ή δύο κομμάτια που θα ήθελε να κρατήσει, όπου κι αν πάει.

    Η τεράστια τραπεζαρία. Πηγή: Sotheby’s International Realty

    Έχει μετατρέψει το κάστρο σε μουσείο που ονομάζεται Norman Centre, του οποίου οι τέσσερις όροφοι είναι γεμάτοι με εκθέσεις που συνδέουν το κάστρο με την ιστορία της χώρας με τους Νορμανδούς, οι οποίοι εισέβαλαν στην Αγγλία από τη Γαλλία το 1066 και κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι περίπου το 1154.

    The keep’s 100 (Τα σκαλοπάτια), προειδοποιεί η Nightingale, αποτελούν κίνδυνο.

    Το αρχοντικό έχει διατηρήσει τις διαστάσεις του 17ου αιώνα. Πηγή: Sotheby’s International Realty

    “Εάν δεν είστε υγιείς και δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, προσέξτε όταν ανεβείτε αυτά τα σκαλιά. Αλλά όταν φτάσετε στην κορυφή, έχετε υπέροχη θέα στην κοιλάδα Eden.”

    Διαμονή στο Κάστρο

    Το να το μετατρέψεις σε ξενοδοχείο δεν ήταν τόσο σημαντικό εγχείρημα όσο νομίζεις, λέει η Nightingale, απλώς και μόνο επειδή δεν της επιτρεπόταν να κάνει σοβαρές τροποποιήσεις στο κτίριο Grade 1.

    Ένα από τα 20 υπνοδωμάτια του κεντρικού κτηρίου. Πηγή: Sotheby’s International Realty

    “Στους ανθρώπους που έρχονται εδώ αρέσει γιατί παρέμεινε αυθεντικό, όπως ήταν. Τίποτα δεν άλλαξε”, επισημαίνει.

    Πολλοί από τους επισκέπτες της είναι ξένοι, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών που μαγεύτηκαν από το γεγονός ότι ο πατέρας και οι θείοι του George Washington πήγαν στο Appleby Grammar School.

    «Αυτό είναι τεράστιο, οι Αμερικανοί το λατρεύουν», τονίζει.

    Πηγή: Sotheby’s International Realty

    Ωστόσο, δεν θα ήταν δύσκολο, εικάζει, να το μετατρέψει ξανά σε ιδιωτική κατοικία.

    Πράγματι, περιστασιακά κλείνει το ξενοδοχείο και μεταβαίνει στο κύριο κάστρο, όπου κάθεται στην τραπεζαρία, η οποία, όπως υποστηρίζει “είναι σαν τον Πύργο του Ντάουντον – είναι θαυμάσιο”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Hermes: To στοίχημα του ισχυρού brand ειδών πολυτελείας στο Xoνγκ Κονγκ

    Valentine’s Day: 8+1 πολυτελή και πρωτότυπα δώρα που θα τους μείνουν αξέχαστα

    Patek Philippe: Νέες αυξήσεις τιμών σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ