• Business

    Γιώργος Στάσσης: Πώς ο 46χρονος μάνατζερ “εκτοξεύει” τη ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Μόλις ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΗ το 2019, ο 46χρονος Γιώργος Στάσσης πήγε στο Λονδίνο μαζί με την Αλεξάνδρα Κονίδα τότε Ειδική  Σύμβουλο, υπεύθυνη για τις σχέσεις της Επιχείρησης με την επενδυτική κοινότητα (σήμερα στέλεχος της HSBC),  για να συναντήσει έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της εισηγμένης, τον επικεφαλής του βρεταννικού  fund Silchester που σήμερα κατέχει το 9,92% της ΔΕΗ.

    Ο bilionaire επικεφαλής του fund όταν ο Γιώργος Στάσσης του συστήθηκε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και του έδωσε την κάρτα του, είπε σχεδόν υποτιμητικά: “Μέχρι σήμερα έχω πάρει κάρτες από αρκετούς προέδρους της ΔΕΗ”, εκφράζοντας τη δυσπιστία του και τη δυσαρέσκειά του για τις αέναες προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για να γίνει η ΔΕΗ μια κανονική και αποδοτική επιχείρηση.

    Το Silchester ένα από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς, από το 2011 που έχει τοποθετηθεί στη μετοχή έχει ζήσει όλες τις δύσκολες περιόδους της χώρας και της εταιρείας, και μαζί με τη ΔΕΗ έζησε και το περιβάλλον capital controls και με εντεινόμενη τη φημολογία περί Grexit.

    Η ψυχρή υποδοχή του Γιώργου Στάσση, δεν ήταν επομένως παράλογη….

    Όμως το αφεντικό του  fund Silchester λίγους μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2019,  άλλαξε τη στάση του, λέγοντας στον κ. Στάσση, γεμάτος ενθουσιασμό: ” ‘Ο,τι και να θες να περάσεις για την εταιρεία, θα έχεις την ψήφο μας”.

    Ο νεαρός αλλά ικανός μάνατζερ ήδη είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του έμπειρου επενδυτή.  Κι αυτό δεν ήταν τυχαίο.

    Αξιοπιστία, σοβαρότητα, προοπτική, συνέπεια, ευελιξία, εμπιστοσύνη.

    Όσα έλειπαν από τη ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019, ο Γιώργος Στάσσης απέδειξε ότι μπορεί να τα κερδίσει γι αυτήν μέσα σε λίγους μήνες.

    Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που γρήγορα ανακοίνωσε τολμηρό πλάνο απολιγντιτοποίησης, η στροφή στις ΑΠΕ, τα σχέδια για μείωση λειτουργικού κόστους και αύξηση των EBITDA, η βελτίωση της εισπραξιμότητας, οι συμπράξεις με μεγάλους της αγοράς στις ΑΠΕ έδωσαν το στίγμα μιας εντελώς νέας εταιρείας, όπως εξάλλου η αγορά είχε προεξοφλήσει από την ώρα των εκλογών.

    Η μετοχή 

    Οι προοπτικές της εταιρείας αντικατοπτρίζονται συμφωνα με τους ειδικούς στην πορεία της τιμής της μετοχής. H “απογείωση” της μετοχής της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,79% 11,55 ήρθε με το που άλλαξε η κυβέρνηση.

    Από τα 2,39 ευρώ στις 8/7/2019, το χαρτί απογειώθηκε στα 4,36 ευρώ.  Η πορεία αυτή ανακόπηκε με την έλευση της πανδημίας. Στις 17/3/2020 το χαρτί βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό του 1,45 ευρώ.

    Μία μέρα πριν, στις 16/3/2020 έκλεισε στο χαμηλό έτους 1,55 ευρώ. Και από τότε, η τάση άλλαξε.

    Η μετοχή μέχρι και χθες όχι απλώς δίπλωσε, αλλά τεχνικά, σύμφωνα με τους αναλυτές βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης των 4,12 ευρώ. Όλο το διάστημα αυτό και συγκεκριμένα το τελευταίο δίμηνο η μετοχή έδειχνε συμπεριφορά μαζέματος από ισχυρά χαρτοφυλάκια.

    Η συγκέντρωση των μετοχών φαινόταν ότι γινόταν στα επίπεδα μεταξύ 3,50 – 3,65 ευρώ, ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει αντίδραση που στο διάβα της θα έσπασε κάθε αντίσταση.

    Εντυπωσιακό δε, αποτελεί το γεγονός ότι η χθεσινή άνοδος 6,19% επετεύχθη με αυξημένο όγκο, ύψους 1,4745 εκατ. τεμαχίων. Τέτοιο όγκο είχε να δει η μετοχή από το τέλος Μαϊου, όταν και ξεκίνησε η φυγή προς τα εμπρός.

    Πλέον, από την αρχή του έτους εως και χθες Παρασκευή, οι απώλειες που έγραφε η μετοχή έχουν περιοριστεί στο 6%.

    Το στοίχημα το Γιώργου Στάσση

    Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο η διοίκηση Γιώργου Στάσση πέτυχε όσα  είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την τότε «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ.

    Η απολιγνιτοποίηση γίνεται πράξη, η στροφή στις ΑΠΕ είναι ήδη αισθητή, η ρευστότητα της εταιρείας αποκαταστάθηκε και ο στόχος για EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ φέτος και 1 δισ. ευρώ το 2024 είναι εφικτός.

    Επίσης η τιτλοποίηση προχώρησε και η εθελούσια ξεκίνησε όπως και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και των προϊόντων της.

    Και μια κίνηση έκπληξη η από κοινού με την Motor Oil ΜΟΗ 0% 27,24 , η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, βάζει τη ΔΕΗ σε άλλο επίπεδο σε δυνατότητες και προοπτική, ανοίγοντας  ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία.

    Παράλληλα με τη μεγάλη προοπτική, τη μείωση κόστους, τον εκσυγχρονισμό γίνεται μια γιγάντια μεταμόρφωση, καθώς μετασχηματίζεται το παραγωγικό της δυναμικό με την σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ποσότητες CO2 που εκπέμπει από 20 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024 και να ανοίγεται η μεγάλη ευκαιρία της πράσινης ενέργειας και για τη ΔΕΗ.

    «Κάνοντας τις σωστές επιλογές, η εικόνα της εταιρείας θα αλλάξει ριζικά στο μέλλον επιτυγχάνοντας μέχρι το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του € 1 δισ., μειώνοντας το προσωπικό μας στους 11.500 εργαζόμενους και αυξάνοντας την ισχύ των ΑΠΕ πάνω από 1 GW», τόνισε στη φετινή Γενική Συνέλευση ο κ. Στάσσης.

    Με άξονα την πορεία της αγοράς στο μέλλον, η διοίκηση της εταιρείας έχει καθορίσει τρεις βασικούς πυλώνες στη στρατηγική της :

    Την εφαρμογή του “Green Deal” στην παραγωγή ενέργειας, με επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και επικέντρωση των επενδύσεων  στις ΑΠΕ, την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητές της καθώς και την τοποθέτηση του πελάτη στο επίκεντρο της προσοχής  με νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια, όπως επίσης και με την είσοδό μας στην ηλεκτροκίνηση.

    Ο στόχος του Προέδρου της ΔΕΗ είναι  ο μετασχηματισμός του Ομίλου λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Και η εταιρεία μεταμορφώνεται κάθε μέρα με άξονα την αγορά του μέλλοντος, τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και την ανάγκη ευελιξίας που δημιουργείται ώστε η εταιρεία να είναι ανταγωνιστική.

    Και η αγορά τον πιστεύει. Η άνοδος της μετοχής είναι κάτι παραπάνω από απλή επιβράβευση των διοικητικών του επιλογών. Είναι και προάγγελος ότι και ο επόμενο στοίχημα,  η έκδοση ομολογιακού δανείου, μπορεί να προχωρήσει την κατάλληλη στιγμή.

    Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, η S&P προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ αλλά και των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

    Επίσης, θετικό πρόσημο στην αξιολόγηση κατέλαβαν οι κινήσεις Στάσση για βελτίωση της εισπραξιμότητας και οι τιτλοποιήσεις.

    Και να μην ξεχνάμε εκτός από την πιθανότητα να κερδίσει (με τη Μοτορ Οιλ της οικογένειας Βαρδινογιάννη) τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στο διαγωνισμό τους επόμενους μήνες, σημαντικές υπεραξίες θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ και από την δρομολογούμενη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

    Σοβαρότητα στη διαχείριση, εμπιστοσύνη και προοπτική, αποτελούν το διαβατήριο για την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ