• Business

    FrieslandCampina: Ξανακοιτάει τη Δωδώνη, ψάχνει για deal… στην φέτα

    κωνσταντινος μαγγιωρος

    Κωνσταντίνος Μαγγιώρος. Διευθύνων Σύμβουλος της Friesland Campina Hellas


    Το ενδιαφέρον για την «Δωδώνη» γνωστοποίησε δημόσια ο διευθύνων σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas, Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, λέγοντας μάλιστα πως «θα ήθελε να ενεργοποιηθούν και πάλι οι συζητήσεις των δυο πλευρών». Ο κ. Μαγγιώρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας επένδυσης της Friesland στην Πάτρα, υπογράμμισε πως, παρότι οι συζητήσεις με την Δωδώνη δεν ευδοκίμησαν,  θα ήθελε να ενεργοποιηθούν και πάλι, αν και έσπευσε να προσθέσει πως «αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την μία πλευρά».

    Υπενθυμίζεται πως το mononews.gr είχε αναδείξει το θέμα, κάνοντας ειδική αναφορά στο κομβικό σημείο που είχαν φθάσει οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών ενώ αποκάλυψε και σημαντικές πτυχές της υπόθεσης. Η απόκτηση της Δωδώνης, όπως εξήγησε ο κ. Μαγγιώρος, συνδέεται με τη στρατηγική απόφαση της ολλανδικής πολυεθνικής να εισέλθει στην κατηγορία της φέτας, η οποία συγκεντρώνει το 50% των πωλήσεων των τυροκομικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. «Δεν έχουμε κρύψει το ενδιαφέρον μας για την φέτα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω εξαγοράς».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαγγιώρος ρωτήθηκε και για την ΔΕΛΤΑ, τονίζοντας πως είναι ένα project που θα ενδιέφερε την Friesland, στο βαθμό που η πώληση δεν αφορά συνολικά όλα τα «assets» της Vivartia. Παράλληλα με την αναζήτηση ευκαιριών στην ελληνική αγορά, η FrieslandCampina ανακοίνωσε χθες την υλοποίηση επένδυσης ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής του εργοστασίου της Πάτρας. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, ένα έτος-σταθμό για το ΝΟΥΝΟΥ, που γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα.

    Το επενδυτικό σχέδιο 2019 εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πορείας και μακροχρόνιας στρατηγικής της εταιρείας, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου κατά 50%. Περιλαμβάνει επέκταση βιομηχανικών κτιρίων και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού παραγωγής, με τα αντίστοιχα συστήματα ελέγχου και αυτοματισμών, κυρίως στα στάδια επεξεργασίας και αποθήκευσης γάλακτος. «Είμαστε μια εταιρεία που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όπως κάναμε και το 2011, στην αρχή της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο κ. Μαγγιώρος. Για να συμπληρώσει πως πρόκειται για την πρώτη φάση του πλάνου ενίσχυσης της παραγωγικότητας της εταιρείας, καθώς υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω επενδύσεις, που αφορούν στην περίοδο μετά το 2021.

    Σημειώνεται ότι περίπου 15 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στις εγκαταστάσεις της Πάτρας την περίοδο 2011-2012, όταν μεταφέρθηκε στην Ελλάδα η παραγωγή γάλακτος και κρεμών γάλακτος από την Γερμανία. Η διοίκηση, με τη νέα επένδυση, στοχεύει στη δυνατότητα επιπλέον επεξεργασίας 35.000-40.000 τόνων γάλακτος, οι οποίοι θα προστεθούν στους 75.000 τόνων εγχώριου γάλακτος που επεξεργάζεται ήδη.

    Who is Who

    Η FrieslandCampina Hellas, είναι μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά. Το 2018, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 267 εκατ. ευρώ, έναντι 270 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία αναμένεται να εμφανίσει μια ελαφριά βελτίωση. Η εταιρεία κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων -ο συνολικός τζίρος της οποίας είναι περί τα 3 δισ. ευρώ- με μερίδιο 11,2% σε αξία (στοιχεία 2018 IRI). Στο λευκό γάλα έχει ηγετικό μερίδιο 23,5% σε όγκο και στο γάλα υψηλής παστερίωσης το μερίδιο ανέρχεται στο 28,7%. Στις κρέμες γάλακτος, η εταιρεία διατηρεί πρώτη θέση, με μερίδιο 20,6% σε όγκο, καθώς και στο κίτρινο τυρί, όπου η εταιρεία ηγείται στη κατάταξη, με μερίδιο 16,6% σε όγκο. Στις βρεφικές κρέμες, η εταιρεία διατηρεί την ηγετική της θέση, με μερίδιο 39,5%, παρά την υψηλή πίεση που δέχεται από το δεύτερο παίκτη, την Γιώτης, που εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη κατηγορία, με μερίδιο 38,8%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Friesland: «Ή τώρα ή ποτέ» για την εξαγορά της Δωδώνη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόφαση-έκπληξη από Friesland: Αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι ζήτησε η Friesland από τον υπουργό Ανάπτυξης- Οι προϋποθέσεις για να επενδύσει στη χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ