• Business

    Friesland: «Ή τώρα ή ποτέ» για την εξαγορά της Δωδώνη


    Σε κρίσιμη φάση έχει εισέλθει η προσπάθεια εξαγοράς της Δωδώνης από τον ολλανδικό κολοσσό της FrieslandCampina. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο εταιρείες έχουν καταλήξει σε πολλά σημεία, ωστόσο μια διαφορά στο τίμημα της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ στέκεται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αυτή η διαφορά, λέγεται πως ήταν η βασική αιτία που οι δυο πλευρές «δεν έδωσαν τα χέρια» το περασμένο καλοκαίρι, ενώ είχαν συμφωνήσει σχεδόν σε όλα.

    Κύκλοι της Δωδώνης πάντως μιλώντας στο mononews διαψεύδουν κατηγορηματικά τις παραπάνω πληροφορίες, και τονίζουν πως αν υπάρξει στις προθέσεις του κάτι τέτοιο θα το ανακοινώσουν οι ίδιοι.

    Από την άλλη πλευρά, πηγές με γνώση της υπόθεσης επιμένουν πως όλα θα κριθούν στη νέα συνάντηση των δυο πλευρών που έχει προγραμματισθεί να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως αυτή τη φορά δεν τίθεται θέμα αναβολής.

    «Είτε θα υπάρξει συμφωνία και θα προχωρήσει το deal στη φάση του due diligence, είτε το όλο project θα ναυαγήσει οριστικά», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως οι Ρώσοι μέτοχοι της Δωδώνης διεκδικούν καλύτερο τίμημα, προβάλλοντας το επιχείρημα πως θα βελτιώσουν περαιτέρω τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας σε επίπεδα άνω των 12,5 εκατ. Ευρώ.

    Συγκεκριμένα, λέγεται πως πιέζουν για τίμημα που θα υπερβαίνει τα 130 με 140 εκατ. Ευρώ που φέρεται να προτείνουν οι Ολλανδοί της Friesland. Οι τελευταίοι θεωρούν πως τα χρήματα αυτά είναι εύλογα με βάση τα οικονομικά στοιχεία αλλά και τη δυναμική που έχει καταφέρει να αναπτύξει η Δωδώνη τα τελευταία χρόνια.

    Είναι μια πρόταση που αντιστοιχεί σε περίπου 10 με 11 φορές EBITDA. Επιπλέον, υπερβαίνει κατά πολύ τα χρήματα που έχουν επενδύσει οι Ρώσοι (υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 70 εκατ. ευρώ), από τη στιγμή που απέκτησαν την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία πριν από περίπου 6 χρόνια.

    Να σημειωθεί πως τα σενάρια πώλησης της Δωδώνης κυκλοφορούν πολύ καιρό στην αγορά, με δεδομένο πως το επενδυτικό fund της SI Foods που ελέγχει πλήρως την εταιρεία έχει ξεκινήσει να εξετάζει τις προοπτικές αποεπένδυσης, μιας και του χρόνου «ωριμάζει» η τοποθέτησή του.

    Οι Ολλανδοί δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την Δωδώνη καθώς εκτιμούν πως μια τέτοια εξαγορά θα δώσει νέα πνοή στην ηγετική τους παρουσία στην ελληνική αγορά, η οποία εν πολλοίς «έχει πιάσει ταβάνι» ενώ παράλληλα θα ανοίξει νέες προοπτικές στον τομέα των εξαγωγών με όχημα την φέτα. Επιπρόσθετα, θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επεκταθούν σε πιο κερδοφόρες κατηγορίες από το γάλα και το γιαούρτι, σε μια δύσκολη περίοδο για την κατανάλωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Friesland προσέγγισε για πρώτη φορά την Δωδώνη πριν από δυόμιση χρόνια ενώ από τις αρχές άρχισε να ασχολείται σοβαρά με την υπόθεση στο πλαίσιο αναβάθμισης της ελληνικής θυγατρικής. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το deal, η εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναζητήσει άλλη εξαγορά στην χώρα μας.

    Who is Who

    H FrieslandCampina είναι μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες διεθνώς, με εγκαταστάσεις σε 33 χώρες και τζίρο 11 δισ. ευρώ και εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες. Ιδρύθηκε το 1871 και έχει ιδιοκτήτες 19.000 κτηνοτρόφους- γαλακτοπαραγωγούς σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία.

    Η FrieslandCampina Hellas είναι 100% θυγατρική της ολλανδικής γνωστή στην Ελλάδα για τα προϊόντα Νουνού. Το 2011, η εταιρεία επένδυσε σε υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Πάτρα, όπου και μετέφερε την παραγωγή γάλακτος από τη Γερμανία, δημιουργώντας περισσότερες από 140 θέσεις εργασίας. Σήμερα απασχολεί 470 ανθρώπους, χωρίς να έχει πραγματοποιήσει καμία μείωση θέσεων εργασίας ή περικοπή μισθών και παροχών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λουξ: Το deal Μαρλαφέκα με τη Lidl φέρνει επιπλέον έσοδα 3 εκατ. τον χρόνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μα τι συμβαίνει με τον διαγωνισμό για το Αρσάκειο: Απορρίπτουν πρόταση για έσοδα 3.000 ευρώ τη μέρα και επιλέγουν κλειστή διαδικασία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Σκλαβενίτης: Ξεπέρασε τις προβλέψεις η πορεία του Μαρινόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ