• Business

    Folli Follie: Το ποσοστό-διαμάντι στην Dufry «κλειδί» για την στάση των ομολογιούχων

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση της Folli Follie για την επίτευξη συμφωνίας με τους ομολογιούχους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση των δυο πλευρών, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, που εξακολουθεί να χωρίζει τις δυο πλευρές.

    Η διοίκηση της Folli Follie φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, στις απαιτήσεις που έχουν εγείρει οι ομολογιούχοι προκειμένου να πετύχει συμφωνία, όχι όμως στο κομμάτι που αφορά στη συμμετοχή της Folli στην εταιρεία Dufry (την απέκτησε όταν η οικογένεια Κουτσολιούτσου αποφάσισε να πουλήσει τα ΚΑΕ στον ελβετικό όμιλο).

    Οι ομολογιούχοι από την άλλη πλευρά, φέρονται να ζητάνε μετ’ επιτάσεως να περιέλθει στην κατοχή τους η συμμετοχή στην Dufry προκειμένου να συναινέσουν στο σχέδιο εξυγίανσης.

    Ο λόγος που επιμένουν στην παραχώρηση του συγκεκριμένου ποσοστού και εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην παραχώρηση πρόσθετων ακινήτων (όπως προτείνει η διοίκηση της Folli) όπως εξηγούν στο mononews.gr άνθρωποι με γνώση της υπόθεσης είναι ο εξής: Το συγκεκριμένο έχει πολύ μεγάλη αξία και το κυριότερο είναι ελεύθερο δέσμευσης. Δεν έχει δηλαδή δεσμευθεί όπως και τα περισσότερα ακίνητα του ομίλου από την αρχή ξεπλύματος χρήματος.

    Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, η συγκεκριμένη συμμετοχή (περίπου 4%) μπορεί να ρευστοποιηθεί χωρίς πρόβλημα και να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων που έχουν δανείσει στην εταιρεία.

    Η παραχώρηση ακινήτων, από την άλλη πλευρά, θεωρείται ότι εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο καθώς τα περισσότερα με εξαίρεση το Μινιόν είναι δεσμευμένα από την αρχή ξεπλύματος χρήματος. Τι σημαίνει αυτό; Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, σε περίπτωση που καταδικαστεί η οικογένεια Κουτσολιούτσου από την ελληνική Δικαιοσύνη για ξέπλυμα χρήματος, τα ακίνητα θα δημευθούν ως προϊόν εγκλήματος. «Αυτός», είναι «και ο κυριότερος λόγος που οι ομολογιούχοι είναι επιφυλακτικοί να αποδεχθούν ως εξασφαλίσεις την ακίνητη περιουσία της Folli.

    «Η συμμετοχή στην Dufry είναι ένα ζωντανό στοιχείο, και η μετοχή της διαπραγματεύεται στη Ζυρίχη», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Σε αντίθεση με την απόκτηση της Dufry, η οποία έγινε με διαφάνεια, η απόκτηση των ακινήτων έγινε με ομόλογα που εκδόθηκαν με βάση τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως, ακόμη και χωρίς την συμμετοχή στην Dufry, η νέα μικρότερη Folli Follie θα μπορούσε να επιβιώσει την επόμενη μέρα, υπό την κατάλληλη διαχείριση και με την «προίκα» που θα πάρει από την πώληση της Links of London (από 5 έως 10 εκατ. ευρώ) αλλά και την εκποίηση των καταστημάτων και των αποθεμάτων στην Ασία καθώς και του Μινιόν.

    Να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, το πόκερ μεταξύ της διοίκησης της Folli Follie και των ομολογιούχων συνεχίζεται, καθώς η συμφωνία με τους ομολογιούχους θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η «αμαρτωλή» εταιρεία.

    Άλλωστε, η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ομολογιούχους, η Folli Follie θα οδηγηθεί σε πτώχευση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ