• Business

    Έρχονται νέα εταιρικά ομόλογα: Elval, Noval, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Premia

    Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022


    Τα οφέλη των εταιρικών ομολόγων, συνεχίζουν να επιλέγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις έναντι των αυξήσεων κεφαλαίου και το επόμενο δίμηνο προχωρούν πέντε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

    Αύριο αποφασίζει η Γενική Συνέλευση της ElvalHalcor την έκδοση εταιρικού ομολόγου της εταιρείας ενώ θα ακολουθήσει η Premia Properties, η Noval, η Fourlis και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Το πολύ ευνοϊκό περιβάλλον γύρω από την ελληνική οικονομία και τα χαμηλό κόστος δανεισμού, η μεγάλη επιτυχία στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ που ολοκληρώνεται σήμερα και η θεαματική υπερκάλυψη του ομολόγου της Capital Product Partners  αποδεικνύουν τη σημαντική βελτίωση της διάθεσης των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα και δημιουργούν ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2021 έχουν αντληθεί 6,3 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων από τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ ως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα αντληθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων.

    Ειδικότερα, στην έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω του Χ.Α. θα προχωρήσει μετά την Elval και η Noval ΑΕΕΑΠ, επίσης του ομίλου Viohalco, προκειμένου να συνεχίσει το επεκτατικό της πλάνο στον χώρο του real estate  ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  για την εισαγωγή της  στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αναβάλλεται.

    Από το χώρο του real estate, επίσης, η Premia Properties -μετά από δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου- ετοιμάζει την έκδοση τίτλου ύψους 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, με βάση τη στρατηγική που έχει χαράξει, μετά την είσοδο της Sterner Stenhus στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    Η εισηγμένη Fourlis ετοιμάζει μια μικρότερη ομολογιακή έκδοση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ προετοιμάζει την απόσχιση ακινήτων, καθώς προετοιμάζει και την είσοδο εταιρείας ακινήτων ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Η έκδοση νέου ομολόγου θα γίνει από τη θυγατρική του Housemarket, που διαχειρίζεται τα καταστήματα IKEA σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, μια πενταετία μετά την προηγούμενη έκδοση και τουλάχιστον σε αντίστοιχο ύψος,  40-50 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας δεν θα επιβαρυνθεί ο καθαρός δανεισμός, καθώς δε θα υπάρξει αναχρηματοδότηση αλλά πληρωμή του προηγούμενου ομολογιακού και έκδοση νέου.

    Ομόλογο της τάξης των 120-150 εκατ. ευρώ ετοιμάζει και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για να αντικαταστήσει παλιότερο με νέο μεταγενέστερης λήξης ή μειωμένου κόστους. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα  η διοίκησή της ανέφερε ότι μέχρι το 2025 δε λήγει κάποιο από τα ομόλογα που έχει εκδώσει (τα δύο ομόλογα, συνολικού ύψους 620 εκατ. ευρώ της μητρικής εταιρείας λήγουν μεταξύ 2025 και 2027).   Σχεδιάζεται επίσης η επέκταση λήξης του ομόλογου των 500 εκατ. ευρώ (λήγει το 2027).

    Διαβάστε επίσης

    Εταιρικά ομόλογα: Τα 7,3 δισ. των Ελλήνων επενδυτών και η σειρά της Prodea για την 13η έκδοση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ