• Business

    Εταιρικά ομόλογα: Τα 7,3 δισ. των Ελλήνων επενδυτών και η σειρά της Prodea για την 13η έκδοση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Οι… προλήψεις δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη απήχηση στους ανθρώπους της Prodea. Της μεγαλύτερης εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας στον τομέα του real estate, η οποία ελέγχεται μετοχικά κατά 98,15% από ένα δολιχωτό σχήμα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, με την απώτερη διαχείρηση να καταλήγει στην αμερικανική Castlelake.

    Όπως όλα δείχνουν λοιπόν ,τα στελέχη της Prodea δεν παίρνουν τοις μετρητοίς την «κακοδαιμονία» που συνοδεύει τον αριθμό 13. Γι’ αυτό και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην έκδοση εταιρικού ομολόγου. Που τυχαίνει να είναι το 13ο το οποίο και αναμένεται να οδηγηθεί προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ναυτιλιακή Costamare, η Prodea, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική ευθεία για την άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη κινητικότητα όμως υπάρχει και υπάρχει και από άλλους ενδιαφερόμενους, χωρίς όμως ακόμη να έχει μετουσιωθεί σε πράξη. Με τη διαδικασία της υποβολής φακέλου προς την εγκριτική αρχή που είναι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

    Εκτιμάται πάντως ότι ο όμιλος Φουρλή θα είναι ένας από εκείνους που θα εκδώσουν εταιρικό ομόλογο, έχοντας ήδη στην αγορά εκείνο της θυγατρικής Housemarket, που λήγει στις 4 του μηνός του προσεχούς Οκτωβρίου.

    Από εκεί και πέρα ακούγονται κι άλλα ονόματα εταιρειών, ενώ έχουν γίνει και κρούσεις και σε δύο Έλληνες εφοπλιστές με εισηγμένες ναυτιλιακές στη Wall Street.

    Αν μη τι άλλο, μετά από 4,5 χρόνια λειτουργείας η ελληνική αγορά των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων, έχει πιστοποιήσει με τον πλέον παραστατικό τρόπο την ολοένα και αυξανόμενη εμβέλειά της. Δίνοντας από την μια πλευρά στις επιχειρήσεις την εναλλακτική δυνατότητα άντλησης αναπτυξιακών κεφαλαίων, με συγκριτικά φθηνό κόστος. Ενώ από την άλλη προσφέρει διέξοδο και στους αποταμιευτές, που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις απέναντι στα μηδενικά οφέλη των καταθέσεων.

    Πόσα λεφτά έχουν πέσει στο «τραπέζι»

    Το πόσο θερμό είναι το ενδιαφέρον για τα εταιρικά ομόλογα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι για τις μέχρι 12+4 εκδόσεις το συνολικό  ύψος των προσφορών έχει φτάσει στα 7,3 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 1,4 δισ. αφορούν  ομόλογα που έχουν αποσυρθεί από την αγορά.

    Για τα 12 εταιρικά ομόλογα που αυτήν τη στιγμή αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης οι συνολικές προσφορές αγγίζουν τα 5,9 δις ευρώ. Έναντι των 2,12 δισ. που ζήτησαν και έλαβαν οι εκδότες. Με τους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές να έχουν λάβει (από την αρχική διαδικασία της προσφοράς) ομόλογα αξίας 1,34 δισ. ευρώ και τους ειδικούς επενδυτές-επαγγελματίες της αγοράς και αναδόχους- να έχουν εισφέρει 775,3 εκατ. ευρώ.

    Εν συνόλω σε αυτά τα 12 εταιρικά ομόλογα τοποθετήθηκαν 77.908 επενδυτών, ενώ άλλοι 22.870 είχαν τοποθετηθεί στα 4 αποσυρθέντα.

    Κατά τα άλλα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία των 12 ενεργών εταιρικών ομολόγων:

    —Η μεγαλύτερη έκδοση ήταν αυτή του περσινού 7ετούς της Γεκ-Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, από την οποία και αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ.

    — Ο Γιώργος Περιστέρης είναι ο ισχυρότερης πόλος στην συγκεκριμένη αγορά, καθώς οι τρείς εκδόσεις ( 2 της Γεκ-Τέρνα και μία της Τέρνα Ενεργειακής) έχουν ονομαστική αξία 770 εκατ. ευρώ αθροιστικά. Δηλαδή το 36,3% του συνόλου της αγοράς.

    —Το ομόλογο της Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη είναι εκείνο που κατέχει το ρεκόρ των προσφορών οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, έναντι των 200 εκατ. ευρώ που ήταν τα αντληθέντα κεφάλαια. Το ίδιο αυτό εταιρικό ομόλογο κατέχει άλλο δύο ρεκόρ: Του χαμηλότερου επιτοκίου ( 1,9%) αλλά και τις ευρύτερης αριθμητικά συμμετοχής επενδυτών, που έφτασε στους 13.080.

    — Το πρώτο ναυτιλιακό ομόλογο (της Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου) είναι αυτό που έχει πετύχει τον μεγαλύτερο βαθμό υπερκάλυψης. Με τις προσφορές να είναι 6,65 φορές παραπάνω από τα ζητηθέντα κεφάλαια των 100 εκατ. ευρώ.

    — Από τα 12 εταιρικά ομόλογα τα 7 είναι 7ετή και τα άλλα 5 είναι 5ετή. Επίσης, το 2020 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα αντληθέντα κεφάλαια (1,02 δισ.). Ακόμη, στους μήνες Οκτώβριο και Ιούλιο έχουν γίνει οι περισσότερες εκδόσεις (από τρείς και στις δύο περιπτώσεις).

    Με όρους συναλλακτικής δραστηριότητας τα διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα κινούνται εξαιρετικά υποτονικά. Εξαιρουμένου αυτού της Costamare που σε 11 μέρες διαπραγμάτευσης έχει μέση αξία συναλλαγών 450 χιλιάδων ευρώ ( δηλαδή 45 ομόλογα αλλάζουν χέρια καθημερινά) στα υπόλοιπα 11 η μέση ημερήσια συναλλακτική αξία διαμορφώνεται στα 358.000 ευρώ. Και είναι σχεδόν 53% χαμηλότερη από αυτήν της περσινής χρονιάς…

    Με βάση πάντως τα εφετινά δεδομένα, τα τέσσερα πρώτα σε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών είναι αυτά της Motor Oil (157.000 ευρώ), της Lamda (124.000), το δεύτερο της Γεκ-Τέρνα (113.000)  και του ΟΠΑΠ (με 110.000 ευρώ).

    Διαβάστε επίσης:

    Ελληνικά ομόλογα €3 δισ. αγόρασε σε ένα μήνα η ΕΚΤ

    Τράπεζα της Ελλάδος: Γιατί είναι περιζήτητα τα ομόλογα των εισηγμένων – Πάνω από 11 δισ. έχουν σηκώσει από το 2013

    Άρης Καρυτινός: Νέες επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ «κοιτά» η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ