Στη συνεχή αναβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου προχωρά ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), γεγονός που αποδεικνύεται μέσω της συνεχούς αναβάθμισης του στόλου του ΟΑΣΘ, αλλά και του νέου διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για την εύρεση αναδόχου που θα αναλάβει τις περιαστικές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο ανάδοχος οφείλει για το διάστημα 10 μηνών, ήτοι από 01.03.2026 έως 31.12.2026 με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον μηνών, να αναλάβει τις περιαστικές συγκοινωνίες με 220 λεωφορεία, εκ των οποίων το 40% του στόλου να είναι καθαρά ηλεκτρικά λεωφορεία, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη μετάβαση προς τις βιώσιμες μεταφορές και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

1

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας, «Υπό την εποπτεία του ΟΣΕΘ και την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζεται η αναβάθμιση του στόλου των λεωφορείων στην περιαστική ζώνη Θεσσαλονίκης ώστε οι πολίτες να έχουν αναβαθμισμένη και ποιοτική εξυπηρέτηση που θα διασφαλίζει άνετη και ασφαλή μετακίνηση. Προχωράμε ως ΟΣΕΘ για την αναβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου Θεσσαλονίκης το οποίο βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, με πυκνότερα δρομολόγια, νέο καθαρό στόλο και κάλυψη αναγκών σε ακόμη περισσότερες περιοχές της ΠΕ Θεσσαλονίκης».

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου για το δεκάμηνο ανέρχεται στο ποσό των €36,350 εκατομμυρίων πλέον ΦΠΑ (σ.σ. €45,074 εκατομμύρια), για περίπου 18 εκ. οχηματοχιλιόμετρα, με σαφείς προϋποθέσεις και όρους εκτέλεσης και νέα αμαξοστάσια.

Πώς προχωρά η ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΘ

Εντός προγραμματισμού προχωρά και η ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΘ, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να παραμένει πιστό στην κυβερνητική  δέσμευση για την πλήρη ανανέωση του στόλου των λεωφορείων τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη έως το 2027, συνεχίζοντας την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων, με στόχο την αναβάθμιση της επιβατικής εμπειρίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη με μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν περισσότερα από 300 ηλεκτρικά λεωφορεία. Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2024 είχαν τεθεί σε κυκλοφορία 110 ηλεκτρικά λεωφορεία. Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 έχουν προστεθεί 156 ηλεκτρικά οχήματα, εκ των οποίων τα 110 είναι 12μετρα και τα υπόλοιπα 46 μέσω leasing είναι ένα μείγμα 12μετρων και 9μετρων λεωφορείων για να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό ακόμα και στους πιο στενούς δρόμους της πόλης.

Παράλληλα, το Ιούνιο του 2026 θα γίνει η παραλαβή 50 ολοκαίνουριων αρθρωτών λεωφορείων, που θα κυκλοφορήσουν σταδιακά στους δρόμους. Επισημαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην οποία κυκλοφόρησαν αρθρωτά λεωφορεία από το 1979. Η προμήθεια των 50 αρθρωτών λεωφορείων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να ανέρχεται στο ποσό των 46,5 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Οι εναλλακτικές γραμμές του ΟΑΣΘ λόγω εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο ΟΑΣΘ λαμβάνοντας ως γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, κατά τη διάρκεια της διακοπής της λειτουργίας του μετρό από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, λόγω εργασιών ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα λειτουργήσουν εναλλακτικές γραμμές.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο την περασμένη Δευτέρα, θα λειτουργήσει η εναλλακτική γραμμή του ΟΑΣΘ «Μ1», η οποία θα διατρέχει τη διαδρομή του Μετρό κατά μήκος των λεωφόρων Κωνσταντίνου Καραμανλή, Εγνατίας και Μοναστηρίου, με συχνότητα επτά λεπτών της ώρας στις ώρες αιχμής. Η διαδρομή αυτή είναι διάρκειας 40 λεπτών και θα περιλαμβάνει συνολικά έντεκα στάσεις.

Έρχονται νέες προσλήψεις οδηγών εντός του 2026

Στο πλαίσιο την ανανέωσης του στόλου του, ο ΟΑΣΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησε σε 171 προσλήψεις νέων οδηγών για το 2025. Όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εντός του 2026 αναμένεται να δημοσιευτεί νέα προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορισμένου χρόνου για την ειδικότητα των οδηγών, με στόχο την περαιτέρω επάνδρωση του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2025 ανανεώθηκαν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οι συμβάσεις των 190 οδηγών που προσλήφθηκαν στον ΟΑΣΘ με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες έληγαν στις 30 Ιουνίου.

Από το Νοέμβριο του 2025 τα δρομολόγια στην προαστιακή γραμμή Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού με Σίνδο

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανακοίνωσε στο πλαίσιο της σύσκεψης ότι πραγματοποιήθηκε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο στην προαστιακή γραμμή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού με την Σίνδο και η εν λόγω γραμμή θα αρχίσει να λειτουργεί νωρίτερα από την αρχική εξαγγελία, δηλαδή από τα τέλη Νοεμβρίου και όχι από το τέλος του έτους. Επιπλέον, εντός του επόμενου μήνα αναμένεται η δημοπράτηση του έργου για τον Δυτικό Προαστιακό και τους υπόλοιπους επτά σταθμούς στον βόρειο κλάδο, με τους σταθμούς να παραδίδονται τμηματικά, ώστε να μπορέσουν οι περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης επιτέλους να έχουν απρόσκοπτη συγκοινωνιακή πρόσβαση σε σταθερή τροχιά.

Διαβάστε επίσης:

Νέος ΚΟΚ: Από τα fake news, προσγείωση στην αλήθεια – Τι προβλέπει πραγματικά το νομοσχέδιο

«Καίγονται» τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων; Γιατί αντιδρούν δήμαρχοι και Νίκος Χαρδαλιάς

Κυρανάκης για κατάργηση τρόλεϊ: Υπερδιπλάσιο κόστος για τους φορολογούμενου η παλιά υποδομή – Έρχονται νέα οχήματα IMC