• Ενέργεια

    OPEC+: Κατά επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια μειώνει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία (upd)

    • NewsRoom
    πετρέλαιο


    Οι χώρες του OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για την παράταση των εθελοντικών περικοπών της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου έως το 2024, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δήλωση εκπροσώπου, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το μέγεθος των περικοπών.

    H Σαουδική Αραβία  συμφώνησε επίσης για μια πρόσθετη εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ θα δοθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεγαλύτερη ποσόστωση το επόμενο έτος, με το κράτος του κόλπου να είναι ο μεγάλος κερδισμένος της συμφωνίας. Αντίθετα, χαμένα βγαίνουν τα μέλη της Αφρικής.

    Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ήταν αυτός που αποκάλυψε το μέγεθος των νεών περικοπών που θα προχωρήσει η χώρα του.

    Η συμφωνία ήρθε μετά από μια μάχη για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των Αφρικανικών χωρών, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των περικοπών τους, γεγονός που καθυστέρησε τη συνάντηση κατά αρκετές ώρες. Η διαφωνία προκάλεσε σωρεία παράπλευρων συναντήσεων καθώς οι υπουργοί διαπραγματεύονταν τους τελικούς όρους της συμφωνίας.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεζαν για μια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επίπεδου αναφοράς από το οποίο υπολογίζονται οι περικοπές και οι ποσοστώσεις, κάτι που ευνοούσε το κράτος του κόλπου, αλλά ήταν εις βάρος των αφρικανικών χωρών, στις οποίες ζητήθηκε να εγκαταλείψουν μέρος της αχρησιμοποίητης ποσόστωσής τους.

    Διαβάστε επίσης

    OPEC+: Διαπραγματεύσεις για τα ποσοστά παραγωγής των αφρικανικών χωρών

    Ουκρανία: Έκκληση για «σιγή» γύρω από την έναρξης της αντεπίθεσης

    Στόλτενμπεργκ: Τουρκία και η Σουηδία θα συναντηθούν ξανά στις 12 Ιουνίου για συνομιλίες

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ