• Ενέργεια

    OPEC+: Διαπραγματεύσεις για τα ποσοστά παραγωγής των αφρικανικών χωρών

    • NewsRoom


    Μεγαλύτερες του αναμενόμενου είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών του OPEC+ για τις νέες μειώσεις της ημερήσιας παραγωγής, καθώς ορισμένα αφρικανικά μέλη, κυρίως δε η Ανγκόλα, εμφανίστηκαν  δυσαρεστημένες με τα ποσοστά που προτείνονται για αυτά.

    Νωρίτερα σήμερα, πάντως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν φανεί σίγουρα πως η συμφωνία για νέες εθελοντικές μειώσεις θα ολοκληρωνόταν με επιτυχία.

    Η έναρξη της συνεδρίασης της ομάδας αναβλήθηκε προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αναφέρει το Bloomberg, καθώς οι αφρικανικές ποσοστώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Οι υπουργοί πραγματοποίησαν παράπλευρες συναντήσεις στα ξενοδοχεία της Βιέννης αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι οποίες συνεχίστηκαν και την Κυριακή το πρωί, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διαφορές.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεζαν για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των περικοπών παραγωγής, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους.  Ειδικότερα,  έχουν εγείρει μια μακροχρόνια απαίτηση για αύξηση του επιπέδου αναφοράς βάσει του οποίου υπολογίζονται οι περικοπές και οι ποσοστώσεις, ώστε να αντικατοπτρίζεται η υψηλότερη δυναμικότητά τους. Η αλλαγή αυτή θα έβγαζε κερδισμένο το έθνος του Κόλπου, αλλά θα ήταν εις βάρος των αφρικανικών χωρών. Μια πολιτικά δυσάρεστη επιλογή που διστάζουν να αποδεχτούν.

    Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του εξετάζουν νέους περιορισμούς στην παραγωγή μόλις δύο μήνες μετά από αυτές της συμφωνίας του Απριλίου.

    Ορισμένοι αξιωματούχοι από τις αντιπροσωπείες της Ανγκόλα και της Γκαμπόν εθεάθησαν να αποχωρούν από την συνεδρίαση το OPEC.

    Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ανγκόλα ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έβλεπε το επίπεδο παραγωγής αναφοράς της να μειωθεί. Ακόμα κι αν η αλλαγή δεν επηρέαζε την τρέχουσα παραγωγή της χώρας  σίγουρα θα καθόριζε τις μελλοντικές, αναφέρει το Bloomberg.

    Η Αγκόλα διατηρεί τις φιλοδοξίες να αντιστρέψει τις πρόσφατες μειώσεις της παραγωγικής της ικανότητας πετρελαίου και το τελευταίο πράγμα που θα θέλει είναι ένας περιορισμός των ποσοστών παραγωγής του OPEC+, που θα υπονόμευε την ελκυστικότητά της στους ξένους επενδυτές.

    Βραχυπρόθεσμα, σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές αργού τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. Παρόλο που, με 1,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δεν θα φθάσουν ακόμη τα επίπεδα παραγωγής κοντά στον τρέχοντα στόχο, που ανέρχεται στα 1,455 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Αρκετά νέα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο ή δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 30.000 βαρελιών ημερησίως της TotalEnergies που θα συνδέσει τη Begonia με το Pazflor το επόμενο έτος. Μακροπρόθεσμα, η χώρα έχει υπογράψει μια συμφωνία με την TotalEnergies για δύο υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης στη λεκάνη Kwanza, η οποία βρίσκεται στα ανοιχτά της νότιας ακτής της δυτικής αφρικανικής χώρας.

    Ένα πιθανό αποτέλεσμα για τη σημερινή συνάντηση θα ήταν να επισημοποιηθούν οι εθελοντικές περικοπές που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο —που ισοδυναμεί με μείωση περίπου 5%— και να εφαρμοστούν σε ολόκληρη την ομάδα. Η επέκταση της συμφωνίας στα υπόλοιπα μέλη του OPEC+ θα είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση στον συνολικό στόχο των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Αλλά θα συνεπαγόταν πολύ μικρότερη μείωση, λίγο περισσότερο από 300.000 βαρέλια την ημέρα, από τα εκτιμώμενα επίπεδα παραγωγής τον Μάιο. Θα εξακολουθήσει επίσης να αφήνει τόσο την Αγκόλα όσο και τη Νιγηρία να αντλούν περίπου 275.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τους νέους στόχους τους.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Ο Σούνακ επιδιώκει μείωση φόρων πριν τις εκλογές λέει η Telegraph

    Ινδία: Εντοπίστηκαν τα αίτια της τραγωδίας με τους 288 νεκρούς λέει η κυβέρνηση

    Μύκονος: Έφοδος 20 αστυνομικών σε πάρτι πολυτελούς βίλας – Στο αυτόφωρο γόνοι γνωστών οικογενειών της Αθήνας

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ