• Ενέργεια

    Chevron: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Κύπρο για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

    • NewsRoom
    Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου

    Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου


    Η Κύπρος ανταποκρίθηκε σε αίτημα διεθνών ενεργειακών εταιρειών υπό την ηγεσία της Chevron για παράταση των συνομιλιών σχετικά με ένα τροποποιημένο σχέδιο ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου “Αφροδίτη”,  όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου.

    Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες για τη γεφύρωση μιας ρήξης σχετικά με τα αναθεωρημένα σχέδια για το κοίτασμα 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf) νοτιοανατολικά της Κύπρου κατέληξαν, με τις κυπριακές αρχές να απαντούν στη Chevron πολύ αργά την Κυριακή, όταν επρόκειτο να λήξουν οι διαπραγματεύσεις.

    “Απαντήσαμε σε επιστολή της εταιρείας που ζητούσε παράταση την οποία λάβαμε την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι να λάβουμε απάντηση από την εταιρεία, δεν βλέπουμε καμία αξία να κάνουμε οποιαδήποτε δήλωση”, δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας, αφού η κοινοπραξία με επικεφαλής τη Chevron υπέβαλε ένα τροποποιημένο σχέδιο, το οποίο η Κύπρος θεώρησε ότι απέκλινε από τη συμφωνία ανάπτυξης του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές το 2019.

    Πρόκειται για τη μη συμπερίληψη από πλευράς εταιρείας της κατασκευής πλωτής μονάδας (FPU) στο Βασιλικό, κάτι που η κυβέρνηση της Κύπρου δεν αποδέχεται.

    Οι τροποποιήσεις αφαίρεσαν την FPU, ενώ μείωσαν τον αριθμό γεωτρήσεων σε 3 από 5. 

    Το αρχικό σχέδιο είχε εκπονηθεί από τη Noble, έναν ανεξάρτητο φορέα εκμετάλλευσης που απέκτησε η Chevron τον Οκτώβριο του 2020, όταν τα εκτιμώμενα αποθέματα ήταν της τάξης των 4,5 tcf.

    Μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση φέτος μείωσε τις εκτιμήσεις σε περίπου 3,5 tcf.

    Ο γενικός στόχος του έργου, που παραμένει αμετάβλητος, είναι η σύνδεση του “Αφροδίτη” μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με την Αίγυπτο, όπου το αέριο μπορεί να πωληθεί στην εγχώρια αγορά ή να υγροποιηθεί και να αποσταλεί στην Ευρώπη, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αποκοπεί από τις ρωσικές προμήθειες.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Telecom Italia: Πράσινο φως για το deal των 22 δισ. ευρώ με την KKR

    Aegean: Τι σημαίνει η άσκηση των warrants από το Δημόσιο – Τι θα κάνει ο Βασιλάκης

    Tesla: Στη Γερμανία θα κατασκευαστεί το €25.000 ηλεκτρικό όχημα



    ΣΧΟΛΙΑ