ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει σε Aktor, Avax, ΟΠΑΠ, Cenergy και Βιοχάλκο – Ποιο είναι το «play» των Ελλήνων επενδυτών στις τράπεζες
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα έκρουσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου, επισημαίνοντας ότι οι συνεχώς αυξανόμενες περικοπές (curtailments) στην παραγόμενη ενέργεια απειλούν άμεσα την οικονομική σταθερότητα του κλάδου και αγγίζουν ακόμα και τις συστημικές τράπεζες μέσω του τρόπου χρηματοδότησης των έργων.
«Αν το curtailment φτάσει το 15%, πολλά έργα ΑΠΕ δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου, στο περιθώριο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Και εξήγησε: τα περισσότερα έργα ΑΠΕ είναι χρηματοδοτούμενα κατά 80% μέσω δανείων και μόλις 20% με ίδια κεφάλαια – γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε απώλειες εσόδων από περικοπές.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις των αναλυτών αλλά και της αγοράς των ΑΠΕ υπολογίζουν ότι οι περικοπές για το 2025 θα φτάσουν ή μπορεί να ξεπεράσουν το 10%, και αυτό επαληθεύεται από τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου. Μόνο τους πρώτους 5 μήνες του έτους απορρίφθηκε το 8,9% της ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ. Δηλαδή απορρίφθηκαν 975 GWh, ξεπερνώντας τις περικοπές που καταγράφηκαν σε ολόκληρο το 2024 (899 GWh).
Βάση του συνδυασμού των προβλέψεων που εμφανίζονται στις καθημερινές επιλύσεις του ΑΔΜΗΕ, οι περικοπές από ΑΠΕ τον Μάιο έφτασαν τις 383 GWh. Αυτό, σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank, σημαίνει ότι 14,7% της παραγωγής ΑΠΕ απορρίφθηκε (συγκριτικά, οι αντίστοιχες περικοπές του Μαΐου 2024 ήταν μόλις 127 GWh και 6% της αντίστοιχης μηνιαίας παραγωγής ΑΠΕ).
Το διπλό πρόβλημα: Curtailments και χαμηλές βραδινές τιμές
Το φαινόμενο των περικοπών προκύπτει όταν το σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει όλη την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ, κυρίως τις ώρες χαμηλής ζήτησης. Το αποτέλεσμα είναι απώλειες σε κιλοβατώρες που θα έπρεπε να τιμολογηθούν – δηλαδή απώλεια εσόδων για τους παραγωγούς.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις πολύ χαμηλές ή και αρνητικές τιμές ενέργειας τις νυχτερινές ώρες. «Η τιμή του ρεύματος τις βραδινές ώρες έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα που δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος», επεσήμανε ο επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ. Η λύση, κατά τον ίδιο, είναι μία: ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας μέσω μεγάλων μπαταριών, και μάλιστα με επιδοτήσεις.
Χωρίς κρατική στήριξη, όπως τόνισε, η αποθήκευση είναι «κακή επένδυση» για τον παραγωγό και το πρόβλημα του curtailment δεν μπορεί να λυθεί. Η ΑΚΤΩΡ, μέσω της INTRA-S ENERGY, έχει ήδη αναδειχθεί μειοδότρια για τρεις σταθμούς αποθήκευσης (50 MW, 25 MW, 25 MW) σε Εύβοια και Ροδόπη, εξασφαλίζοντας επιδότηση 200.000€/MW για την κατασκευή και εγγυημένα έσοδα για 10 χρόνια.
Επενδυτικός στόχος 1,3 GW ως το 2028
Η εταιρεία στοχεύει στη λειτουργία έργων συνολικής ισχύος 1,3 GW έως το 2028. Σήμερα, το ενεργό χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ σε ΑΠΕ ανέρχεται σε 280 MW, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 προβλέπεται να έχει αυξηθεί στα 350-400 MW. Ο στόχος για το 2026 είναι 500 MW σε πλήρη λειτουργία, και 668 MW μέχρι το 2028 μόνο από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποτελείται κατά 60% από αιολικά και 40% από φωτοβολταϊκά. Πέρα από τα δικά της έργα, η εταιρεία επεκτείνεται μέσω συν-ανάπτυξης με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (144 MW), νέες επενδύσεις σε μπαταρίες, και εξαγορές έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 390 MW που βρίσκονται υπό αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζει νέα έργα αποθήκευσης και εξετάζει την είσοδο σε αντλησιοταμιεύσεις ισχύος 1 GW. Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας κατανέμεται σήμερα σε 60% αιολικά και 40% φωτοβολταϊκά.
Η ΑΚΤΩΡ επιδιώκει επίσης να διεκδικήσει έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, με νέο μοντέλο υλοποίησης του «Εξοικονομώ». Παράλληλα, για τις επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ σημείωσε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις που απαιτούν τεχνική ωριμότητα και κρατική στήριξη, επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες της γεωγραφίας και του τουριστικού χαρακτήρα των ελληνικών ακτών αναφέροντας ότι τα μια τέτοια επένδυση αντιμετωπίζεται ως μακροπρόθεσμο project που απαιτεί επιδοτήσεις και τεχνική ωριμότητα.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τι φέρνει η συμφωνία με την Gazprom – Τα επόμενα βήματα
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη ΡΑΕΚ με ΑΔΜΗΕ- Θα επαναληφθεί μέχρι αύριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Aegean 600: Το Best Buddies στην πρώτη θέση – Το AIOLOS του Γιώργος Προκοπίου πρώτο στο Line Honors
- Μουρτζουκου: Αναταράξεις από το απολογητικό της υπόμνημα – Βάζει στο κάδρο τη μητέρα του Παναγιωτάκη για τον θάνατό του
- Κολωνάκι – Mercedes GL: Δεν κυλά στην κατηφόρα, αν δεν κάνεις λάθος
- Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς υποβαθμίζει την κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό για την εκλογή δικαστών
