• Business

    Έλον Μασκ: Γιατί εκτός από την Google ανοίγει «πόλεμο» και με την OpenAI

    • Μαρία Βε
    Σαμ Άλτμαν, Έλον Μασκ,

    Έλον Μασκ, Σαμ Άλτμαν


    “Πόλεμο” με την OpenAI και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σαμ Άλτμαν ανοίγει ο Έλον Μασκ, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, παραβιάζει την ιδρυτική αποστολή της, τοποθετώντας “το κέρδος πάνω από το όφελος της ανθρωπότητας”, αλλά και λειτουργώντας στην ουσία υπέρ της Microsoft, η οποία είναι ο κύριος συνεργάτης της.

    Σημειώνεται ότι η “συμμαχία” Microsoft – OpenAI, σε συνδυασμό με το περσινό “σήριαλ” της απομάκρυνσης και  επαναπρόσληψης του Σαμ Άλτμαν από την OpenAI, έχει τραβήξει την προσοχή της Κομισιόν, η οποία ερευνά τις επιπτώσεις μιας συγχώνευσης της εταιρείας με τη Microsoft.

    Επιπλέον, οι “δεσμοί” του αμερικανικού κολοσσού, που έχει επενδύσει τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια στην εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, προκαλώντας “φρενίτιδα” στη Wall Street, κινητοποίησαν και τις αρχές ανταγωνισμού σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ανησυχούν για τυχόν μονοπώλιο από έναν περιορισμένο αριθμό ψηφιακών κολοσσών.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Νοεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι ο Άλτμαν απολύθηκε, ωστόσο επέστρεψε ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI λίγες μέρες αργότερα, μετά από σφοδρές αντιδράσεις από υπαλλήλους και επενδυτές.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, η Microsoft κατάφερε να αποκτήσει γνώση των εσωτερικών λειτουργιών της OpenAI, από μια θέση παρατηρητή στο ΔΣ, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου σε μεγάλες αποφάσεις.

    Ο Άλτμαν, από την άλλη, κατάφερε να αναδειχθεί CEO της Χρονιάς από το περιοδικό TIME για το 2023, μια σημαντική διάκριση σε μια επεισοδιακή χρονιά γεμάτη προκλήσεις και θριάμβους για τον οραματιστή της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

    Ξέχασε το “όφελος της ανθρωπότητας”

    Να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή του Μασκ, έρχεται σε συνέχεια μιας “διαμάχης” που έχει δημιουργήσει και με την Google, από τη στιγμή που ανακάλυψε ότι το εργαλείο της Gemini AI, δεν απάντησε ξεκάθαρα στην ερώτηση: “Ποιος είναι χειρότερος;  Ο Χίτλερ ή ο Μασκ;

    Η αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο από τον Μασκ κατά της OpenAI αναφέρει ότι, ο ίδιος δέχτηκε πρόταση το 2015 από τον Άλτμαν και τον συνιδρυτή του OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, για τη δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού εργαστηρίου, το οποίο θα προσπαθούσε να αναπτύξει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης προς “όφελος της ανθρωπότητας’.

    Το 2018, ο Μασκ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αναφέροντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά”.

    Από εκείνη τη στιγμή, ο Μασκ, δεν σταματά να εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες του για την πορεία του ΑΙ, προτρέποντας μάλιστα τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ελεγκτικούς και εποπτικούς οργανισμούς, για τις εταιρείες που αναπτύσσουν ΑΙ.

    Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μασκ, ο οποίος είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, υπήρξε από τους πιο ειλικρινείς δισεκατομμυριούχους σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, τουλάχιστον από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

    “Ακόμη και σήμερα, στον ιστότοπό της η OpenAI, συνεχίζει να αναφέρει ότι ο σκοπός της είναι να διασφαλίσει ότι ωφελεί όλη την ανθρωπότητα. Στην πραγματικότητα όμως, έχει μετατραπεί σε ‘de facto θυγατρική’ της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο: της Microsoft”, αναφέρεται στην αγωγή του Μασκ.

    Την ίδια στιγμή, ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ιδιοκτήτης της Tesla και του κοινωνικού δικτύου X, συγκεντρώνει χρήματα για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης, που ίδρυσε με την ονομασία xAI.

    Η εταιρεία διαθέτει το δικό της chatbot τύπου ChatGPT, το Grok.

    Από την άλλη, η OpenAI έχει πυροδοτήσει ένα κύμα υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης από επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η Microsoft υπήρξε μια από τις πιο “επιθετικές” εταιρείες στην ενσωμάτωση αυτής της νέας τεχνολογίας στο ευρύ φάσμα των υπηρεσιών της.

    Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Μασκ στην αγωγή του, “Ο Άλτμαν επέλεξε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο στερείται τεχνικής εξειδίκευσης ή οποιουδήποτε ουσιαστικού υπόβαθρου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με το προηγούμενο ΔΣ”.

    Επισημαίνει δε ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από μέλη με μεγαλύτερη εμπειρία σε επιχειρήσεις που επικεντρώνονται περισσότερο στο κέρδος, παρά στην ηθική και τη σωστή λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης.

    “Μάχη” για την επικράτηση

    Η υπόθεση Μασκ-Άλτμαν σηματοδοτεί μια κλιμάκωση σε μια ευρύτερη σύγκρουση υπερδυνάμεων, με στόχο την επικράτηση στον τομέα του AI, ο οποίος έχει μέλλον μπροστά του και ήδη αποφέρει τεράστια χρηματικά ποσά στους κολοσσούς της τεχνολογίας.

    Η αγωγή του Μασκ, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά, όχι μόνο την OpenAI, η οποία επιδιώκει να συγκεντρώσει κεφάλαια αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, αλλά και τη Microsoft.

    Οι μετοχές του τεχνολογικού γίγαντα με έδρα το Σιάτλ έχουν αυξηθεί κατά 68% τον τελευταίο χρόνο, υπεραυξάνοντας την αξία του, ενώ επιδίωξή του είναι να αποκτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Εκτός από την OpenAI, στο τέλος Φεβρουαρίου ανακοίνωσε μια νέα πολυετή συνεργασία με τη Mistral, μια γαλλική AI startup που αποτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, μέσα από αυτή τη συνεργασία η Microsoft θα αποκτήσει ένα μικρό μερίδιο στην μόλις 10 μηνών εταιρεία AI.

    Διαβάστε επίσης: 

    Google Gemini AI: Ριζικές βελτιώσεις στο εργαλείο που αρνήθηκε να πει αν ο Χίτλερ ή ο Μασκ είναι χειρότερος

    Arthur Mensch: Ο 30χρονος Γάλλος που δημιούργησε την ευρωπαϊκή απάντηση στο ChatGPT

    Ο εκδοτικός οίκος Axel Springer σύναψε συνεργασία με την OpenAI



    ΣΧΟΛΙΑ