• Business

    Μicrosoft: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το deal 13 δισ. δολαρίων με την OpenAI

    • NewsRoom
    Ο Σαμ Αλτμαν

    Ο Σαμ Αλτμαν


    Το «σήριαλ» της απομάκρυνσης και της επαναπρόσληψης του Σαμ Άλτμαν από την OpenAI, τράβηξε την προσοχή της Κομισιόν, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο έρευνας για τη συγχώνευση της εταιρείας με τη Microsoft.

    Οι δεσμοί του αμερικανικού κολοσσού, ο οποίος έχει επενδύσει τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια στην εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, προκαλώντας φρενίτιδα στην Wall Street, φαίνεται ότι ανησύχησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξέφρασε την πρόθεσή της να επανεξετάσει το αν πληρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

    Η Microsoft έχει ενσωματώσει εργαλεία της OpenAΙ σε όλες τις βασικές δραστηριότητές της, πετυχαίνοντας να ξεχωρίσει από τους μεγάλους ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ, στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, αφήνοντας τη Google και την Alphabet πίσω.

    Επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

    Η απόφαση της Open AI, λίγους μήνες πριν να διώξει τον Άλτμαν, την «ψυχή» της εταιρείας, που έφερε και τις τεράστιες επενδύσεις, οδήγησε τις μετοχές της Microsoft σε πτώση. Η επιστροφή του επανέφερε τις μετοχές στα υψηλά τους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού κολοσσού, Satya Nadella να εμπλέκεται ενεργά στην διαπραγμάτευση, ενώ νωρίτερα είχε προτείνει μία θέση στη Microsoft στον Άλτμαν.

    Η Κομισιόν εξετάζει τον τελευταίο καιρό τυχόν μονοπωλιακές πρακτικές στις συναλλαγές που γίνονται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

    «Καλούμε τις επιχειρήσεις και τους εμπειρογνώμονες να μας ενημερώσουν για τυχόν ζητήματα ανταγωνισμού που μπορεί να αντιληφθούν σε αυτούς τους κλάδους, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε στενά τις συμπράξεις στην τεχνητή νοημοσύνη για να διασφαλίσουμε ότι δεν στρεβλώνουν τη δυναμική της αγοράς», αναφέρεται σε δήλωση της Margrethe Vestager, επιτρόπου ανταγωνισμού της ΕΕ.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 7,2 δισ. ευρώ το 2023 και το μέγεθος των εξαγορών να ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ. «Αυτή η ανάπτυξη είανι πιθανόν να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό των εταιρειών.

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft: Προσθέτει νέο πλήκτρο στα keyboards μετά από 30 χρόνια – Τι είναι το AI Copilot

    Βουτιά στα deals το 2023: Kάτω από τα 3 τρισ. δολ. η αξία τους παγκοσμίως, σε χαμηλό δεκαετίας

    Γιατί οι New York Times κατέθεσαν αγωγή κατά των OpenAI και Microsoft



    ΣΧΟΛΙΑ