• Business

    Arthur Mensch: Ο 30χρονος Γάλλος που δημιούργησε την ευρωπαϊκή απάντηση στο ChatGPT

    • NewsRoom

    Arthur Mensch, CEO της Mistral AI


    Μία startup μόλις εννέα μηνών, η Mistral AI,  φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη, κοντράροντας στα ίσια το breakthrough εργαλείο της OpenAI, το ChatGPT.

    Και κατάφερε παρά τη μικρή διάρκεια ζωής που έχει να παίξει με τους ίδιους κανόνες, κερδίζοντας την υποστήριξη της Microsoft, αλλά και άλλων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Nvidia. 

    Τώρα αμφισβητεί την κυριαρχία των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και υποστηρίζει ότι «είναι η ευκαιρία να γίνει η Mistral AI μία Big Tech».

    Πρώην υπάλληλοι των Google και Meta χτίζουν το νέο AI εργαλείο

    Από τα γραφεία της Google στο Παρίσι, ο 31χρονος Arthur Mensch αποφάσισε να φύγει τον Μάρτιο του 2023. Η τεχνητή νοημοσύνη είχε μόλις αρχίσει να εμφανίζεται δυναμικά και αμερικανικοί κολοσσοί ετοίμαζαν τις πρώτες μεγάλες επενδύσεις.

    Δεν άργησε πολύ να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Timothée Lacroix, 32 ετών, και Guillaume Lample, 33 ετών, οι οποίοι μέχρι τότε βρίσκονταν στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της Meta Platforms στο Παρίσι και να δημιουργήσουν τη Mistral AI.

    Την ίδια περίοδο οι αμερικάνικοι αλλά και κινεζικοί κολοσσοί κυνηγούσαν ευκαιρίες για ανάπτυξη της Τεχνητής νοημοσύνης ύστερα την κίνηση-ματ της Microsoft να προχωρήσει σε μία επένδυση-μαμούθ ύψους 10 δισ. δολαρίων στην OpenAI.

     «Πάντα στεναχωριόμουν που δεν είχαμε Big Tech στην Ευρώπη», δήλωσε ο Mensch, 31 ετών, στη Wall Street Journal. «Νομίζω ότι αυτή είναι η ευκαιρία μας να γίνουμε μία».

    Ξεκινώντας από τον ακαδημαϊκό χώρο, ο Mensch εργάστηκε από την αρχή της καριέρας του στα συστήματα μηχανικής μάθησης με στόχο να κάνει πιο αποδοτικά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

    To όνομά της εταιρείας προέρχεται από τον βορειοδυτικό άνεμο που φυσάει στην κοιλάδα του Ροδανού, τον Μαΐστρο.

    Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

    Η πεποίθηση της Mistral AI ότι μπορεί να τα βάλει με τους κολοσσούς των ΗΠΑ έγκειται στο ευέλικτο σύστημα που επιθυμεί να χτίσει αντιπροσωπεύοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    «Θέλουμε να γίνουμε η πιο αποδοτική εταιρεία στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης μας», ανέφερε ο Mensch, ο οποίος μαζί με τους συνιδρυτές της εταιρείας έχουν ήδη την εμπειρία εργασίας σε έναν δυσκίνητο κολοσσό.

    Η αρχή έγινε με την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται Mistral Large.

    Αυτό το εργαλείο σύμφωνα με τον Mensch, έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ορισμένες εργασίες συλλογισμού στο ίδιο πλαίσιο λειτουργείας του GPT-4, που είναι το πιο προηγμένο γλωσσικό μοντέλο της OpenAI μέχρι σήμερα, και του Gemini Ultra, το νέο μοντέλο που έχει παρουσιάσει η Google.

    Ένα ακόμα ατού που φέρνει ο νεαρός Γάλλος μηχανικός στο τραπέζι; Το νέο μοντέλο κόστισε λιγότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε πέρυσι μετά την κυκλοφορία του GPT-4 ότι η εκπαίδευση των μεγαλύτερων μοντέλων της εταιρείας του κόστισε «πολύ περισσότερο» από 50 έως 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Το χαμηλό κόστος δεν πέρασε απαρατήρητο από τη Microsoft, η οποία ανέφερε ότι θα παρέχει το εργαλείο της Mistral στις επιλογές του cloud service της Azure.

    Ως αντάλλαγμα για το «άνοιγμα» που προσφέρει σε εκατομμύρια χρήστες για το νέο εργαλείο, η Microsoft θα κατέχει ένα μικρό μερίδιο της εταιρείας.

    Ένας μοντέρνος CEO

    Ακτιβιστής, αθλητής, με μοντέρνα ρούχα και με μία μπύρα στο χέρι. 

    Έτσι περιγράφουν τον 31χρονο Arthur οι υπάλληλοι στην εταιρεία του. 

    Όταν ο Mensch κατάλαβε τη δύναμη της νέας τεχνολογίας, μπήκε στη πρώτη γραμμή για να υποστηρίξει την ανάπτυξή της στην Ευρώπη. «Έπιασε» δουλειά προσεγγίζοντας Γάλλους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, για να τους πείσει να σταθούν, ενάντια σε ορισμένα στοιχεία της νέας Πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία, όπως προειδοποίησε ο Mensch, θα μπορούσε να επιβραδύνει τις εταιρείες και, κατά την άποψή του, δεν θα έκανε τίποτα για να κάνει την Τεχνητή Νοημοσύνη ασφαλέστερη.

    Η δράση του, η ριζοσπαστική του σκέψη αλλά και η πολύτιμη εμπειρία του δουλεύοντας για τους αμερικανικούς κολοσσούς, που τώρα βλέπει ως ανταγωνιστές, έκαναν πολλές εταιρείες να προσέξουν τον αεικίνητο προγραμματιστή. 

    Η εταιρεία εταιρικού λογισμικού Salesforce και η μεγαλύτερη αποκάλυψη στους χρηματιστηριακούς δείκτες τον προηγούμενο χρόνο, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia, η οποία παρέχει τα προϊόντα της  για την κατασκευή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτό της Mistral, έχουν ήδη αγοράσει ένα μικρό μερίδιο της εταιρείας, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η Andreessen Horowitz.

    Διαβάστε επίσης:

    Google Gemini AI: Ριζικές βελτιώσεις στο εργαλείο που αρνήθηκε να πει αν ο Χίτλερ ή ο Μασκ είναι χειρότερος

    Vodafone Italia: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις εξαγοράς από την Swisscom για €8 δισ.

    ΗΠΑ: Αυξημένες για εντέκατο διαδοχικό μήνα οι τιμές των κατοικιών



    ΣΧΟΛΙΑ