• Business

    OpenΑΙ: Επιστολή «κόλαφος» υπαλλήλων προς ΔΣ – «Φέρτε πίσω τον Άλτμαν ή παραιτούμαστε»

    • Μαρία Βε
    Ο Σαμ Αλτμαν

    Ο Σαμ Αλτμαν


    Στο “παιχνίδι” της επιστροφής του απολυμένου CEO μπαίνουν τώρα και οι υπάλληλοι της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή και μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ιλία Σουτσκέβερ, απειλώντας με μαζικές παραιτήσεις, εάν δεν επανέλθει στη θέση του ο Σαμ Άλτμαν, του οποίου η απόλυση, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «πραξικοπηματική».

    Μάλιστα, σύμφωνα με το NBCNews, πάνω από 700 εργαζόμενοι– από τους περίπου 770-συλλογικά υπέγραψαν επιστολή προς το ΔΣ, ζητώντας την παραίτηση των μελών του, αλλιώς, όπως επισημαίνουν θα παραιτηθούν, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο εγχείρημα του Άλτμαν στη Microsoft.

    Ilya Sutskever CRAIG S. SMITH/FORBES

    Ήδη από χθες είχαν υπογράψει την επιστολή πάνω από 500 άτομα, γεγονός που ώθησε τον Σουτσκέβερ – ο οποίος ήταν ένας εκ των 4 του ΔΣ που αποφάσισαν την απόλυση – να δηλώσει:

    «Μετανιώνω πραγματικά τη συμμετοχή μου στις ενέργειες του συμβουλίου».

    “Σοκ” στην Silicon Valley

    Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, τα τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ανακοίνωσαν στον Άλτμαν μέσω βιντεοκλήσης την απόλυσή του, προκαλώντας “σεισμό” στη βιομηχανία της τεχνολογίας, στους επενδυτές, αλλά κυρίως στην Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, αναμένοντας τα οφέλη.

    Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα, οι ακριβείς λόγοι για την απόλυση δεν είναι σαφείς, καθώς η εταιρεία δεν έχει δώσει διευκρινήσεις για το θέμα.

    Αρκέστηκε σε μία αίολη κατηγορία ότι ο πρώην CEO, δεν ήταν «σταθερός στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο».

    “Να γυρίσει στη θέση του ή θα τον ακολουθήσουμε”

    Η άποψη των εργαζομένων για αυτό το περίεργο “layoff” εκφράστηκε μέσα στην επιστολή τους:

    “Οι ενέργειές σας, κατέστησαν προφανές ότι δεν είστε εις θέσιν να διαχειριστείτε την OpenAI”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Mira Murati, Philip Pacheco/Bloomberg

    Επιπλέον, η επιστολή αναφέρει ότι η Microsoft έχει “διαβεβαιώσει” τους υπαλλήλους που θα παραιτηθούν ότι θα αποκτήσουν θέσεις εργασίας στο νέο business unit της, εάν “επιλέξουν να ενταχθούν”.

    Ανάμεσα στους υπογράφοντες, βρίσκονται μερικά από τα υψηλότερα στελέχη της OpenAI.

    Η πρώην μεταβατική διευθύνουσα σύμβουλος Μίρα Μουράτι και ο Chief Operating Officer της OpenAI, Μπραντ Λάιτκαπ, είναι οι δύο πρώτοι που υπογράφουν την επιστολή.

    Η Μουράτι, ήταν εκείνη που διορίστηκε προσωρινά στη θέση της CEO μετά την αποχώρηση του Άλτμαν, ωστόσο, στη συνέχεια την διαδέχθηκε ο συνιδρυτής του Twitch, Έμμετ Σιρ.

    Greg Brokman, συνιδρυτής της OpenAI

    Όπως ανακοίνωσε ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, η Microsoft προσλαμβάνει τον Αλτμαν, μαζί με τον Γκρεγκ Μπρόκμαν – επίσης συνιδρυτή της OpenAI που έφυγε από το ΔΣ – προκειμένου να διευθύνουν μία νέα ομάδα έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

    Η επιστολή των υπαλλήλων της OpenAI

    “Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI,

    Η OpenAI βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των εταιρειών της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Εμείς, οι υπάλληλοι, αναπτύξαμε τα καλύτερα μοντέλα ΑΙ, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την εταιρεία.

    Το έργο μας διαμορφώνει νέους παγκόσμιους κανόνες. Τα προϊόντα που κατασκευάσαμε χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα, η εταιρεία για την οποία εργαζόμαστε και αγαπάμε δεν ήταν ποτέ σε ισχυρότερη θέση.

    Η διαδικασία μέσω της οποίας τερματίσατε τον Sam Altman και αφαιρέσατε τον Greg Brockman από το διοικητικό συμβούλιο, έχει θέσει σε κίνδυνο όλη αυτή τη προσπάθειά μας και υπονόμευσε την αποστολή της εταιρείας μας.

    Η συμπεριφορά σας κατέστησε σαφές ότι δεν μπορέσατε να διοικήσετε την OpenAI.

    Όταν πληροφορηθήκαμε όλοι την απροσδόκητη απόφασή σας, η ηγετική ομάδα της OpenAI έδρασε γρήγορα, προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί η εταιρεία.

    Άκουσαν προσεκτικά τις ανησυχίες σας και προσπάθησαν να συνεργαστούν μαζί σας.

    Παρά πολλοί οι ισχυρισμοί σας, για τους οποίους ποτέ δεν προσκομίσατε στοιχεία, ενώ διαπραγματευόσασταν κακόπιστα.

    Η ηγετική ομάδα πρότεινε ότι η πιο σταθεροποιητική πορεία προς τα εμπρός – αυτή που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τον σκοπό της εταιρείας, τους ενδιαφερόμενους, τους υπαλλήλους και το κοινό – θα ήταν να παραιτηθείτε και να δημιουργήσετε ένα άλλο ΔΣ, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την εταιρεία προς τα εμπρός και στην σταθερότητα.

    Σαμ Άλτμαν, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI

    Συνεργαστήκαμε μαζί σας για ένα εικοσιτετράωρο για να βρεθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα.

    Ωστόσο, μέσα σε δύο ημέρες από την αρχική σας απόφαση, αντικαταστήσατε ξανά την Mira Murati, ενεργώντας ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας.

    Οι ενέργειές σας κατέστησαν προφανές ότι δεν είστε σε θέση να διαχειρίζεστε την OpenAI.

    Επομένως, και εμείς δεν είμαστε σε θέση να εργαστούμε για ή με άτομα που δεν διαθέτουν ικανότητα, κρίση και ενδιαφέρον για το έργο μας.

    Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενδέχεται να επιλέξουμε να παραιτηθούμε από την OpenAI και να γίνουμε μέλη του νέου εγχειρήματος της Microsoft που διευθύνεται τώρα από τους Sam Altman και Greg Brockman.

    Η Microsoft μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν θέσεις για όλους τους υπαλλήλους της OpenAI σε αυτή τη νέα θυγατρική, εάν επιλέξουμε να γίνουμε μέλη.

    Θα προβούμε σε αυτό το βήμα άμεσα, εκτός εάν παραιτηθούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, επανέλθουν ο Σαμ Άλτμαν και ο Γκρεγκ Μπρόκμαν στις θέσεις τους και οριστούν δύο νέοι επικεφαλής ανεξάρτητοι διευθυντές, όπως ο Μπρετ Τέιλορ και ο Γουίλ Χερντ”.

    Satya Nadella, CEO Microsoft Φωτογράφος: Chona KasingerBloomberg

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσληψη Altman αποτελεί μια σημαντική νίκη για τη Microsoft, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κέρδη για τις μετοχές, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Διαβάστε επίσης: 

    OpenAI: Πιέσεις από Microsoft και επενδυτές για επιστροφή του Σαμ Άλτμαν

    OpenAI: Το ΔΣ καθαίρεσε τον CEO Σαμ Άλτμαν

    Zara: Προς νέο ρεκόρ η τιμή της μετοχής της Inditex



    ΣΧΟΛΙΑ