• Business

    Ελλάκτωρ: Ο αιφνιδιασμός Μυλωνογιάννη και η απάντηση των εφοπλιστών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Γιώργος Μυλωνογιάννης, Γιάννης Καΰμενάνης, Δημήτρης Μπάκος


    Ακόμα μια επεισοδιακή διαδικασία έναρξης γενικής συνέλευσης μετόχων, εξελίχθηκε χθες το πρωί στην Ελλάκτωρ με τους εκπροσώπους των εφοπλιστών, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, να εμφανίζονται μάλλον αιφνιδιασμένοι από τον Γιώργο Μυλωνογιάννη (πρόεδρο της Ελλάκτωρ) ο οποίος έθεσε εξαρχής θέμα νομιμότητας της εκπροσώπησης της Greenhill Investments.

    Και τα δύο στρατόπεδα μίλησαν για «τακτικισμούς». Η ολλανδική Reggeborgh, μέσω του εκπροσώπου της δικηγόρου Γιώργου Σωτηρόπουλου κατά τη συνέλευση και οι εφοπλιστές στη συνέχεια με ανακοίνωσή τους.

    Η συνέλευση αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου. Δεν αποφασίστηκε η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ και δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η ενδιάμεση χρηματοδότηση με 50 εκατ. ευρώ (ομολογιακό δάνειο με τη συμμετοχή των μετόχων) της θυγατρικής Άκτωρ, που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

    Η συνεδρίαση άρχισε με προσωρινό (και στη συνέχεια τακτικό) πρόεδρο τον δικηγόρο κ. Μυλωνογιάννη ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι η Greenhill εμφανίστηκε να εκπροσωπεί περί τα 42 εκατ. μετοχές στη συνέλευση.

    Όμως, όπως είπε, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΧΑΕ και κοινοποίησε στην εταιρεία για τις ανάγκες της συνέλευσης, δύναται να εκπροσωπήσει μόνον 3,3 εκατ. μετοχές και αυτό γιατί για τις υπόλοιπες περίπου 39 εκατ. έχει συσταθεί ενέχυρο υπέρ εταιρείας υπό την ονομασία Aiolos Investor.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Aiolos είναι ένα από τα «οχήματα» της Farallon η οποία είχε δανειοδοτήσει το 2018 τους Αναστάσιο και Δημήτριο Καλλιτσάντση για να αγοράσουν μετοχές της Ελλάκτωρ και να πάρουν τον έλεγχο του Ομίλου.

    Για την πλευρά των Ολλανδών και τη διοίκηση της Ελλάκτωρ οι εφοπλιστές βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τον Αν. Καλλιτσάντση και όπως λέγουν αυτό φάνηκε και κατά τη χθεσινή διαδικασία.

    Με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε το αναγκαίο νομιμοποιητικό έγγραφο της εκπροσώπησης ο πρόεδρος της συνέλευσης έκανε δεκτή τη συμμετοχή της Greenhill μόνον για 3,3 εκατ. μετοχές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην κάνει στη συνέχεια δεκτό το αίτημά της για αναβολή της διαδικασίας καθώς οι μετοχές αυτές αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 5%.

    Αντίθετα, ως όφειλε έκανε δεκτό το αίτημα για αναβολή που κατατέθηκε από την Pemanoaro των Αν. και Δ. Καλλιτσάντση στην οποία έχει απομείνει ποσοστό 5,5235% έχοντας συμφωνία να πουληθεί και αυτό στους εφοπλιστές για να φθάσουν συνολικά στο 25,5822%.

    Ο κ. Μυλωνογιάννης συνομίλησε για αρκετή ώρα για το θέμα που έθεσε, με τους εκπροσώπους των εφοπλιστών και ειδικότερα με το νομικό Ιάκωβο Βενιέρη ο οποίος αν και δεν παραδέχθηκε ότι έχει δίκιο ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ είπε ότι θα του αποστείλει την ίδια στιγμή τα έγγραφα της εξουσιοδότησης από την Aiolos.

    Η εντύπωση που έδωσε ο κ. Βενιέρης ήταν ότι η πλευρά των εφοπλιστών αιφνιδιάστηκε.

    Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αν η συνέλευση πραγματοποιούνταν χθες, με βάση τις ενδείξεις για το τι θα έπρατταν οι μέτοχοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή και τις εξουσιοδοτήσεις και με «κουρεμένη» την εκπροσώπηση των εφοπλιστών η αύξηση κεφαλαίου θα εγκρινόταν.

    Σε ανακοίνωσή της αργότερα η Greenhill χαρακτήρισε τα όσα επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ «ανυπόστατο ευτελές τέχνασμα που προβλήθηκε στην γενική συνέλευση μετόχων και δεν είχε επιστρατευτεί στην προηγούμενη, μόλις πριν από δύο μήνες οπότε ίσχυαν οι ίδιες ακριβώς συνθήκες και όροι και στην οποία είχε εκλεγεί το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο».

    Στην παρέμβασή του ο κ. Σωτηρόπουλος, υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας από την πλευρά των εφοπλιστών, θέτοντας ερωτήματα όπως αν πραγματικά έχουν τις μετοχές που λένε ότι έχουν, αν κατέβαλαν το τίμημα για αυτές, ενώ εμμέσως πλην σαφώς έκανε λόγο για πρόθεση εξαπάτησης, αφήνοντας μικρό περιθώριο να πρόκειται για προχειρότητα.

    Ακολούθως και καθώς είχε τεθεί πλέον το θέμα της αναβολής της συνέλευσης ο κ. Σωτηρόπουλος συνέχισε να επιτίθεται εναντίον των εφοπλιστών λέγοντας ότι «αυτά που ζήσαμε πριν λίγη ώρα, αν δεν είναι κωμικά είναι τραγικά.

    Έχουμε έναν μέτοχο που ήθελε να συμμετέχει στη συνέλευση με δικαιώματα ψήφου τα οποία δεν έχει… και στη συνέχεια το βάζει στα πόδια και δεν τολμά να συζητήσει καν τα θέματα που έχει θέσει ο ίδιος στη συνέλευση.»

    Ο εκπρόσωπος των Ολλανδών κατηγόρησε τους εφοπλιστές για ευρύτερο σχέδιο που παραπέμπει σε «τακτικισμό».

    Όπως είπε η τακτική αυτή δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα των μετόχων, ενώ αντίθετα «η Reggeborgh είναι έτοιμη να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του Ομίλου με όλες της τις δυνάμεις».

    Από την πλευρά των εφοπλιστών απάντησε ο κ. Βενιέρης ο οποίος είπε ότι ζητήθηκε αλλαγή διοίκησης και προέκυψε θέμα αύξησης κεφαλαίου, γι΄ αυτό και ζητείται η αναβολή, ενώ αναφέρθηκε σε νέα δεδομένα που πρέπει να συζητηθούν όπως είναι η μη συμμετοχή της Ελλάκτωρ στο διαγωνισμό για την Εγνατία, ή το δάνειο γέφυρα για την Άκτωρ για τα οποία δεν είναι όλοι οι μέτοχοι ενημερωμένοι.

    Αργότερα στην ανακοίνωσή τους οι εφοπλιστές έκαναν και αυτοί λόγο για «τακτικισμούς» αναφέροντας: «Η θλιβερή παράσταση τακτικισμών που παρακολουθήσαμε επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους ζητήσαμε την ανάκληση ενός Διοικητικού Συμβουλίου που εξαντλεί την εφευρετικότητά του στην  προσπάθεια να πλήξει έναν βασικό μέτοχο ενώ ταυτόχρονα δείχνει πλήρη ανικανότητα για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας (παραχώρηση Εγνατίας)».

    Επίσης, καταλήγοντας σημειώνουν: «Εμείς ζητήσαμε την αναβολή της συνέλευσης προκειμένου να δοθεί ο χρόνος να επικρατήσει εχεφροσύνη και συνεννόηση μεταξύ των μετόχων. Η Ελλάκτωρ για να αναπτυχθεί απαιτείται συναίνεση των βασικών μετόχων που δεν εξυπηρετείται ούτε με την παρούσα διοίκηση αλλά ούτε με εκπροσώπους που προσβάλλουν μετόχους νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό είναι χρήσιμοι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν εκφράζει μετόχους της εταιρείας τους οποίους καλούμε να επαναξιολογήσουν την στάση τους. Ως Greenhill Investments επαναλαμβάνουμε ότι διαθέτουμε τα δικαιώματα ψήφου και μετοχών που έχουμε δηλώσει και επιδώσαμε ήδη στην Ελλάκτωρ τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα».

    Διαβάστε επίσης: 

    Πόλεμος στην Ελλάκτωρ: Για «τακτικισμό» κατηγορούν τους εφοπλιστές οι Μυλωνογιάννης και Ξενόφος

    Εγνατία Οδός: Πώς έφτασε να μείνει εκτός η Ελλάκτωρ και οι συνέπειες

    Ελλάκτωρ: Άλλη μια συνέλευση με σύγκρουση μετόχων – Τι λέει η διοίκηση για τις συνέπειες της μη ψήφισης της αύξησης κεφαλαίου



    ΣΧΟΛΙΑ