• Business

    Ελλάκτωρ: Άλλη μια συνέλευση με σύγκρουση μετόχων – Τι λέει η διοίκηση για τις συνέπειες της μη ψήφισης της αύξησης κεφαλαίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Άρης Ξενόφος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ


    Το θέμα που κυριαρχεί στην προγραμματισμένη για σήμερα γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, ακόμα μια σε συνθήκες σύγκρουσης των βασικών μετόχων της, είναι η αύξηση κεφαλαίου που έχει προτείνει η διοίκηση, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι η πλευρά των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη θα ζητήσει αναβολή της συνέλευσης.

    Βάσει των εκτιμήσεων, εφόσον η συνέλευση πραγματοποιηθεί, η πρόταση των εφοπλιστών για αλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και κατά συνέπεια του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου δεν θα συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία, ενώ τα ποσοστά για την αύξηση κεφαλαίου είναι οριακά.

    Εφόσον η συνέλευση πραγματοποιηθεί, αλλά η αύξηση δεν εγκριθεί, τότε η διοίκηση θα πρέπει να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση των μετόχων και να προτείνει αύξηση κεφαλαίου με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και στη δεύτερη συνέλευση για την έγκριση της αύξησης χρειάζεται να ψηφίσουν θετικά τα δύο τρίτα των παριστάμενων.

    Από την πλευρά της διοίκησης του Ομίλου, επιλογή της ολλανδικής Reggeborgh, σημειώνεται ότι η κατάσταση στην Άκτωρ είναι κρίσιμη (κάθε μήνα λείπουν από τα ταμεία της περίπου 6 εκατ. ευρώ και έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τη μητρική εταιρεία) και προστίθεται ότι αν κάποιος μέτοχος θέσει θέμα αναβολής της γενικής συνελεύσεως αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στην εταιρεία και στους 6 χιλ. εργαζομένους της για ό,τι θα συμβεί στη συνέχεια.

    Αναφορικά με την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 50 εκατ. ευρώ στην Άκτωρ δηλαδή το ομολογιακό δάνειο (με επιτόκιο 6,3%) που οργανώνει για λογαριασμό του Ομίλου η Eurobank έχει δοθεί προθεσμία σε όλους τους μετόχους να απαντήσουν για το αν επιθυμούν να συμμετάσχουν μέχρι σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, το δάνειο αυτό συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου και αν αυτή δεν αποφασιστεί δεν θα προχωρήσει.

    Για τους Ολλανδούς και τη διοίκηση της Ελλάκτωρ οι εφοπλιστές ταυτίζονται με την προηγούμενη διοίκηση του Αν. Καλλιτσάντση. Όπως λέγουν αν ήταν διαφορετικά δεν θα πρότειναν οι εφοπλιστές τον Αλ. Εξάρχου, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Άκτωρ, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Ελλάκτωρ.

    Απαντώντας στο μεταξύ στην εύλογη παρατήρηση ότι δεν είναι δυνατόν να μην συμμετέχει στη διοίκηση του Ομίλου ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή μέτοχος (συνολικά οι εφοπλιστές ελέγχουν το 25,5%) και να συνεχίζεται η διαμάχη πηγές από τη διοίκηση σημειώνουν ότι αν θέλουν οι εφοπλιστές σηκώνουν το τηλέφωνο και μιλούν με τους Ολλανδούς.

    Ελλάκτωρ: Οι Βενιέρης, Εξάρχου και Κατσούδας θα εκπροσωπήσουν τις Greenhill και Pemanoaro στην κρίσιμη ΓΣ



    ΣΧΟΛΙΑ