• Business

    O Έλληνας εφοπλιστής που κρατείτο στο Ιράν αφέθηκε ελεύθερος

    • NewsRoom


    Στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον ο Έλληνας εφοπλιστής Δημήτρης Κάμπης, ο οποίος είχε καταφύγει το τελευταίο διάστημα στην ελληνική πρεσβεία της Τεχεράνης καταγγέλλοντας ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής του από ιρανικά παρακρατικά στοιχεία, μετά τη σύλληψη και αθώωσή του από το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Καθημερινή.  Με βάση το δημοσίευμα, ο Δημήτρης Κάμπης σε δήλωσή του μετά την επιστροφή στη χώρα μας ευχαριστεί μεταξύ άλλων τους Ιρανούς φίλους του που τον στήριξαν, την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

    Η περιπέτεια του εφοπλιστή Δημήτρη Κάμπη άρχισε τον Ιούλιο, όταν μετέβη οικειοθελώς στην ιρανική πρωτεύουσα για να παραστεί σε δικαστήριο με αντίδικο την Εθνική Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων του Ιράν. Ωστόσο, συνελήφθη κατηγορούμενος ότι παραβίασε συμφωνία που είχε συνάψει με την συγκεκριμένη εταιρεία, ζημιώνοντας το ιρανικό Δημόσιο κατά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα ο 53χρονος είχε βρεθεί στο στόχαστρο και των αμερικανικών υπηρεσιών Ασφαλείας, με την κατηγορία ότι “έσπαγε” το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου που είχε επιβληθεί στο Ιράν και μετέφερε αργό πετρέλαιο στην Κίνα για λογαριασμό της κυβέρνησης της Τεχεράνης. Την άνοιξη του 2013, μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Κάμπη στην Αμερική και είχε καταχωρίσει στη “μαύρη λίστα” οκτώ δεξαμενόπλοια που είχε υπό τον έλεγχό του και φέρεται να χρησιμοποιούσε για τη μεταφορά του ιρανικού αργού πετρελαίου από το λιμάνι Μπαντάρ Ιμάμ Χομεϊνί στην Κίνα.

    Το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης, πάντως, απήλλαξε τον 53χρονο από τις κατηγορίες, χάρη σε έγγραφο που αποδείκνυε ότι για την εκποίηση των τριών δεξαμενόπλοιων είχε υπογραφεί συμφωνία στην πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα. Ωστόσο, οι ιρανικές αρχές είχαν κατασχέσει το διαβατήριό του και είχαν απαγορεύσει την έξοδό του από τη χώρα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να επιστρέψει.

    Σε επιστολή του την 11η Νοεμβρίου προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο 53χρονος είχε απευθύνει έκκληση για βοήθεια αναφερόμενος όχι μόνο στις απειλές αλλά και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι η φυλάκισή του, η αφαίρεση του διαβατηρίου και η απαγόρευση εξόδου του από το Ιράν ήταν απολύτως παράνομες”.

    Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Κάμπη μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα

    “Θα ήθελα να ευχαριστήσω, μπροστά στα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πρώτα από όλους τους Ιρανούς φίλους που με στήριξαν σε όλη τη δοκιμασία με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Δίχως αυτούς δεν θα ήμουν εδώ σήμερα.

    Αμέσως μετά, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Πρεσβεία στην Τεχεράνη που μου παρείχε, αταλάντευτα, Προξενική Συνδρομή στη φυλακή, στα νοσοκομεία και, τέλος, επειδή μου έδωσε άσυλο όταν οι Ιρανοί φίλοι και συνεργάτες δεν μπορούσαν να με προστατεύσουν πια.

    Τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για την καθοριστική του παρέμβαση, στην πιο κρίσιμη στιγμή. Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Τσίπρα για την στράτευσή του στην υπόθεση της απελευθέρωσης μου.

    Βεβαιότατα, ευχαριστώ τον κ. Υπουργό Εξωτερικών για την αφανή, όσο και ζωτική του στήριξη.

    Δεν έχω σε αυτό το στάδιο, τις δυνάμεις να σας πω τίποτε περισσότερο.

    Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας!”



    ΣΧΟΛΙΑ