• Business

    Δίκη Folli Follie: Κατάθεση – κόλαφος κατά Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου: «Γνώριζαν για τα πλαστά στοιχεία»

    Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κάθισαν ξανά στο εδώλιο


    Τέλος οι… διακοπές για την οικογένεια Κουτσολιούτσου η οποία σύσσωμη κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας να προχωρήσουν οι δίκες που είχαν «παγώσει», λόγω της αποχής των δικηγόρων. Μεταξύ αυτών και της Folli Follie.

    Με ξεκάθαρη την πρόθεση του δικαστηρίου να μη χαθεί άλλος χρόνος σε αυτή την υπόθεση η οποία ήδη μετρά σχεδόν έξι χρόνια, χωρίς καν να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση, ο έκπτωτος πρόεδρος της Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος μοιράστηκε το εδώλιο με το γιο του, Τζώρτζη ενώ, ακριβώς πίσω, καθόταν η σύζυγός του, Καίτη. Μαζί τους, άλλοι 7 κατηγορούμενοι, ενώ δύο απουσίαζαν και  εκπροσωπούνταν από τους συνηγόρους τους.

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος παρακολουθούσε αμίλητος τη διαδικασία και μόνο ο γιος του, Τζώρτζης ζήτησε μία φορά να παρέμβει, υποβάλλοντας ερωτήσεις στον μάρτυρα, αλλά «πειθάρχησε» όταν η πρόεδρος του είπε πως αυτό μπορεί να το κάνει, μόνο εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος και των συνηγόρων υπεράσπισης.

    Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο ορκωτός ελεγκτής Αντώνης Αντωνιάδης από την PricewaterhouseCoopers (PwC) που είχε διενεργήσει διπλό έλεγχο στο άλλοτε πανίσχυρο όμιλο της Folli Follie, καταδεικνύοντας το «πάρτι» των λογιστικών ατασθαλιών και των εικονικών συναλλαγών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο «κράχ» η εταιρεία και να βυθιστούν στην απελπισία χιλιάδες μικρομέτοχοι της.

    Κομβική κατάθεση

    Η κατάθεση του μάρτυρα θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς τα συμπεράσματα των ελέγχων του, αποτελούν τον κύριο «κορμό» του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

    Για το λόγο αυτό, είχε εξαιρετική βαρύτητα, η βεβαιότητα που εξέφρασε ο κ. Αντωνιάδης, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τους ελέγχους, ότι όχι μόνο ο Δημήτρης αλλά και ο γιος του, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζαν για τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο τους επενδυτές, με μία επίπλαστη εικόνα ευρωστίας.

    Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας απέδωσε ευθύνη σε τρία στελέχη του ομίλου στην Κίνα αλλά και στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, λέγοντας πως στην Ελλάδα ήταν εκείνοι που «ήξεραν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2017 που είχαν δημοσιευτεί», αν και, πως είπε, δεν θα ήταν σε θέση η εταιρεία ούτε να πληρώσει τους πιστωτές της».

    Να σημειωθεί πάντως πως στην απολογία του ο Δημ. Κουτσολιούτσος είχε αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, επιχειρώντας να απαλλάξει τόσο το γιο του όσο και τη σύζυγό του, λέγοντας ότι εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα.

    Σύμφωνα με το μάρτυρα, η PwC, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη τακτικό έλεγχο στα οικονομικά του ομίλου, μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει και την αποχώρηση του Δημ. Κουτσολιούτσου, ανέλαβε, το καλοκαίρι του 2019, με απόφαση του Πρωτοδικείου να διενεργήσει και τον έκτακτο έλεγχο, παραδίδοντας τελικά την ενδιάμεση έκθεσή του στην ανακρίτρια στις 5 Νοεμβρίου του 2020.

    Ο μάρτυρας μίλησε για τα 20 σημεία που τον έκαναν τότε να εκφέρει αρνητική γνώμη, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις εικονικές  πωλήσεις μετοχών από το 2001 αλλά και τη «σταθερή ανοδική πορεία» που αυτές παρουσίαζαν», εξαπατώντας τελικά τους επενδυτές.Εξήγησε, ωστόσο πως η γνωστή ελεγκτική εταιρεία δεν μπορούσε να κάνει συγκεκριμένη αποτίμηση καθώς ο έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ χωρίς να ασχοληθεί με κάθε μία από τις θυγατρικές του ομίλου.

    Ο μάρτυρας, ο οποίος δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση, που αμφισβήτησε την αξιοπιστία του ελέγχου ο οποίος διενεργήθηκε, θα συνεχίσει και σήμερα την κατάθεσή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Folli Follie: Πώς χτίστηκε η αυτοκρατορία, το σκάνδαλο μεγατόνων, οι ατιμώρητοι Κουτσολιούτσοι και η διαγραφή από το ΧΑ

    Enron, Madoff, Sam Bankman-Fried: Τρία κορυφαία οικονομικά σκάνδαλα που δικάστηκαν σε χρόνο – ρεκόρ

    Δίκη Folli Follie – Βασιλική Μουγιάντση: Η έμπειρη δικαστικός που παλεύει με «θεούς και δαίμονες» 



    ΣΧΟΛΙΑ