• Κοινωνία

    Δίκη Folli Follie – Βασιλική Μουγιάντση: Η έμπειρη δικαστικός που παλεύει με «θεούς και δαίμονες»

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Την τρωθείσα τιμή της Δικαιοσύνης στη σκανδαλώδη υπόθεση της Folli Follie, καλείται να περισώσει η πρόεδρος του Γ’ Τριμελούς Εφετείου  Κακουργημάτων της Αθήνας Βασιλική Μουγιάντση, παλεύοντας με «Θεούς και δαίμονες» (εν προκειμένω με δικηγόρους και αποχές) που από την πρώτη στιγμή «ναρκοθετούν» τη διεξαγωγή της.

    Μετά το «φιάσκο» στην πρώτη δίκη η οποία λόγω της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων, είχε οδηγηθεί πέρυσι το Δεκέμβριο στη… μνημειώδη αναβολή  της  και τον επαναπροσδιορισμό της, από μηδενική βάση, λίγους μήνες αργότερα, η πρόεδρος Εφετών Βασιλική Μουγιάντση ανέλαβε να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά».

    Το σκάνδαλο της Folli Follie αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη υπόθεση που θα έπρεπε να χειριστεί επ’ ακροατηρίω η κ. Μουγιάντση στην Αθήνα, όπου τοποθετήθηκε μετά την προαγωγή της από το ΑΔΣ σε πρόεδρο Εφετών, τον Ιούνιο του 2022.

    Πριν καλά-καλά προσαρμοστεί λοιπόν στο… κλίμα της πρωτεύουσας από τη Θεσσαλονίκη όπου υπηρετούσε, η κ. Μουγιάντση ανέβηκε στην έδρα για την εκδίκαση μίας από τις σοβαρότερες οικονομικές υποθέσεις απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού στη χώρα μας, με διεθνή αντίκτυπο η οποία κινδυνεύει  να μετατραπεί σε δικαστικό σήριαλ δίχως τέλος, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης.

    To μεγάλο στοίχημα

    Για την εμπειρότατη δικαστική λειτουργό ήταν και είναι στοίχημα η ποινική εκκαθάριση της υπόθεσης της Folli Follie, την ώρα μάλιστα που αρχίζουν να πέφτουν πάνω της τα «σύννεφα» της  πιθανής παραγραφής για κάποιες επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου σε βάρος του  ιδρυτή της άλλοτε πανίσχυρης εταιρείας Δημ. Κουτσολιούτσου, της συζύγου του, Καίτης και του γιου του, Τζώρτζη.

    Τον κώδωνα άλλωστε του κινδύνου της παραγραφής είχε κρούσει η πρόεδρος της σύνθεσης του πρώτου δικαστηρίου το οποίο, ύστερα από  σχεδόν ένα χρόνο και επτά διαδοχικές διακοπές, λόγω της αποχής των δικηγόρων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης,  είχε καταλήξει σε αναγκαστική αναβολή. Το δριμύ κατηγορώ μάλιστα από την πρόεδρο τότε του δικαστηρίου κατά της πολιτείας και των δικηγορικών συλλόγων που δεν είχαν φροντίσει να βρουν εγκαίρως λύση, είχαν διαπεράσει την δικαστική αίθουσα, προκαλώντας αίσθηση στην κοινή γνώμη.

    Από την επανέναρξη της δίκης τον περασμένο Ιούνιο,  η κ. Μουγιάντση, φάνηκε πως είχε έρθει αρκετά «διαβασμένη» επί της δικογραφίας και αποφασισμένη να ολοκληρωθεί η δίκη με γοργούς ρυθμούς, όχι όμως σε βάρος της αλήθειας και της ορθής απονομής του δικαίου. Την πρόθεσή της αυτή κατέστησε σαφή σε όλους τους παράγοντες της δίκης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε όλους τους τόνους ότι θα αναζητηθεί η αλήθεια χωρίς να γίνουν «εκπτώσεις» στα δικαιώματα των κατηγορουμένων.  Ετοιμόλογη πάντα,  άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με αυστηρότητα, η κ. Μπουγιάντση, κράτησε με στιβαρότητα  τον έλεγχο της διαδικασίας, αποδεικνύοντας την ικανότητα και την επάρκειά της.

    Εδωσε το στίγμα της

    Η πρόεδρος του δικαστηρίου, από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις είχε δώσει το «στίγμα» της, όταν απευθυνόμενη στους συνηγόρους και των δύο πλευρών (υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας), τους  είχε εξηγήσει: «Δεν μας ενδιαφέρει να τελειώνει η δίκη γρήγορα αλλά να ερευνηθεί ουσιωδώς η υπόθεση. Θα παρακαλούσα όλους σας, κατά τις τοποθετήσεις σας, να μην ακουστούν δύο φράσεις σε αυτό το δικαστήριο. «Γρήγορη δίκη» και «για να μην κουράσω το δικαστήριο».  Τους επεσήμανε εξάλλου πως πρόκειται για μία δίκη που έχει ιδιαιτερότητα και για αυτό, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων.  «Ό,τι κι αν ακολουθεί, θα προτάσσεται αυτή η υπόθεση και μετά θα γίνεται η διαχείριση των άλλων υποχρεώσεών σας», τους είχε πει χαρακτηριστικά.

    Σεβόμενη το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων, η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν άφησε ασχολίαστα τα αιτήματα της αποχής τους για το φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο Ποινικό Κώδικα και το δικαστικό χάρτη, εκφράζοντας την  «κατανόηση και αλληλεγγύη»  της, αφού, όπως είπε, «διεκδικούν» για όλους. Ωστόσο, ζήτησε και από το Δικηγορικό Σύλλογο να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες αυτής της  υπόθεσης στην  οποία αν και έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια δεν έχει εκδοθεί καν πρωτόδικη απόφαση. «Δεν έχουμε διάθεση να οδηγηθούμε σε αντιπαλότητα με τους δικηγόρους αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε όμηροι…», τόνισε.

    Αναφέρθηκε δε στις άδειες που είχε χορηγήσει στους συνηγόρους ο ΔΣΑ προκειμένου να παρασταθούν στη δίκη αυτή, διαρκούσης της αποχής του κλάδου  για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, διερωτώμενη γιατί τώρα δεν γίνεται το ίδιο.

    Σε έντονο ύφος, η κ. Μουγιάντση κατέληξε, λέγοντας: «Είπαμε αποχή. Να φτάνουμε όμως στο σημείο να εκλιπαρούμε για να δοθούν άδειες στους δικηγόρους; Να ικετεύει το δικαστήριο; Να θέλουμε να δικάσουμε και να μη μπορούμε; Υπάρχει κι ένα όριο. Έλεος!».

    Διακόπτοντας τη διαδικασία για τις 10 Ιανουαρίου 2024, η πρόεδρος τους δικαστηρίου ευχήθηκε στους συνηγόρους «καλή αντάμωση », χωρίς να παραλείψει ωστόσο να πει, με νόημα πως «μετά το τοπίο θα αλλάξει…»

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie – Εξερράγη η πρόεδρος του δικαστηρίου: «Θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε… Έλεος!» – Αποκλειστικό ρεπορτάζ
    Δίκη Folli Follie: Γιορτές στο σπίτι της θα κάνει η οικογένεια Κουτσολιούτσου στην υγεία των… δικηγόρων
    Folli Follie: Αποκλειστικά όλο το κείμενο της άσκησης αναίρεσης του Βουλεύματος για τα περιουσιακά στοιχεία



    ΣΧΟΛΙΑ