• Business

    Δίκη Folli Follie: «Ένοχος για το… καλό της εταιρείας» θα δηλώσει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος της Folli Follie στις Σπέτσες, το Σαββατοκύριακο 26-27 Αυγούστου 2023. Ακμαιότατος οδηγεί την γουρούνα του. Συνεπιβάτης του η σύζυγός του Καίτη. (αποκλειστικά δικαιώματα φωτογραφίας Mononews.gr)

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στις Σπέτσες, το Σαββατοκύριακο 26-27 Αυγούστου 2023. Ακμαιότατος οδηγεί την γουρούνα του. Συνεπιβάτης του η σύζυγός του Καίτη. (αποκλειστικά δικαιώματα φωτογραφίας Mononews.gr)


    “Μάχη” για να μην έχει απέναντι της (στα έδρανα υποστήριξης της κατηγορίας) τη Folli Follie έδωσε σήμερα η οικογένεια των ιδρυτών της.

    Δεύτερη ημέρα της δίκης των 11 για το οικονομικό σκάνδαλο με τους εικονικούς ισολογισμούς, τη χειραγώγηση της μετοχής και την εξαπάτηση των επενδυτών της, Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου, με κοινή υπερασπιστική ρότα και νομικά επιχειρήματα, εναντιώθηκαν στην παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας που δήλωσε η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας.

    “Η απόφαση αποβολής της Folli Follie που ελήφθη ως παρεμπίπτουσα απόφαση στη δίκη που αναβλήθηκε, είναι οριστική και δεσμεύει αυτό το δικαστήριο”, υποστήριξαν οι υπερασπιστές των ιδρυτών της εταιρείας.

    “Η Folli Follie είναι η πρωτίστως αμέσως παθούσα εκ των αξιοποίνων πράξεων των κατηγορουμένων και παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας για την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας αλλά και της ηθικής βλάβης που υπέστη”, υποστήριξε η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Θεμιστοκλή Ιωάν.Σοφού.

    Παρόντες στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ήταν και σήμερα ο ιδρυτής της FFG, η σύζυγος και ο γιος τους. Βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση που συντάραξε προ 5ετίας την οικονομική αγορά. Στην αυριανή συνεδρίαση του δικαστηρίου (εάν ολοκληρωθούν οι ενστάσεις και ληφθούν οι αποφάσεις για την πολιτική αγωγή) θα κληθούν από την πρόεδρο της έδρας να πάρουν θέση για το βαρύ κατηγορητήριο τους. “Αθώοι” θα δηλώσουν Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου, εν.. μέρει “ένοχος για το… καλό της εταιρείας” θα δηλώσει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

    “Η διοίκηση έχει την εξουσία να βρίσκεται στη δίκη”

    Η διορισμένη διοίκηση της Folli Follie έχει την εξουσία να δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας, υποστήριξε και σήμερα στο δικαστήριο ο Θεμ. Σοφός. Προσκόμισε μάλιστα χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, από το οποίο η εταιρεία είχε ζητήσει ερμηνεία της προ 3ετίας δικαστικής απόφασης, στο σκέλος που αφορά εάν η προσωρινή διοίκηση έχει εξουσία ή όχι να παραστεί σε αυτό το ποινικό δικαστήριο.

    Η δικαστής ναι μεν δεν προχώρησε σε ερμηνεία (απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της FFG), ωστόσο, κατά τον κ.Σοφό, η απόφαση έχει ” λίαν ενδιαφέρουσα αιτιολογία”. Για το εάν είναι ασαφής ή αμφίβολη η ερμηνεία της παλιάς απόφασης διορισμού προσωρινής διοίκησης, η χθεσινή απόφαση αναφέρει:

    “Αμφίβολο θεωρείται το νόημα της απόφασης όταν η λεκτική διατύπωση, λόγω των όρων που χρησιμοποιήθηκαν, οδηγεί σε διαφορετικές ερμηνευτικές εκδοχές, ενώ η ασάφεια της απόφασης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να δυσχεραίνεται ή να καθίσταται αδύνατη η κατανόηση αυτής ή η εκτέλεσή της, και η οριοθέτηση του ουσιαστικού δεδικασμένου που απορρέει από αυτήν, προϋποθέσεις που δεν συντρέχουν εν προκειμένω, που το δικαστήριο αποφάνθηκε σαφώς και συμφώνως προς τη διάταξη του άρ. 40 παρ. 3 του ν. 4640/2019”.

    Ο κ. Σοφός τόνισε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ότι “η κρίση επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής, κατά την άποψή μας, δεν είναι κατ΄ ανάγκην αρνητική, καθώς προτάσσει τη σαφήνεια της εκδοθείσης απόφασης. Παρίσταται η Εταιρεία στο Ποινικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ένθερμα, την ίδια άποψη, ότι η Διοίκηση έχει την εξουσία για δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας.”

    “Δεν υπάρχει προσωρινή διοίκηση”

    Η θητεία της προσωρινής διοίκησης της Folli Follie έχει λήξει, υποστήριξαν οι δικηγόροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αναπτύσσοντας στο δικαστήριο την ένσταση τους για την παρουσία της εταιρείας στα έδρανα υποστήριξης της κατηγορίας.

    “Η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας διορίστηκε ως διοίκηση ειδικής αποστολής με στόχο την εξυγίανση της. Το Δικαστήριο που αναβλήθηκε έχει κρίνει ότι δεν περιλαμβάνεται στην εξουσία της η παράσταση υποστήριξης κατηγορίας σε ποινικά δικαστήρια”, υποστήριξε ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, καθηγητής Νομικής Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

    Ο εκ των συνηγόρων του Δημήτρη και της Καίτης Κουτσολιούτσου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, άφησε μάλιστα και αιχμές για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς καθώς, όπως υποστήριξε “3 χρόνια δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ισολογισμοί της εταιρείας”.

    Η δήλωση της Folli Follie

    Τη δικαστική απόφαση που όρισε προσωρινή διοίκηση στη Folli Follie επικαλέστηκε μεταξύ άλλων ο κ.Σοφός για να στηρίξει τη νομιμότητα της παράστασης της εταιρείας σε αυτή τη δίκη προς υποστήριξη (μόνο) των κατηγοριών της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σε βάρος (μόνο) των 3 μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου κι άλλων 3 κατηγορουμένων (από τους συνολικά 11). Μεταξύ άλλων, στη δήλωση που κατατέθηκε στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αναφέρεται:

    “Πέραν της βεβαίας περιουσιακής ζημίας της εταιρείας, ύψους 431.404.847,90 ευρώ, υπέστη από τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων ανυπολόγιστη ηθική βλάβη, αφού δυσφημίστηκε, υποβαθμίσθηκε η εμπορική επωνυμία της, απώλεσε εμπορικές επωνυμίες, που είχε δυνάμει συμβάσεων αντιπροσώπευσης και πρακτορείας, και γενικώς η εμπορική επωνυμία FOLLI FOLLIE έχει συνδεθεί παγκοσμίως με το σκάνδαλο της εξαπάτησης και των εικονικών στοιχείων στις ερευνώμενες δημοσιευθείσες καταστάσεις των παρελθουσών ερευνώμενων οικονομικών χρήσεων (γνωστό τοις πάσι ως «το σκάνδαλο της Folli Follie»), φθάνοντας από τις ενέργειες των κατηγορουμένων ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή (πτώχευση), η οποία και αποτράπηκε με ενέργειες της παρούσας διοίκησης της εταιρείας.

    Με την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες -κατά τις παραδοχές του παραπεμπτικού βουλεύματος- per se ζημιώθηκε η εταιρεία μας ( αναφέρεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα, για τη ζημία που προκλήθηκε από την πλαστογραφία λόγω των ανακριβών οικονομικών καταστάσεων που καταδείκνυαν δήθεν συστηματική αύξηση των εσόδων της εταιρείας και των κερδών με αντίστοιχο παράνομο περιουσιακό όφελος εις βάρος της εταιρείας, καθώς η εταιρεία παρουσιαζόταν σαν μία κορυφαία επενδυτική επιλογή, οι δε απαιτήσεις εκ των επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα βαρύνουν πλέον την εταιρεία μας καθώς και το φύλλο 424 για την ζημία από την νομιμοποίηση εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητές τους, την προέλευση των οποίων προσπάθησαν να αποκρύψουν, διακινώντας τα εν λόγω παρανόμως κτηθέντα ποσά μέσω του τραπεζικού συστήματος, χρησιμοποιώντας και βλάπτοντας την εταιρεία μας.)

    Οι εδώ κατηγορούμενοι ενήργησαν συντονισμένα και δολίως εις βάρος των συμφερόντων της εταιρείας, κατά παράβαση της υποχρέωσης πίστης και επιμελούς διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων και προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων των ιδίων ή τρίτων. Με τις ενέργειές τους προκάλεσαν στην εταιρεία περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη, διό και ενέχονται σε αποζημίωση της εταιρείας, Η παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά των κατηγορουμένων είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διεκδίκηση των αξιώσεων εκ μέρους της εταιρείας μας για την επίτευξη του σκοπού της εξυγίανσης και την εξυπηρέτηση του εταιρικού συμφέροντος.”

    Η σημερινή απουσία από το δικαστήριο του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του καταζητούμενου οικονομικού διευθυντή της FFG Ιωάννη Μπεγιέτη (λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων αλλά επιθυμεί να τοποθετηθεί για την παράσταση της εταιρείας) οδήγησε στη διακοπή της δίκης 3 ώρες νωρίτερα.

    Οι δικαστές έχουν καλέσει για αύριο τους πρώτους 3 μάρτυρες (επενδυτές της εταιρείας) για να αρχίσουν οι καταθέσεις στην πολύκροτη δίκη. Θα αρχίσουν εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων από την υπεράσπιση.

    Διαβάστε επίσης:
    Πυροσβεστική: 10.495 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας

    ΥΠΑΝ: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά

    Dotsoft: Παραιτήθηκε από το Δ.Σ. ο Κ. Παπανικολάου – Νέο μέλος ο Διονύσιος Λιναράς



    ΣΧΟΛΙΑ