• Οικονομία

    Enron, Madoff, Sam Bankman-Fried: Τρία κορυφαία οικονομικά σκάνδαλα που δικάστηκαν σε χρόνο – ρεκόρ

    Sam Bankman-Fried, CEO FTX

    Sam Bankman-Fried, CEO FTX


    Μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν κυβερνήσεις, ζημίωσαν ανεπανόρθωτα επενδυτές και προκάλεσαν πολυετείς έρευνες ακόμα και από ομοσπονδιακούς πράκτορες. Η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη από οικονομικές απάτες, που όμως όταν έφτασαν στα δικαστήρια, η υπόθεση έκλεισε μέσα σε λίγους μήνες με τους υπαίτιους για την καταστροφή περιουσιών να καταδικάζονται.

    Με αφορμή το θέατρο του παραλόγου, στο οποίο έχει εξελιχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, η υπόθεση της FolliFollie, με τη δίκη της να έχει σκαλώσει σε ένα γαϊτανάκι διαρκών, απανωτών διακοπών εδώ κι ένα χρόνο, μία αναδρομή στα πρόσφατα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα και στην δικαστική τους κατάληξη, υπογραμμίζουν την ελληνική πρωτοτυπία η «αγία οικογένεια» των Κουτσολιούτσων να παραμένει ατιμώρητη σχεδόν έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της FolliFollie.

    Το σκάνδαλο της Enron

    Μόλις ένας χρόνος χρειάστηκε για να καταρρεύσει η Enron κι από αγαπημένο παιδί της WallStreetνα κατρακυλήσει στη χρεοκοπία.

    Το 2000 πρωταγωνιστούσε σε διθυραμβικά άρθρα του Fortuneκαι τον Νοέμβριο του επόμενου έτους είδε τη μετοχή της από 90 δολάρια να βουλιάζει σε μερικές δεκάρες.

    Το αίτημα για υπαγωγή σε χρεοκοπία τον Δεκέμβριο του 2001 αποτέλεσε το έναυσμα για μία τεράστια ομοσπονδιακή έρευνα η οποία αποκάλυψε μία θηριώδη απάτη. Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρέθηκαν δύο υψηλόβαθμα στελέχη, ο KenLayκαι ο JeffSkilling. Η υπόθεση αυτή ήταν πολύ σημαντική και για τους εισαγγελείς που την ανέλαβαν, καθώς όπως είχαν σημειώσει η τιμωρία των ενόχων θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε άλλες εταιρείες που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Enron.

     

    Έξι μήνες μετά την πτώχευση της Enron, η εταιρεία είχε την πρώτη της καταδίκη για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Η έρευνα της ειδικής ομάδας που συγκροτήθηκε για την διερεύνηση της απάτης κράτησε τέσσερα χρόνια και η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006 στο Χιούστον.

    Οι διαβουλεύσεις των ενόρκων για να κατάλήξουν σε ετυμηγορία, ξεκίνησαν στις 17 Μαΐου, δεκαέξι εβδομάδες μετά την έναρξη της δίκης.

    Η δίκη του πρώην παιδιού-θαύμα στα crypto

    Ίσως το μοναδικό αγαπημένο παιδί της WallStreet, το οποίο προερχόταν από την βιομηχανία των crypto, ο SamBankmanFriedεξέπληξε τον επιχειρηματικό κόσμο, όταν κατέρρευσε εν μία νυκτί. Το παιδί θαύμα, απόφοιτος του ΜΙΤ βρέθηκε μέσα σε πέντε χρόνια, στα οποία κατάφερε να μπει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, να κατηγορείται για βαρύτατα ποινικά αδικήματα.

    Ένας προβληματικός ισολογισμός που δημοσιοποιήθηκε σε έναν ιστότοπο τον Νοέμβριο του 2022 δεν άργησε να πυροδοτήσει 6 δισ. δολάρια σε αναλήψεις πελατών και λίγες ημέρες αργότερα η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για πτώχευση.

    Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και ο SamBankmanFriedσυλλαμβάνεται στις Μπαχάμες, όπου μέχρι τότε ήταν ο τόπος κατοικίας του και τα γραφεία της FTX.

    Λίγες μέρες μετά κάνει την εμφάνισή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και αναμένει τη δίκη του, η οποία ορίζεται για τον Οκτώβριο του 2023.

    Στις 3 Οκτωβρίου 2023 ξεκινάει η δίκη του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν με τον SamBankmanFriedνα αρνείται τις κατηγορίες και να δηλώνει αθώος. Στις 2 Νοεμβρίου του 2023, το πρώην παιδί θαύμα των cryptoκαταδικάζεται και για τις επτά κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

    Η μεγαλύτερη πυραμιδική απάτη στην ιστορία

    Ο BernardMadoffπέτυχε να κλείσει την καριέρα του ως ο μεγαλύτερος απατεώνας στην ιστορία, για μία απάτη ύψους 65 δισ. δολαρίων. Κατηγορήθηκε για 11 αδικήματα μεταξύ των οποίων απάτη, κλοπή και ξέπλυμα χρήματος, το όνομά του έγινε στη WallStreetσυνώνυμο της απληστίας, καθώς με τη δράση του κατέστρεψε χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι νόμιζαν ότι έχτιζαν σε μία πλασματική οικονομική αυτοκρατορία.

    Ο Μπέρνι Μάντοφ
    O Μπέρνι Μέιντοφ έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε τη μεγαλύτερη πυραμιδική απάτη στη Wall Street.

    Ο Madoff συλλαμβάνεται το 2008, αφού πρώτα είχε ομολογήσει στους γιούς του ότι η εταιρεία του είναι ένα τεράστιο ψέμα, μία πυραμιδική απάτη.

    Πάνω από 9.000 επενδυτές κατέθεσαν αγωγές εναντίον του, με τον διαχειριστή Irving Picard, ο οποίο διορίστηκε να κάνει εκκαθάριση στην εταιρεία του. Τον Μάρτιο του 2009 δηλώνει ένοχος σε 11 κακουργηματικές κατηγορίες μεταξύ των οποίων απάτη με κινητές αξίες, απάτη μέσω τηλεγραφικού δικτύου, ξέπλυμα χρήματος και ψευδορκία και καταδικάζεται σε 150 χρόνια φυλάκισης.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ