• Business

    Folli Follie: Πώς χτίστηκε η αυτοκρατορία, το σκάνδαλο μεγατόνων, οι ατιμώρητοι Κουτσολιούτσοι και η διαγραφή από το ΧΑ

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Πριν από 26 χρόνια, στο μακρινό 1997, όταν η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από την ΟΝΕ και τη μεγάλη χρηματιστηριακή έκρηξη (και φούσκα), μια εταιρεία επισφραγίζει την επιτυχημένη πορεία της στο λιανεμπόριο, μπαίνοντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι η Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία εξελίσσεται ραγδαία, γιγαντώνεται ταχύτατα και τελικά πέφτει κάνοντας θόρυβο.

    Όπως ο Ίκαρος που υπερτίμησε τις δυνάμεις του κι έφτασε κοντά στον ήλιο, έτσι και οι Κουτσολιούτσοι στήνουν μια αυτοκρατορία που τελικά αποδείχθηκε ότι στηριζόταν σε πήλινα πόδια.

    26 χρόνια μετά γράφεται ο επίλογος από το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

    Οι μετοχές της Folli Follie, που είχαν εισέλθει μετ’ επαίνων και πολλών ελπίδων το 1997, διαγράφονται από σήμερα 29 Δεκεμβρίου από το Χρηματιστήριο αφού έτσι κι αλλιώς τελούσαν υπό αναστολή από τότε που ξέσπασε το μεγαλύτερο ίσως χρηματιστηριακό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.

    Κι όμως, τίποτε δεν προμήνυε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 την εξέλιξη αυτή. Τότε που ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η μετέπειτα σύζυγός του, Καίτη, συναντήθηκαν στην Ιταλία και εμπνεύστηκαν την ιδέα των faux κοσμημάτων, αλλά υψηλής ποιότητας.

    Κοσμημάτων που μπορούσε να αγοράσει ο μέσος Ελληνας, που δεν ήταν εντελώς φθηνό, αλλά ούτε και «φθηνιάρικο». Αλλά δεν ήταν και πανάκριβο και απρόσιτο για τους πολλούς.

    Έτσι γεννιέται η Folli Follie και το 1982 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο Κολωνάκι. Σιγά – σιγά η εταιρεία μεγαλώνει και ανοίγει δεκάδες σημεία πώλησης ενώ στην οικογενειακή επιχείρηση μπαίνει και ο γιος, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, μοιραίος αργότερα κρίκος της αλυσίδας της κατάρρευσης.

    Από το 1995 και μετά επεκτείνεται σε ξένες αγορές, στη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία ενώ με την απόκτηση του 5% των «Ελληνικών Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.», το 1999,  το οποίο και αύξησε στο 53% το 2006, μπαίνει σε δεκάδες αεροδρόμια.

    Η Folli Follie κάνει το μεγάλο άλμα φτιάχνοντας καταστήματα και στη μακρινή Ιαπωνία, μέχρι τη Χαβάη και την Γκουάμ, ενώ φτάνει και η ώρα της τεράστιας αγοράς της Κίνας.

    Τα βραβεία και οι έπαινοι για την εταιρεία και τους ιδρυτές έρχονται απανωτά, η Folli Follie γίνεται ηγέτιδα δύναμη στο κόσμημα, τα ρολόγια και τα άλλα αξεσουάρ. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος διορίζεται πρόεδρος του Ελληνοϊαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το 2009 του δίνουν και το παράσημο της Τάξεως του Ανατέλλοντας Ήλιου.

    Η οικογένεια στη χλιδή

    Η οικογένεια ζει τη μύθο της, με εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη, πολυτελή σπίτια στην Εκάλη και τις Σπέτσες, γιοτ και τρυφηλή ζωή που πολλοί ζήλευαν, ειδικά μετά την είσοδο στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στο Χονγκ Κονγκ.

    «Μπροστά από τα καταστήματά μας στη Σαγκάη και στο Πεκίνο περνούν σε καθημερινή βάση περίπου 2,5 εκατ. καταναλωτές. Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, μπροστά από τα καταστήματα της Ερμού την παραμονή των Χριστουγέννων περνούν το πολύ 100.000 πελάτες», έλεγε τότε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Η εταιρεία γιγανώνεται, εκτός από τα ΚΑΕ αποκτά και την Elmec Sport, εταιρεία χονδρικής διάθεσης ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Μπαίνει στα πολυκαταστήματα Attica στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ενώ το 2010 δημιουργείται ο όμιλος Folli Follie Group, έπειτα από συγχώνευση με τις εταιρείες «Ελληνικών Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.» και Elmec Sport.

    Σταθμός στην πορεία του ομίλου αποτελεί η επιλογή της Links of London από την Οργανωτική Επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων (LOCOG), οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το 2012, ως επίσημου σχεδιαστή της Συλλογής Κοσμημάτων αυτών.

    Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της εταιρείας προσελκύει τον κινεζικό κολοσσό Fosun ο οποίος το 2011 αποκτά το 9,5% της Folli Follie, ποσοστό που αυξάνεται σε 13,5% μέσω αύξησης κεφαλαίου.

     

     

    Το 2013 ο όμιλος Folli Follie Group προέβη στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με σκοπό την πώληση στην εταιρεία Dufry AG ποσοστού ύψους 49% της συμμετοχής του στα «Ελληνικά Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.», με αντίτιμο το ποσό των 328 εκατομμυρίων ευρώ, ως συνδυασμού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρεία αλλά και μετρητών.

    Οι Κουτσολιούτσοι αισθάνονται «βασιλιάδες». Το success story τους γίνεται talk of the town, οι διακρίσεις πολλές. Το 2017 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ανακηρύσσεται Retail Manager ενώ το 2015 ο επιχειρηματίας λαμβάνει τον τίτλο του επιχειρηματία της χρονιάς.

    Διαβάζουμε τον Σεπτέμβριο του 2017 τα οικονομικά αποτελέσματα: Ο Ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το α’ εξάμηνο του 2017 ανήλθε στο ποσό των € 723,2 εκατ. σε σχέση με €652,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016 αυξημένος κατά 10,8%. Η βελτιωμένη λειτουργική δραστηριότητα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας που στο α’ εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε €153 εκατ. σε σχέση με €131,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016, μια αύξηση της τάξης του 16,3%. Το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε €168,1 εκατ., αυξημένο κατά 13,0%. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 114,7 εκατ.

    Η αρχή του τέλους

    Και τότε σκάει το σκάνδαλο μεγατόνων.

    Ο Grego Gabriele, ιδρυτής της εταιρείας Quintessential Capital Management (QCM), βγάζει μια έκθεση – βόμβα για τη Folli Follie και σημαίνει την αρχή του τέλους για την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Το αμερικανικό fund αναφέρει επί της ουσίας ότι η οικονομική και εμπορική θέση της εταιρείας είναι πλασματική κι ότι έχουν «χαθεί» δεκάδες σημεία πώλησης.

    Η QCM κατέγραψε λιγότερα καταστήματα πώλησης του ομίλου σε Ασία και Η.Π.Α., καθώς εντοπίσθηκαν 289 σημεία πώλησης έναντι των 630 σημείων, όπως αυτά είχαν δηλωθεί στην οικονομική έκθεση της εταιρείας.

    Η μετοχή καταρρέει και μέσα στο 2018 τίθεται σε αναστολή. Το πόρισμα της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal είναι αποκαλυπτικό για το μέγεθος της κομπίνας που έχουν στήσει οι Κουτσολιούτσοι.

    Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στα πραγματικά έσοδα του ομίλου στην Ασία, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 116.847.000 δολαρίων, έναντι του ποσού των 1.112.000.000 δολαρίων, τα οποία καταγράφονταν εντός των οικονομικών καταστάσεων των δραστηριοτήτων του ομίλου, δηλαδή αντιστοιχούσαν στο 10% της δηλωθείσας αξίας τους.

    Οι παραιτήσεις και η φυλακή

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του υποβάλουν τον Σεπτέμβριο του 2018 την παραίτησή τους με τον ιδρυτή της Folli Follie να δηλώνει:

    «Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σοβούσας κρίσης για την εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγός μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.

    Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου.

    Ωστόσο, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με τη συνδρομή των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. και του καταξιωμένου επιτελείου του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ό,τι κριθεί απαραίτητο».

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παραμένει στη θέση του μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και παραιτείται για να ξεκινήσει πλέον η δικαστική τους περιπέτεια.

    Πατέρας και γιος κλείνονται στη φυλακή τον Σεπτέμβριο του 2020 καθώς κρίνονται προφυλακιστέοι και ύποπτοι φυγής. Οι ισχυρισμοί τους για τους παραποιημένους ισολογισμούς δεν πείθουν ανακριτή και εισαγγελέα.

     

    Δίκη Folli Follie: Οι Κουτσολιούτσοι θέλουν δίκη χωρίς τη Folli Follie στην πολιτική αγωγή
    O Δημήτρης Κουτσολιούτσος προσέρχεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων

     

    Οι άλλοτε πανίσχυροι επιχειρηματίες μένουν πίσω από τα κάγκελα για 18 μήνες και αποφυλακίζονται τον Μάρτιο του 2022.

    Η εταιρεία επιχειρεί να γυρίσει σελίδα, οι μετοχές της οικογένειας Κουτσολιούτσου μηδενίζονται και τη διοίκηση αναλαμβάνει ομάδα επιχειρηματιών υπό τον κ. Γιώργο Σάμιο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, πάνω από 30 εκατ. ευρώ μαζί με μετρητά, παραμένουν δεσμευμένα.

    Οσο για τη δικαστική διερεύνηση του μεγαλύτερου σκανδάλου των τελευταίων ετών; Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πρώτης δίκης, όλα είναι κολλημένα.

    Η δίκη παρά την εμφανή προσπάθεια των προέδρων των δικαστηρίων να την… τρέξουν, με ορατό άλλωστε τον κίνδυνο της παραγραφής για επιμέρους πράξεις, μιας και έχουν ήδη περάσει σχεδόν 6 χρόνια, εξακολουθεί να ταλανίζεται από τις αλλεπάλληλες διακοπές. Κυρίως λόγω της αποχής των δικηγόρων και της άρνησης να δοθεί άδεια για να δικαστεί η υπόθεση.

    Στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου πριν από τα Χριστούγεννα, η πρόεδρος εξερράγη φωνάζοντας «Ελέος…» για τη μη συνέχισης της δίκης και δίνοντας ραντεβού στις 10 Ιανουαρίου.

    Οι Κουτσολιούτσοι κάνουν γιορτές στο σπίτι τους και το τεράστιο αυτό σκάνδαλο μένει ακόμη στη σκιά με αναπάντητα ερωτηματικά και με κανέναν ακόμη να μην έχει δικαστεί, ούτε καν σε πρώτο βαθμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie – Εξερράγη η πρόεδρος του δικαστηρίου: «Θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε… Έλεος!» – Αποκλειστικό ρεπορτάζ

    Δίκη Folli Follie: Γιορτές στο σπίτι της θα κάνει η οικογένεια Κουτσολιούτσου στην υγεία των… δικηγόρων

    Δίκη Folli Follie: Θέατρο του παραλόγου – Κάποιος δεν λέει την αλήθεια και εκθέτει τη Δικαιοσύνη και τη χώρα
     



    ΣΧΟΛΙΑ