• Business

    Διαχειριστές στο mononews.gr: Σε δύο μήνες βγήκαν τα κέρδη της χρονιάς στο ΧΑ και τώρα ρίχνουν τις τιμές

    Χρηματιστήριο


    Στα κέρδη που έβγαλαν στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς «κάθεται» μεγάλο μέρος της αγοράς, κυρίως Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, αλλά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Έλληνας διαχειριστής με μεγάλο πελατολόγιο από το εξωτερικό προσπαθώντας να εξηγήσει το σκεπτικό των ξένων, θεωρεί ότι τα  hedge funds με αφορμή τον… πανικό που επικρατεί στις ξένες αγορές, ο οποίος μεταφέρεται και στην Ελλάδα, δεν έχουν λόγο να πάρουν άλλο ρίσκο.

    Ήδη, στις τράπεζες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, έφτασαν στο σημείο να γράψουν κέρδη έως 67%.

    Δηλαδή μέσα σε δύο μήνες έχουν βγάλει τα κέρδη μιας χρονιάς υπό κανονικές συνθήκες.

    Ακόμα και σήμερα, οι τράπεζες φέρουν θετικό πρόσημο από την αρχή της χρονιάς.

    Στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 καταγράφεται η μεγαλύτερη άνοδος με περισσότερο από 32%, ακολουθεί η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,31% 7,56 με σχεδόν 16,5%, η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 με 13% και η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,63 με 11%, ενώ η μέση απόδοση του κλάδου διαμορφώνεται σε 14,5%.

    Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών, επιβάλει στα ισχυρά χαρτοφυλάκια αλλαγή επενδυτικής ρότας.

    Στάση αναμονής και στροφή σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα. Ακόμα και ο ελληνικός 10ετής τίτλος υποχωρεί ως απόδοση στα όρια του 4%, όταν στις αρχές Μαρτίου διαπραγματευόταν στα όρια του 4,5%.

    Κι ενώ στο εξωτερικό τα funds ταρακουνούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, «εκβιάζοντας» για πειστικότερες απαντήσεις από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, οι ξένοι επενδυτές έχουν έναν ακόμα λόγο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη χώρα.

    Παρά το γεγονός ότι έχει αναθεωρηθεί η εκτίμηση για το ΑΕΠ, σε 2,3% και μια σειρά από μακροοικονομικούς δείκτες μπορούν να πείσουν για την αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας από το 2019, το ενδεχόμενο της μετεκλογικής αβεβαιότητας επηρεάζει τις αποφάσεις τους.

    Άλλωστε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες εμφανίστηκε σίγουρος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος, αλλά με σταθερή κυβέρνηση οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες.

    Και είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές απεχθάνονται  την αστάθεια, κάτι άλλωστε που έζησε οδυνηρά η χώρα και η οικονομία στην τριετία 2015 – 2018.

    Υπό τα δεδομένα το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι το να δοκιμαστούν και πάλι τα επίπεδα των 1015 μονάδων, ενώ για πρώτη φορά επαναφέρουν στο προσκήνιο μετά τον Δεκέμβριο το ενδεχόμενο αμφισβήτησης άλλων κρίσιμων στηρίξεων, όπως η περιοχή των 960 μονάδων.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διόρθωση που λαμβάνει χώρα στην αγορά, γίνεται χωρίς τζίρο.

    Δεν υπάρχει διάθεση ξεπουλήματος ή η πτώση των μετοχών στα χαμηλά, χωρίς ζήτηση.

    Όπως εξηγούσε παλιός χρηματιστής στο mononews.gr, «παρατηρούμε πωλήσεις μεν, με τους  αγοραστές δε, να τραβούν τις τιμές χαμηλότερα, που σημαίνει ότι εξακολουθούν να διαβλέπουν ευκαιρίες στο ταμπλό».

    Διαβάστε επίσης

    Τα μέλη των Δ.Σ. των εισηγμένων στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για inside information

    Ευτύχης Βασιλάκης για Autohellas: Στόχος οι καλές αμοιβές για τους μετόχους μας, με βιώσιμο μέρισμα



    ΣΧΟΛΙΑ