• Business

    ΔΕΠΑ: Πώς θα ιδιωτικοποιηθεί και τι θα γίνει με το μερίδιο των ΕΛΠΕ


    Tον διαχωρισμό  της ΔΕΠΑ σε τρεις εταιρείες προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ που αναμένεται να μπει σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, τί θα κάνουν όμως τα ΕΛΠΕ με το μερίδιο 35% που θα κατέχουν στις τρεις εταιρείες;

    Οι τρεις εταιρείες που θα δημιουργηθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, θα είναι  η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων,  η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΠΑ Υποδομών, σύμφωνα με όσα είπε χθες  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στους δημοσιογράφους. Το Δημόσιο προτίθεται  να κρατήσει  τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, χωρίς να διευκρινίζεται  αν τα ΕΛΠΕ θα διατηρήσουν το 35% σε αυτήν. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση του 65% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Υποδομών και το 65% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με όρο να μην μπορεί να αποκτήσει κανείς να είναι μέτοχος και στις δύο εταιρείες.

    Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, τα ΕΛΠΕ διεκδικήσουν και κερδίσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα πρέπει στη συνέχεια να πουλήσουν τη συμμετοχή που έχουν (35%) στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς, είναι λογικό να γίνει κοινός διαγωνισμός για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν αναφερθεί στο παρελθόν στο ενδιαφέρον τους μόνο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θέλουν να διατηρήσουν μειοψηφικό ποσοστό. Αυτό σημαίνει είτε ότι επίσης θα προχωρήσουν στην πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, είτε ότι θα ενδιαφερθούν για την απόκτηση του 65%….

    Πώς θα γίνει ο διαχωρισμός

    Η  σημερινή ΔΕΠΑ , θα κρατήσει το ΑΦΜ και θα μετατραπεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας κρατώντας και την ΕΠΑ Αττικής.

    Θα αποσχιστεί η ΔΕΠΑ Υποδομών μαζί με ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και συμμετοχή στην ΕΔΑΘΕΣΣ.

    Θα αποσχιστεί η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων ( με τον IGB και τις συμμετοχές σε Poseidon, East Med, FSRU κ,λπ) η οποία θα παραμείνει ως μια ξεχωριστή εταιρεία υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Το μερίδιο 35% των ΕΛΠΕ στην εταιρεία αυτή, δεν απασχολεί ακόμη αν θα διατηρηθεί ή όχι, αφού η εταιρεία αυτή δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.  Οι έμμεσες συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΕ, που αφορούν συμμετοχές σε κομβικής σημασίας αγωγούς, όπως ο o IGB, ο IGI, ο Eastmed θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

    Η διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (εμπορία και δίκτυα) αναμένεται να ξεκινήσει τέλη του έτους, αρχές 2020 και σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υφυπουργός  Γεράσιμος Θωμάς, ήδη συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από funds και μεγάλες εταιρείες του κλάδου.   Το ΤΑΙΠΕΔ θα χρησιμοποιήσει τους συμβούλους που είχε προσλάβει για την ιδιωτικοποίηση επί προηγούμενης κυβέρνησης και σταδιακά θα ξεκινήσουν και πάλι τα roadshow.



    ΣΧΟΛΙΑ