• Ενέργεια

    ΔΕΠΑ: Διαχωρισμός στα τρία – Τι ιδιωτικοποιείται, τι μένει κρατικό


    Σχέδια για διαχωρισμό της ΔΕΠΑ στα τρία έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Ενέργειας με στόχο να δημιουργήσει τρεις εταιρείες: την ΔΕΠΑ Υποδομές με το δίκτυο, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη λιανική και μία Holding, τη ΔΕΠΑ Διεθνείς δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του υπουργείου είναι στις δύο πρώτες δραστηριότητες το Δημόσιο να διαθέσει στους επενδυτές έως 65% ενώ την τρίτη, τη Holding, με τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ να τη διατηρήσει κρατική.

    Σημειώνεται ότι στις διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ υπάγονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε μεγάλα έργα ενεργειακού ενδιαφέροντος, που για λόγους εθνικής ασφάλειας και ενεργειακής επάρκειας θα πρέπει να παραμείνουν στο κρατικό έλεγχο.

    Η ΔΕΠΑ Υποδομές θα περιλαμβάνει το δίκτυο διανομής της εταιρείας και η ΔΕΠΑ Εμπορίας τη δραστηριότητα στη λιανική της ΕΠΑ Αττικής  και πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει στην πώληση μέχρι του συνόλου της συμμετοχής του. Μάλιστα εφόσον τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται επίσης να πουλήσουν τη συμμετοχή τους κατά 35%, μπορεί να πουληθεί έως και το 100% των μετοχών τους. Ωστόσο σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο στη δραστηριότητα της ΔΕΠΑ στη λιανική.

    Ο τρόπος που θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο ενέργειας, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και των νομικών και οικονομικών συμβούλων του πρότζεκτ (Ποταμίτης – Βεκρής και UBS), προκειμένου να εξεταστούν όλα τα σενάρια.

    Σημειώνεται ωστόσο ότι προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση θα χρειαστεί να υπάρξει προηγουμένως νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε τη διάσπαση της ΔΕΠΑ με τη δημιουργία δύο θυγατρικών (της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών)  και ότι το δημόσιο θα διατηρήσει την μετοχική πλειοψηφία στην εταιρεία των υποδομών.

    Πλέον το υπουργείο ακολουθεί το νέο σχεδιασμό ο οποίος , αφού λάβει την έγκριση των θεσμών, θα αποτυπωθεί στο ενεργειακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο

    Ποιες είναι οι διεθνείς συμμετοχές της ΔΕΠΑ

    Στις διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ περιλαμβάνονται τα διεθνή συμβόλαια με τους μεγάλους προμηθευτές (Gazprom, Botas, Sonatrach, Shah Deniz) και οι συμμετοχές σε διεθνή έργα.

    Η ΔΕΠΑ διαθέτει το 50% στην εταιρεία IGI Poseidon S.A. (Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας / ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.) ιδρύθηκε το 2008. Το άλλο 50% ανήκει στην ιταλική EDISON.

    Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του υποθαλάσσιου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας (IGI Poseidon) καθώς και του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed).

    Επίσης η εταιρεία συμμετέχει ως μέτοχος με ποσοστό 50% στο έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) μέσω συμμετοχής της στην κοινοπραξία “ICGB AD” που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον αγωγό αερίου.

    Οι αγωγοί IGB, EastMed και ΠΟΣΕΙΔΩΝ, λόγω της σημαντικής προόδου που έχουν καταγράψει, συμπεριελήφθησαν στα τέλη του 2018 από τον ENTSO-G (Ένωση Ευρωπαίων Διαχειριστών Δικτύων Μεταφοράς φ.α.) στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης των δικτύων μεταφοράς (TYNDP).



    ΣΧΟΛΙΑ