Τον χορό των νέων συμφωνιών μεταξύ προμηθευτών φυσικού αερίου και Αμερικάνων παραγωγών LNG σέρνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, που σύμφωνα με πηγές είναι σε συζητήσεις με αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής LNG ConocoPhillips, για τη σύναψη μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας LNG.

Καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη που θα γίνει το 2028, την επόμενη διετία αναμένεται να συναφθούν συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων προμηθευτών αερίου και Αμερικάνων παραγωγών για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από το 2028.

1

Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι να εξασφαλίσει μακροχρόνιες, σταθερές ροές φυσικού αερίου —από τις ΗΠΑ, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αναζητεί μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και λιγότερη εξάρτηση από τις συμβατικές ροές (π.χ. από ρωσικό αέριο).

Η ConocoPhillips αποτελεί έναν από τους ηγετικούς παίκτες στο χώρο της εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, με ισχυρή διεθνή παρουσία, σημαντική παραγωγή και αποθέματα, με 11.800 εργαζόμενους και έσοδα της τάξης των 60 δισ. δολαρίων.

Ήδη η ConocoPhillips έχει συνάψει συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία ενέργειας SEFE για την προμήθεια 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) (6-7 εκ. τόνους) φυσικού αερίου από την ConocoPhillips, κατά τη διάρκεια 10 ετών και με την QatarEnergy για εξαγωγή LNG στην Γερμανία έως 2 εκατομμύρια τόνους ανά έτος (mtpa) LNG, για τουλάχιστον 15 έτη αρχής γενομένης από το 2026.

Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 3,5–3,8 εκατ. τόνους LNG ή ισοδύναμο φυσικό αέριο ετησίως.

Από αυτά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, από τις παλιές συμβάσεις της εισάγει -από Gazprom (≈2 bcm/έτος), αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατ. τόνους LNG ετησίως.

Ωστόσο, την επόμενη διετία οι συμφωνίες που αναμένεται να γίνουν ανάμεσα στους Έλληνες προμηθευτές και τις Αμερικάνους παραγωγούς LNG, δεν αφορούν μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τις εξαγωγές, αφού το τέλος των εισαγωγών ρωσικού αερίου θα δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες προμήθειας αερίου στις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας μια μεγάλη νέα αγορά με επίκεντρο την Ελλάδα.

Χορός των deals

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλήνων εισαγωγέων και Αμερικάνων παραγωγών και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της έκτης συνάντησης της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία (P-TEC) που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις 6 και 7 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός στον κλάδο της ενέργειας, και αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και να αποτελέσει το κλειδί για σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια και ειδικά το τελευταίο εξάμηνο, ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των διατλαντικών ενεργειακών σχέσεων ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβος φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Η επιλογή της Ελλάδας για τη διοργάνωση της φετινής P-TEC έγινε στο πλαίσιο του σημαντικού ρόλου που θα αναλάβει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή, αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς του υπουργείου Ενέργειας.

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου αξιωματούχοι και επιχειρηματίες του κλάδου της ενέργειας από 25 χώρες θα συναντηθούν στην Αθήνα για να συζητήσουν την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα, έργα υποδομών αλλά και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένεται να εκκολαφθούν, με επίκεντρο τη στροφή της Ελλάδας και της Ευρώπης στην πλήρη αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με LNG, σε δύο χρόνια. Η επόμενη διετία αποτελεί μια ακόμη εποχή μετάβασης που δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες ενώ ανοίγονται νέες δυνατότητες διεθνών συνεργασιών.

Η έκτη υπουργική συνάντηση θα ξεκινήσει με ένα επιχειρηματικό φόρουμ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε υψηλού επιπέδου ηγέτες του δημόσιου και ιδιωτικού κλάδου να συζητήσουν την ενεργειακή ασφάλεια και την αξιοπιστία, καθώς και τη σύνδεση μεταξύ της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας.

Η υπουργική συνάντηση P-TEC θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και θα αναδείξει τον ρόλο του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, καθώς και στρατηγικές για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας του δικτύου.

Σημειώνεται ότι οι αποστολές των χωρών-μελών του P-TEC θα συμπεριλαμβάνουν εκπροσώπους της επιχειρηματικής της κοινότητας και ενεργειακές εταιρείες, με στόχο τη συνεργασία στα πεδία της προσιτής ενέργειας, της ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Ευρώπη κλείνει την πόρτα στην Τουρκία στις εισαγωγές αερίου – Ο ρόλος της Ελλάδας

ΔΕΗ: Στο επίκεντρο η αποθήκευση- Πώς θα υλοποιήσει έργα 600 MW ως το 2027

Στάσσης (ΔΕΗ) vs Νεμπής (ΟΤΕ): Πού δίνεται η μάχη στις τηλεπικοινωνίες και τι δεν λέει η Deutsche Βank