• Business

    ΔΕΔΑ: Ξεκινούν οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη δικτύων αερίου

    • NewsRoom


    Την εκκίνηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ για επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ την τετραετία 2020-24 σηματοδοτεί η απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΔΑ κατά 9 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

    Μάλιστα,  άμεσα θα μπουν σε διαβούλευση τα τεύχη δημοπράτησης για το πρώτο μέρος του έργου, που αφορά την ανάπτυξη δικτύου στις περιοχές Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα και τα έργα υπολογίζεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

    Σημειώνεται ότι η  ΔΕΠΑ , η οποία αποτελεί τη μοναδική μέτοχο της ΔΕΔΑ, αποφάσισε στις 24/4 την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 9.000.040 ευρώ, με έκδοση 257.144 κοινών ονομαστικών μετοχών.

    Το ποσό των 9.000.040 ευρώ αποτελεί μέρος της προβλεπόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ κατά 75 εκατ. ευρώ η οποία απαιτείται για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της εταιρείας.

    Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα από το 2020 ως το 2024 ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ και αφορά 1889 χιλιόμετρα δικτύου και 59.000 συνδέσεις. Το έργο θα  χρηματοδοτηθεί τόσο με ίδιους πόρους όσο και με πόρους από ΕΣΠΑ και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Υπενθυμίζεται, ότι από 1/1/2018 η ΔΕΠΑ έχει διαχωρίσει νομικά και λειτουργικά την δραστηριότητα διαχείρισης δικτύων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της με απόσχιση του κλάδου Διανομής φυσικού αερίου και εισφορά του σε νέα εταιρία με την επωνυμία ΔΕΔΑ Α.Ε.
    Η ΔΕΔΑ αποτελεί το Διαχειριστή των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη την Ελλάδα, εκτός των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.



    ΣΧΟΛΙΑ