• Business

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τι θα κρίνει τη μάχη των 5 ελλήνων και των 4 ξένων διεκδικητών


    Oι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας έδωσαν το παρών στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, παρά τη δύσκολη συγκυρία στην παγκόσμια οικονομία, παρά την έλλειψη ορατότητας για το πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση και τι σημάδια θα αφήσει  στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Ωστόσο, εκτιμάται, ότι για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αποκρατικοποίηση, η κρίση που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά θα πρέπει να τερματιστεί, αλλιώς θα είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση,

    Οι υποψήφιοι διεκδικητές είναι ελληνικές και εταιρίες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας και έχουν παρουσίας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και το ρεύμα.

    Από την Ελλάδα, είναι οι MytilineosΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  Ελληνικά Πετρέλαια με την Edison, όμιλος Κοπελούζου μέσω της C.G. GAS LIMITED και η Motor Oil σε μια κοινοπραξία έκπληξη με τη ΔΕΗ.

    Η “συμμαχία” της Motor Oil με τη ΔΕΗ, δύο ομίλων με ανεξάρτητη παρουσία στη λιανική αγορά φυσικού αερίου (όπως και ρεύματος) κρύβει συνέργειες και προσδοκίες ανάπτυξης στην αγορά φυσικού αερίου. Πιο αναμενόμενη η δεύτερη κοινοπραξία, των ΕΛΠΕ που “κατέβηκαν” ήδη από την πρώτη φάση του διαγωνισμού με την ιταλική Edison, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσουν γι’ αυτό τον σκοπό την Elpedison, στην οποία συμμετέχουν από κοινού.

    Όσον αφορά τις ξένες συμμετοχές περιλαμβάνονται όμιλοι με μεγάλο “ειδικό βάρος”, δηλαδή η Shell, η Vitol και η MET Group, αλλά και η POWER GLOBE LLC.

    Όλοι οι παραπάνω όμιλοι, πρωταγωνιστούν στην ενέργεια και έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να αποκτήσουν τη  ΔΕΠΑ Εμπορίας και μαζί το μερίδιο άνω του 40% που διαθέτει στην αγορά αερίου στην Ελλάδα. Αυτό που θα κρίνει τον νικητή σε αυτή την αναμέτρηση, είναι εφόσον επιστρέψουμε στην κανονικότητα,  τα ίχνη που θα αφήσει τελικά η σημερινή παγκόσμια κρίση , και στη δύναμη ρευστότητας που θα  μπορούν να εξασφαλίσουν οι διεκδικητές την περίοδο  των τελικών προσφορών.

    Οι μήνες της κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός αλλάζουν πολλά στη διεθνή οικονομία, στις τιμές του πετρελαίου, δημιουργούν νέους κινδύνους στην αγορά, πολλούς αστάθμητους παράγοντες και φόβους και έχει κάνει όλες τις εταιρείες να παγώνουν επεκτατικά σχέδια στο άμεσο μέλλον.

    Μένει να δούμε πότε όλη αυτή η μεγάλη αναστάτωση θα έχει ολοκληρωθεί, πώς θα την αποτιμήσουν οι επιχειρήσεις και πώς τελικά θα επηρεάσει την οικονομική τους δυνατότητα να κάνουν μεγάλες επενδύσεις. Και για να αποδειχθεί κάποιος νικητής στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πρέπει η κρίση να έχει ολοκληρωθεί και να είναι σε θέση οι εταιρείες που σήμερα τη διεκδικούν να λάβουν μια τέτοια επενδυτική απόφαση.

    Χρονοδιάγραμμα …εν μέσω τρικυμίας

    Μπορεί η ακραία σημερινή συγκυρία να μην αποθάρρυνε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να συμμετέχουν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, όμως  είναι χαρακτηριστικό, ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον  δεν υπήρξε κανένα fund, ενώ όλες οι υποψηφιότητες είναι εταιρείες και όμιλοι του κλάδου της ενέργειας. Ωστόσο υπάρχει και η  δυνατότητα στην επόμενη φάση του διαγωνισμού να ενισχυθούν οι συμμετοχές με συμπράξεις με funds.

    Η  σύντομη εκτόνωση της σημερινής κρίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βοηθούσε στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εξασφάλιση υψηλότερων τιμημάτων.

    Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Απριλίου να αποστείλουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα και η αξιολόγηση των προτάσεων θα εκκινήσει από τις 25 Απριλίου, και το καλοκαίρι

    Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας
    Στο χαρτοφυλάκιο και τις δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάνονται 409.000 πελάτες (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) μέσω της θυγατρικής της ΕΠΑ Αττικής, ενώ στα στοιχεία που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών είναι και οι συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου από ξένες εταιρίες αλλά και το μερίδιο χονδρικής.

    Ταυτόχρονα οι προβλέψεις βλέπουν  σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Εκτός από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η ενίσχυση της ζήτησης φυσικού αερίου θα στηριχθεί και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων διανομής, ειδικά στην υπόλοιπη Ελλάδα από την ΔΕΠΑ Υποδομών που επίσης θα περάσει σε ιδιώτες. Εκτιμάται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια από η αγορά αερίου στην Ελλάδα θα φτάσει από τις 57 TWh σήμερα στις 78 TWh αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

    Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου μεταξύ 1 και 2,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως που σε συνδυασμό με τα διεθνή έργα (διασυνδέσεις, αγωγοί κ.ά.) δημιουργούν προσδοκίες για μεγάλα κέρδη στους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Ποια είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με βάση το νομοσχέδιο, θα έχει υπό την ομπρέλα της:

    • Τη Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας Α.Ε.
    • Την εισαγωγή φυσικού αερίου στη Χώρα (είτε μέσω αγωγών είτε Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) μέσω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας της ΔΕΠΑ Α.Ε. είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
    • Την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ή εκτός Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.
    • Την εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
    • Τον ανεφοδιασμό οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο μέσω ιδιόκτητων πρατηρίων ή μέσω συνεργαζόμενων δικτύων πρατηρίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών συμβάσεων, και τη χρήση του εμπορικού σήματος «FISIKON».
    • Την προμήθεια τελικών πελατών, μη συνδεδεμένων σε Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου ή στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) ή σε Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή ΥΦΑ, μεταξύ άλλων και για χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου σε κινητήρες μέσων θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς.
    • Την προμήθεια απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.
    • Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη, την επέκταση και τη λειτουργία της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΠΑ Α.Ε. σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

     Μια αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία μέσα στην διεθνή καταιγίδα

    Ως μία εξαιρετικά θετική είδηση, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας, Κ.Χατζηδάκης, τη συμμετοχή 9 ενεργειακών Ομίλων -ελληνικών και ξένων- στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. «Είναι μια αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία μέσα στην διεθνή καταιγίδα. Είναι όμως και μια απόδειξη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία οικοδομήθηκε σε σωστές βάσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε σκληρά και συστηματικά για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να προσελκύσουμε πολλές και σοβαρές επενδύσεις στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

    «Η υψηλή συμμετοχή από Έλληνες και ξένους επενδυτές δικαιώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμε σταθερά», σημειώνει από την πλευρά του ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς. «Δίνουμε ένα ισχυρό σήμα ότι προχωράμε–παρά τις αντιξοότητες- τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η αγορά ενέργειας και ευρύτερα η οικονομία μας. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι ένα καλό σημάδι όχι μόνο για τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και για το προσωπικό της ΔΕΠΑ που στηρίζει την εταιρεία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».



    ΣΧΟΛΙΑ