• Business

    ΔΕΠΑ Υποδομών: Ποδαρικό στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις με κινέζικες και ευρωπαϊκές συμμετοχές- Όλο το παρασκήνιο

    Άρης Ξενόφος


    Ποδαρικό στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις έγινε χθες με τους πρώτους 9 ενδιαφερόμενους, να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την  ΔΕΠΑ Υποδομών. Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αφού εξεταστούν οι φάκελοι το επόμενο διάστημα και το σύνολο των νομιμοποιητικών εγγράφων θα ανακοινωθεί ποιοι από τους ενδιαφερόμενους περνούν στο επόμενο στάδιο, που είναι η κατάθεση των προσφορών. Όπως είπε και ο υπουργός Ενέργειας πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμη 6 ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις εννοώντας, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΠΕ και Αποθήκες Αερίου Καβάλας.

    Η αρχή γίνεται με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, που ουσιαστικά ξεκίνησε χθες, με την ανταπόκριση των 9 ενδιαφερομένων. Η ιδιωτικοποίησή της  θα φέρει επενδυτές για να στηρίξουν τον πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρείας, το οποίο είναι σημαντικό να προχωρήσει για να αυξήσει τη διείσδυση του αερίου

    Στη λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνονται τρεις ενεργειακοί όμιλοι και έξι fund  με χώρες προέλευσης για τους ομίλους την Τσεχία, την Ιταλία και την Κίνα και για τα funds τη Κίνα, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

    Ειδικότερα, αν και το ενδιαφέρον αρχικά είχε εκφραστεί από περισσότερες ιταλικές εταιρείες, μέχρι το διαγωνισμό έφτασε η Italgas που   είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία και ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Ωστόσο ενδέχεται οι τρεις εταιρείες (Snam, Fluxys και Enagas) που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο το

    Προσήλθε επίσης η China Resources Gas Group (ο κορυφαίος όμιλος επιχειρήσεων φυσικού αερίου στην Κίνα) και η EPH, ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.

    Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα εννέα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

     

    1. ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS SAS
    2. CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED
    3. EP INVESTMENT ADVISORS
    4. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
    5. ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP
    6. ITALGAS SpA
    7. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
    8. MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
    9. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co.,Ltd

     Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην ανταπόκριση εννέα ενδιαφερομένων στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, είπε:
    «Η μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο και δημιουργεί προϋποθέσεις για να έρθουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα. Η συστηματική προετοιμασία από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά, το ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΔΕΠΑ  είχε ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια. Συνεχίζουμε μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Προχωράμε έξι ακόμα αποκρατικοποιήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
    Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς σημείωσε: «Η υψηλή συμμετοχή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας –όπως αυτό αποτυπώθηκε στο ΕΣΕΚ- , βασική παράμετρος του οποίου είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Εκτιμούμε ότι η συμμετοχή και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στο κατάλληλο τίμημα, ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα οι απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με ασφαλή τρόπο και εντός του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, όπως έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ».

    Τα προφίλ των υποψηφίων

    Η Antin είναι ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο επικεντρωμένο στις επενδύσεις υποδομών, με συνολική αξία κεφαλαίων περί τα. €6,6 δισ. Η εταιρεία έχει επενδυτική εμπειρία σε διάφορους τομείς, όπως ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και κοινωνικές υποδομές. Η επενδυτική στρατηγική της Antin στοχεύει στην απόκτηση πλειοψηφικών θέσεων στις επενδύσεις της και στην ενεργή διαχείριση των επενδύσεών της σε ανθεκτικές επιχειρήσεις με δυνατότητες ανάπτυξης.

    Η China Resources Gas Group είναι ο κορυφαίος όμιλος επιχειρήσεων φυσικού αερίου στην Κίνα. Ασχολείται κυρίως με την διανομή φυσικού αερίου σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της διανομής αερίου μέσω δικτύου και την λειτουργία σταθμών ανεφοδιασμού φυσικού αερίου. Οι δραστηριότητές της εντοπίζονται σε στρατηγικές τοποθεσίες της Κίνας, οι οποίες είναι πιο αναπτυγμένες οικονομικά, περισσότερο πυκνοκατοικημένες και με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

    Η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Η EPH είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων που εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η First State Investments είναι διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους $160,6 δισ. για λογαριασμό πελατών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, διανομείς χονδρικής και πλατφόρμες υπηρεσιών, χρηματοοικονομικούς συμβούλους και πελάτες αυτών. Η First State Investments επενδύει σε μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων και ακίνητη περιουσία. Η First State Investments συμμετέχει την δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

    Η I Squared Capital είναι διεθνής εταιρεία ανεξάρτητης διαχείρισης επενδύσεων που εστιάζει στην ενέργεια, τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Τα δύο παγκόσμια κεφάλαια επενδύσεων υποδομών της I Squared έχουν μέγεθος $3 δισ. και 7 δισ. αντίστοιχα.

     Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

    Η KKR είναι διεθνής εταιρεία επενδύσεων με $206 δισ. περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, από τα οποία $11.9 δισ. είναι επενδεδυμένα σε υποδομές. Η KKR διαχειρίζεται επενδύσεις σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, της ενέργειας, των υποδομών, των ακινήτων και των πιστώσεων, με στρατηγικούς εταίρους που διαχειρίζονται hedge funds.

    H Macquarie είναι ένας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, η οποία που επενδύει σε υποδομές, ακίνητα, γεωργία, μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, ιδιωτικές πιστώσεις, ρευστά διαθέσιμα και περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων. Η MIRA επενδύει σε υποδομές τα τελευταία 25 χρόνια και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους $129 δισ.

    Η SINO-CEEF ιδρύθηκε το 2016. Είναι εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που εστιάζει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την ευρύτερη ευρωπαϊκή ήπειρο και άλλες γεωγραφικές περιοχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road», της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει το μέσο σύνδεσης Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου. Η εταιρεία τοποθετεί κεφάλαια σε επενδύσεις σχετικές με όλα τα καταναλωτικά αγαθά, την βιομηχανική κατασκευή και τα περιουσιακά στοιχεία υποδομών, οι οποίες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά και σαφή προσανατολισμό στην στρατηγική της Κίνας.

    Διαδικασία

    Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ Α.Ε. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η εταιρεία ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Α.Ε.. Κατόπιν της μερικής διάσπασης, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% η εταιρεία ΕΛΠΕ) και ενεργούν από κοινού ως πωλητές.
    Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

    Σύμφωνα το Νόμο 4001/2011, ως τροποποιήθηκε δυνάμει του Νόμου 4643/2019 η ΔΕΠΑ Α.Ε. προχώρησε σε μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών με την δημιουργία νέας εταιρείας με την επωνυμία ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ Α.Ε. και η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. το υπόλοιπο 35%. Στην εν λόγω εταιρεία περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

    • 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ – ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ), 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ – ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ) και 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου  λοιπής Ελλάδας (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕ – ΔΕΔΑ ΑΕ),

    • η κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. επί των παγίων των δικτύων διανομής,

    • το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε.,

    • ​τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. αναφορικά με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

    Να σημειωθεί τέλος ότι στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα διενεργηθούν δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, η πρώτη από το ΤΑΙΠΕΔ και η δεύτερη από τα ΕΛΠΕ, όπως προβλέπει και το μνημόνιο των δύο πλευρών για την από κοινού πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ