• Business

    Creta Farms: Ο Εισαγγελέας Ρεθύμνου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλαμβάνουν δράση για τα ανομήματα των αδελφών Δομαζάκη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Ο εισαγγελέας του Ρεθύμνου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν πλέον τον λόγο για τα ανομήματα στην Creta Farms. Ανομήματα τα οποία αναδεικνύονται μέσα από το ειδικό πόρισμα ελέγχου (Forensic) που διενήργησε η Deloitte για την κρητική αλλαντοβιομηχανία όπου μέχρι πρότινος  τα μετοχικά και διοικητικά ηνία κατείχαν οι αδελφοί Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

    Το πόρισμα του ελέγχου αναμένεται να φτάσει… αυτοδίκαια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του Ρεθύμνου καθώς εκεί είναι η έδρα της εταιρείας και εκεί έχει ανοίξει ο δικαστικός φάκελος της όλης υπόθεσης. Την ίδια στιγμή το πόρισμα της Deloitte πηγαίνει και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να αναληφθούν οι δέουσες πρωτοβουλίες.

    Η ανώτατη εποπτική Αρχή, όντας υπεύθυνη για την εισηγμένη στο χρηματιστήριο Creta Farms (οι μετοχές της οποίας έχουν πάψει να διαπραγματεύονται από τις 2 Μαΐου του 2019), έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν κύκλο ελέγχων.

    Με βάση πλέον το πόρισμα πρόκειται να ζητηθεί από τη προσωρινή διοίκηση της Creta Farms να ποσοτικοποιηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρεία από τα ευρήματα της κακοδιαχείρισης επί ημερών Δομαζάκηδων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο και περιμένει τις απαντήσεις της εταιρείας.

    Από εκεί και πέρα, η εποπτική Αρχή θα εξετάσει ενδελεχώς το πόρισμα της Deloitte και σε συνδυασμό με άλλες παράπλευρες κινήσεις θα συντάξει αναλυτικό πόρισμα.

    Ζητούμενο στην περίπτωση αυτή είναι να καταδειχθεί το εάν και εφόσον στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες παραποίησης των λογιστικών καταστάσεων, παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού ή και άλλα αδικήματα που άπτονται της χρηματιστηριακής αλλά και της ποινικής νομοθεσίας.

    Επί του παρόντος, δεν μπορεί να προδικαστεί το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ολοκληρώσει τη δική της έκθεση, η οποία επίσης θα αποσταλεί προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Ρεθύμνου. Πριν από αυτό θα υπάρξει το δικαίωμα ακρόασης για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

    Μετά τα όσα έχουν συμβεί στην κρητική αλλαντοβιομηχανία το επενδυτικό σχήμα της Impala είναι εκείνο που έχει αναλάβει την Creta Farms. Η οποία άφησε πίσω της μια «μαύρη τρύπα» συνολικού ύψους 162,9 εκατ. ευρώ προς τις πιστώτριες τράπεζες, τους προμηθευτές, το Δημόσιο αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Η αλλαγή της επιχειρηματικής σκυτάλης στην Creta Farms έγινε με «βαθύ κούρεμα» των συνολικών υποχρεώσεων που φτάνει στα επίπεδα του 64%.

    Όταν ανεστάλη η χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν στα 34,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αξία των μετόχων μειοψηφίας.



    ΣΧΟΛΙΑ