• Business

    Creta Farms: Το πόρισμα της Deloitte, οι υπερτιμολογήσεις και τα εκατομμύρια που «κάηκαν»…

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Σε αποκαλυπτικά ευρήματα για την οικονομική διαχείριση στην Creta Farms την περίοδο των αδελφών Δομαζάκη κατέληξε το πόρισμα της Deloitte. Ευρήματα που σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την κατάρρευση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως στο πόρισμα που συνέταξε και παρέδωσε αρμοδίως πριν από λίγα 24ώρα η Deloitte, και εντοπίστηκαν συναλλαγές και υπερτιμολογήσεις που τελικά επέβησαν σε βάρος της εταιρείας και των μετόχωντης.

    Ειδικότερα, οι ελεγκτές σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες εντόπισαν μεταφορά κερδών της Creta Farms στη θυγατρική Ευρωκρέτα, προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις του ομίλου. Η μεταφορά γίνονταν μέσω υπερτιμολογήσεων μεταφορικού έργου που έκανε η Ευρωκρέτα για λογαριασμό της Creta Farms. Σήμερα, η απαίτηση της Creta Farms από την Ευρωκρέτα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 8,6 εκατ. ευρώ.

    Στο «μικροσκόπιο» της Deloitte μπήκε και η εκχώρηση των σημάτων της Creta Farms στην Novaplot, τον μετοχικό έλεγχο της οποίας είχαν τα αδέλφια Δομαζάκη. Μια συναλλαγή που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγινε εν μέσω capital controls και χωρίς έγκριση των μετόχων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Να σημειωθεί πως τα σήματα της Creta Farms που εκχωρήθηκαν στην Novaplot ανακτήθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες πριν αρχίσει η διαδικασία εξυγίανσης.

    Οι ελεγκτές της Deloitte φέρεται να εντόπισαν και επιπλέον απολήψεις χρημάτων από τους βασικούς μετόχους που δεν εξυπηρετούσαν σκοπούς της εταιρείας.Ενδεικτικά αναφέρονται σε απολήψεις από τους δυο βασικούς μετόχουςαπό την εταιρεία ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, μέσω περίπλοκων λογιστικών συναλλαγών, χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

    Τι ερεύνησε η Deloitte Business Solutions

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Deloitte ανέλαβε να διερευνήσει μεταξύ άλλων τις συναλλαγές της Creta Farms με την Novaplot και την Ευρωκρέτα και άλλες θυγατρικές, πιθανές απολήψεις/δοσοληψίες εταιρειών που συνδέονται με τους βασικούς μετόχους, τη διαδικασία της απογραφής των αποθεμάτων σε ετήσια βάση, το κόστος της κατασκευής του Σιλό της «Φάρμα Θεσσαλία» καθώς και το κόστος εργασιών στο εργοστάσιο του Ρεθύμνου, τις επιπτώσεις των ευρημάτων στις οικονομικές καταστάσεις.

    Αντικείμενο ελέγχου αποτέλεσαν και τα υπέρογκα χρήματα που «κάηκαν» για την ανάπτυξη των εστιατορίων «Ντάκος» αλλά και για την επέκταση στις ΗΠΑ. Λέγεται ότι αθροιστικά ξεπέρασαντα 30 εκατ. ευρώ. Πηγές που γνωρίζουν αναφέρουν πως τα ευρήματα του ελέγχου δεν επηρεάζουν καθόλου το ενεργητικό της εταιρείας που θα μεταβιβασθεί στο νέο στρατηγικό επενδυτή (Ιmpala Hellas). Γνώση των ευρημάτων του πορίσματος έχει λάβει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία εφ’ όσον κρίνει αναγκαίο θα επιληφθεί για τα περαιτέρω.

    Το due diligence

    Τη ίδια ώρα,σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγέςπρακτικές που υποκρύπτουν κακοδιαχείριση εντόπισε το due diligence (οικονομικός έλεγχος) που διενήργησε ο νέος στρατηγικός επενδυτής, η Impala Hellas του Δημήτρη Βιτζηλαίου στην Creta Farms. Χαρακτηριστικά αναφέρονται στην περίπτωση του δανείου που έλαβε η εταιρεία από την ΕΤΕπ, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων. Όπως λένε μέρος αυτών των κεφαλαίων περίπου 5 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε ως κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να στηριχθεί η εταιρεία.

    Η πορεία μετά το lockdown

    Στο μεταξύ, σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης παρά τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργεί το lockdown έχει εισέλθει η Creta Farms. Ένα περίπου χρόνο μετά την απόφαση των βασικών μετόχων να συναινέσουν στην εξυγίανσή της, ύστερα από την παραίνεση και πίεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγή έχει επανέλθει σε επίπεδα άνω των 200 τόνων σε εβδομαδιαία βάση ενώ και οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ έχουν αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό. Το μερίδιο στα ράφια των σούπερ μάρκετ εκτιμάται πως ανέρχεται σε περίπου 16% με τη δυναμική να ξεπεράσει το 17% τους επόμενους μήνες.

    Εκτιμάται πως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης βάση του άρθρου 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα. Μετά και την επίσημη είσοδο του νέου στρατηγικού επενδυτή, θα ακολουθήσει –σε διάστημα τριών μηνών- το σχέδιο συγχώνευσης της Creta Farms και της Λακωνικής Τροφίμων, σε ενιαίο σχήμα.



    ΣΧΟΛΙΑ