• Business

    Credit Suisse: Γιατί ο πρόεδρος της τράπεζας είπε όχι στην αμοιβή 1,5 εκατ. ελβετικών φράγκων

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος ΔΣ της Credit Suisse, Axel Lehmann

    Ο πρόεδρος ΔΣ της Credit Suisse, Axel Lehmann


    Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, παραιτείται από την αμοιβή ύψους 1,5 εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων (1,6 εκατ. δολάρια) για τον πρώτο χρόνο της θητείας του, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις της από την οικονομική κρίση του 2008.

    Ο Lehmann, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση τον Ιανουάριο του 2022, δεν θα λάβει την αμοιβή που συνήθως καταβάλλεται επιπλέον των μισθών των μελών του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με την έκθεση αποδοχών της τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έπειτα από καθυστέρηση αρκετών ημερών, λόγω των ερωτημάτων που κατέθεσαν τελευταία στιγμή οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

    Ο πρόεδρος της Credit Suisse έλαβε αποζημίωση ύψους 3 εκατομμυρίων φράγκων για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, ενώ σχεδιάζει να προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση να λάβει χαμηλότερη συνολική αμοιβή ύψους 3,8 εκατομμυρίων φράγκων για την επόμενη μισθολογική περίοδο. Η τράπεζα σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το τμήμα της αποζημίωσης του προέδρου που καταβάλλεται σε μετοχές στο 50% από 33%.

    Με την παραίτηση από την επιπλέον αμοιβή του, ο Lehmann εντάσσεται στη λίστα των εκτελεστικών μελών του ΔΣ που δεν λαμβάνουν μπόνους για το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο η τράπεζα βρέθηκε αντιμέτωπη με ρεκόρ εκροών κεφαλαίων πελατών και πτώση της μετοχής της εν μέσω ανησυχιών για τα σχέδια αναδιάρθρωσής της.

    Η Credit Suisse μείωσε το αποθεματικό του 2022 για όλους τους υπαλλήλους περίπου στο μισό, βάζοντας στην άκρη μόνο 1 δισεκατομμύριο φράγκα, από 2 δισεκατομμύρια φράγκα το προηγούμενο έτος.

    Ουσιώδεις αδυναμίες

    Αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν αμφισβητήσει τις αναθεωρήσεις που έκανε η Credit Suisse στις καταστάσεις ταμειακών ροών που αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2019 και 2020, καθώς και τα συμπεράσματα των σχετικών ελέγχων που έκανε γνωστά η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

    Η Credit Suisse δεν διευκρίνισε αμέσως και με σαφήνεια αν οι ανησυχίες της SEC είχαν αντιμετωπιστεί, αλλά ανέφερε ότι είχε εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στον εσωτερικό έλεγχο των οικονομικών της στοιχείων.

    Οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αποτυχία της τράπεζας να σχεδιάσει και να διατηρήσει αποτελεσματικές εκτιμήσεις του ρίσκου στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε.

    Μετά από σειρά αποχωρήσεων, η Credit Suisse επιδιώκει να δώσει κίνητρα στα ανώτερα στελέχη, χωρίς να εξοργίζει τους μετόχους και τις ρυθμιστικές αρχές.

    Η τράπεζα αποκάλυψε ότι θα καταγράψει σημαντικές ζημιές και φέτος και ότι βρίσκεται στη μέση μιας περίπλοκης αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της επενδυτικής της τράπεζας και την πώληση επιχειρήσεων που δεν συνδέονται με τη βασική της μονάδα περιουσίας.

    Παράλληλα, μειώνει το κόστος περικόπτοντας 9.000 θέσεις εργασίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: θα καθυστερήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022 – Το τηλεφώνημα από την SEC

    Πλήγμα για την Credit Suisse: Η Harris Associates -εκ των βασικών μετόχων- μηδένισε τη συμμετοχή της



    ΣΧΟΛΙΑ