• Business

    Πλήγμα για την Credit Suisse: Η Harris Associates -εκ των βασικών μετόχων- μηδένισε τη συμμετοχή της

    • Bloomberg

    David Herro, Αντιπρόεδρος της Harris Associates


    Η Harris Associates, ένας εκ των βασικών μετόχων της Credit Suisse, πούλησε το μερίδιο της τερματίζοντας την μετοχική σχέση που είχε με την τράπεζα επί σχεδόν δύο δεκαετίες και ασκώντας  περαιτέρω πίεση στην ηγεσία της.

    Η αποεπένδυση πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους τρεις έως τέσσερις μήνες, δήλωσε σε email ο David Herro, επικεφαλής επενδύσεων για διεθνείς μετοχές και αντιπρόεδρος της Harris Associates. Οι Financial Times είχαν αναφέρει τις ρευστοποιήσεις νωρίτερα.

    Η Harris Associates ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse για πολλά χρόνια, αλλά είχε μειώσει το ποσοστό 10% που κατείχε πέρυσι στο 2% προς το τέλος του έτους.

    Η μετοχή βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, μετά τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα και έδειξαν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες απώλειες, εν μέσω εκροών ρεκόρ.

    Credit Suisse Still Falls While European Peers Rebound | Swiss bank missed out on a rally driven by rate hikes
    Η Credit Suisse εξακολουθεί να υποχωρεί ενώ οι ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες τράπεζες ανακάμπτουν

    Δραματική πτώση της μετοχής

    Οι μετοχές της Credit Suisse έχουν χάσει περίπου το 95% της αξίας τους από το καλοκαίρι του 2007. Η τράπεζα έχασε το ράλι των ευρωπαίων ανταγωνιστών της που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η νομισματική σύσφιξη ενίσχυσε τις προοπτικές κερδοφορίας.

    «Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι πολλά ευρωπαϊκά οικονομικά στοιχεία οδηγούνται προς την άλλη κατεύθυνση», φέρεται να είπε ο Herro στο ρεπορτάζ των Financial Times. «Γιατί να πάμε για κάτι που χάνει κεφάλαια όταν ο υπόλοιπος κλάδος τώρα παράγει;»

    Η Credit Suisse κλιμακώνει τις προσπάθειες για να κερδίσει πίσω πελάτες και να ανακόψει την έξοδο ανώτατων στελεχών που έχει προκαλέσει πλήγμα στην επιχειρηματική της δραστηριότητα, την οποία θεωρεί κλειδί για την ανάκαμψη της. Οι πελάτες απέσυραν κεφάλαια ρεκόρ 110,5 δισ. ελβετικών φράγκων (118 δισεκατομμύρια δολάρια) το τέταρτο τρίμηνο.

    Ο Herro επέκρινε επίσης το σχέδιο της Credit Suisse να διασπάσει την επενδυτική της τράπεζα υπό την ηγεσία του Michael Klein.

    Η Harris Associates κατείχε τη μετοχή της Credit Suisse από τις αρχές του αιώνα που διανύουμε και διπλασίασε το ποσοστό της μετά την οικονομική κρίση του 2008. Ενώ ο Herro υπερασπίστηκε την τράπεζα όταν ξεκίνησαν τα προβλήματά της, έγινε πιο επικριτικός απέναντι στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς πάλευε να διορθώσει την επενδυτική του τράπεζα και να ξεπεράσει τις ζημίες και τα σκάνδαλα.

    Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας είναι πλέον ο μεγαλύτερος κάτοχος της Credit Suisse, σύμφωνα με τον ιστότοπο της και τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ αύξησε επίσης το μερίδιό της μετά την έκδοση νέων μετοχών της Credit Suisse στο πλαίσιο μιας αύξησης κεφαλαίου 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στα τέλη του περασμένου έτους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: Πλήρωσε σε δισεκατομμυριούχο 210 εκατ. δολάρια – Ζητά αποζημίωση 800 εκατ. δολ.

    Ούλριχ Κόρνερ: Ο βετεράνος τραπεζίτης, οι ζημιές 8 δις δολαρίων και το σχέδιο μιας αμφίβολης διάσωσης



    ΣΧΟΛΙΑ