• Business

    Axel Lehmann: H Credit Suisse δεν είναι προς πώληση επισημαίνει ο πρόεδρος της

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος ΔΣ της Credit Suisse, Axel Lehmann

    Ο πρόεδρος ΔΣ της Credit Suisse, Axel Lehmann


    Οποιοσδήποτε κυνηγός ευκαιριών ελπίζει να εξαγοράσει την Credit Suisse, την ώρα που το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας έχει βυθίσει την μετοχή της, θα απογοητευτεί.

    “Θα ανακάμψουμε και πάλι, επομένως δεν υπάρχουν συζητήσεις για εξαγορά”, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg στο Χονγκ Κονγκ. “Θέλουμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι”, τόνισε.

    Με την τιμή της μετοχής του να υποχωρεί περισσότερο από το μισό φέτος, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετρά ιστορία 166 ετών, είναι ευάλωτο στις φήμες περί εξαγοράς του και υπάρχουν ανησυχίες για τη σταθερότητα του.

    Ο Lehmann είπε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα θα καταστήσει την τράπεζα «σταθερή», βοηθώντας την να πραγματοποιήσει μια ζωτικής σημασίας αναδιάρθρωση που μειώνει ριζικά τη ζημιογόνο επενδυτική τράπεζα και συρρικνώνει τις εμπορικές της δραστηριότητες.

    «Στο μέλλον, η Credit Suisse θα είναι πραγματικά ένα franchise με επίκεντρο τη διαχείριση περιουσίας, εστιάζοντας στους επιχειρηματίες, τους πλούσιους πελάτες», υπογράμμισε ο Lehmann, προσθέτοντας ότι η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε αναπτυξιακές προσπάθειες στις βασικές αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας-Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής. «Είμαστε διαχειριστές πλούτου και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων συμβαδίζει».

    Το στέλεχος υποστήριξε επίσης ότι είναι «πολύ σίγουρος» πως η Credit Suisse μπορεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την πώληση της πλειονότητας της επιχείρησης διαπραγμάτευσης τιτλοποιημένων προϊόντων σε έναν όμιλο, υπό την ηγεσία του private equity Apollo Global Management. Η τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει μια ροή εσόδων από την επιχείρηση, πρόσθεσε.

    Την Δευτέρα, η Credit Suisse ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκεντρώσει 4 δισ. ελβετικά φράγκα (4,01 δισεκατομμύρια δολάρια) από επενδυτές για να στηρίξει την προσπάθεια αναδιάρθρωσής της.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η Credit Suisse έχει προσκαλέσει τουλάχιστον 20 τράπεζες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.

    Μετριοπαθές στυλ

    Ο Lehmann, ένας 63χρονος Ελβετός, πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στη Zurich Insurance πριν από την θητεία του στην UBS. Από τότε που εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse στα τέλη του 2021, έφερε ένα πιο μετριοπαθές στυλ στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της τράπεζας. Ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου τον Ιανουάριο, δεσμευόμενος να μείνει μακριά από «μεγαλειώδεις ανακοινώσεις και υποσχέσεις», υπέρ της «ταπεινότητας και συνεπούς εκτέλεσης έργων».

    Η ανανέωση στρατηγικής της Credit Suisse τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, αφού το προηγούμενο διευθυντικό δίδυμο Antonio Horta-Osorio και Thomas Gottstein απέτυχε να περιορίσει τις απώλειες και να πείσει τους επενδυτές ότι η τράπεζα ήταν στο σωστό δρόμο.

    Όπως έγραψε το Bloomberg, μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου, ο ίδιος ο Lehmann αγόρασε μετοχές αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων για να δείξει εμπιστοσύνη στη στρατηγική της τράπεζας.

    Μείωση προσωπικού

    Η Credit Suisse ξεκινά επίσης τις αρχικές μειώσεις του προσωπικού κατά 2.700 θέσεις το τέταρτο τρίμηνο, και τελικά θα συρρικνώσει το εργατικό δυναμικό κατά περίπου 17%, ή περίπου 9.000 θέσεις. Ο Lehmann αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από τις περικοπές θέσεων εργασίας.

    Παράλληλα απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η αποδοχή επενδύσεων από την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, θα προκαλούσε την οργή των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελβετίας δεδομένου του ιστορικού της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε έναν επενδυτή όπως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας. Είναι ένα ιδιωτικό ίδρυμα και νομίζω ότι είναι επίσης μια περιοχή που αναπτύσσεται», είπε. Ο Lehmann ήταν επίσης αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και αρνήθηκε κάθε υπόνοια ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη δέσμευσή του προς την Κίνα, δεδομένης της ύφεσης της ανάπτυξης και των γεωπολιτικών ανησυχιών της χώρας.

    Εισροές πλούτου

    «Νομίζω ότι η περιοχή έχει πραγματικά εγγενή ανάπτυξη», είπε ο Lehmann, προσθέτοντας ότι η τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά τις γεωπολιτικές εντάσεις. «Το Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσει να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο ως παγκόσμιο οικονομικό κέντρο – είμαστε και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό».

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing προειδοποίησε σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο ότι οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει σημαντικό κίνδυνο για τη Γερμανία. Προέτρεψε τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, αλλά προειδοποίησε ότι η κίνηση θα απαιτήσει «μια αλλαγή όχι λιγότερο θεμελιώδη από την αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια».

    Ο βραχίονας διαχείρισης περιουσίας της τράπεζας έχει πλέον σταθεροποιηθεί μετά από αυτό που ο Lehmann αποκάλεσε «καταιγίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», το οποίο ώθησε ορισμένους επενδυτές να “τραβήξουν” μετρητά από την τράπεζα. «Θα περίμενα ότι θα έχουμε περαιτέρω εισροές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», είπε. «Έχουμε πολλούς πελάτες που μας είπαν ότι θα επιστρέψουν».

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: Προσλαμβάνει 20 τράπεζες για την αύξηση κεφαλαίου των 4 δισ. δολαρίων

    Credit Suisse: Αύξηση κεφαλαίου 4,1 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης



    ΣΧΟΛΙΑ